Klasické i moderní! Skvělé domácí pomazánky
Recept

Klasické i moderní! Skvělé domácí pomazánky

Vyzkoušejte náš výběr nejlepších pomazánek

Nečekaná návštěva nebo hladové ratolesti, které už mají dost rohlíku se sýrem a šunkou? Vybrali jsme pro vás chutné pomazánky, které jsou rychlé a k jejich přípravě nepotřebujete mnoho ingrediencí. Vyzkoušet můžete naši klasickou a dvě netradiční pomazánky, které na talíři zmizí mrknutím oka :).

Avokádová pomazánka

Mocné síly avokáda jsou v dnešní době prokazatelné. Avokádo je superpotravina a toto označení si právem zaslouží. Má vyvážený poměr vitamínů a bílkovin. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, z minerálních prvků je významným zdrojem železa a draslíku, z vitamínů například vitamíny A, E, C a B6. Najdete v něm vysoký obsah tuku (až 20 %), ale ¾ tohoto tuku jsou ve formě lehce stravitelných nenasycených mastných kyselin. Avokádo překypuje blahodárnými účinky na naše tělo a je skvělou ingrediencí do pomazánky.

Ingredience

  • 1 zralé avokádo
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička kokosového oleje
  • ¼ lžičky česneku v prášku
  • 1 lžička koriandru
  • sůl

Postup přípravy

Avokádo oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte všechny ingredience do kuchyňského robota a mixujte do hladka. Pomazánku natřete na chleba nebo toast a ozdobte vařeným vejcem.

Pomazánka ze sušených rajčat

Ingredience

  • 110 g sušených rajčat
  • 1 svazek čerstvé bazalky
  • ¼ čajové lžičky černého pepře
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 220 g krémového sýru

Postup přípravy

Sušená rajčata vložte do misky a zalijte horkou vodou, nechte je uležet, dokud nebudou měkká. Následně je vložte do mixéru společně s bazalkou, pepřem, citronovou šťávou a olejem. Vše rozmixujte. Do takto připravené směsi přidejte sýr a znovu mixujte. Přejeme dobrou chuť :).

Dýňová pomazánka

Všichni známe dýňovou polévku, někteří z nás vyzkoušeli i dýňové muffiny nebo dokonce vyhlášený americký dýňový koláč. Ale zkusili jste už dýňovou pomazánku? My jsme si ji připravili poprvé a musíme přiznat, že namazat si dýňovou pomazánku na chleba, byl výtečný nápad. 

Ingredience

  • 1 dýně Hokkaido
  • 1 středně velká cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • petrželová nať
  • sůl a pepř

Postup přípravy

Dýni nakrájejte na kostičky a položte na plech. Přidejte nakrájenou cibuli a olej. Dochuťte solí a pepřem a vše promíchejte. Pečte na 200 °C, až začne dýně hnědnout. Poté nechte dýni vychladnout a rozmixujte. Přidejte utřený česnek, nasekanou petrželku, zakysanou smetanu a vše dobře promíchejte. Nejlépe chutná na rozpečeném toastu, chlebu nebo topinkách. 

Pomazánky jsou rychle hotové, můžete je namazat na chleba, chlebíčky, krekry nebo do nich namáčet zeleninu. Blesková snídaně, svačinka nebo večeře je vcukuletu na stole a bez velkého vaření.

Zajímavost na závěr
Je pomazánka světová?

Domnívali jste se, že pomazánky jsou objevem Čechů? Není tomu tak. I ve světě se pomazánky připravují, ale většinou se mažou na opečené krajíčky bílého chleba, bagety nebo křupavé krekry. Často se pomazánky chystají jako dip. Na talíř se připraví miska s dipem a okolo nakrájená syrová zelenina – okurka, mrkev, paprika, řapíkatý celer. Zelenina slouží nejenom jako lákavá příloha, ale také i k nabírání. Dipy jsou skvělé, zdravé a ideální na jakoukoliv párty. Rychlý a lahodný dip najdete zde.

Nina Pešková
Nina Pešková 09. 02. 2021

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat