Velké oblibě se hokkaidó těší nejen pro svoji máslovou oříškovou chuť, lehké zpracování, ale i pro vysoký obsah prospěšných látek s příznivými účinky pro naše zdraví. Chcete o těchto vlastnostech vědět víc? Vybrali jsme pro vás 4 hlavní.
1. Nezaměnitelná chuť: Dýně hokkaidó jednoznačně zaujme jemnou sladkou oříškovou chutí. Konzistence je navzdory vysokému podílu vody máslová, zároveň však šťavnatá. Výborně chutná pečená, zpracovaná na polévku, v rizotu, ale zároveň se hodí i na sladko do různých pudingů či zákusků.
2. Lehké zpracování: Na rozdíl od většiny dýní, u kterých je zpracování náročnější kvůli náročnějšímu odstraňování tvrdé slupky, se dýně hokkaidó nemusí loupat. Její slupka, je totiž měkká a při vaření či pečení změkne stejně jako zbytek dýně. Stačí ji jen důkladně umýt.
3. Vysoký obsah prospěšných látek: Má vysoký podíl vody (90 %) a nízký obsah kalorií. Najdeme v ní vitamíny A, B, C, E a K. Je plná minerálů. Obsahuje draslík, hořčík, sodík, zinek, železo. Jsou v ní další prospěšné látky jako je kyselina listová, omega 3 a omega 6 mastné nenasycené kyseliny, betakarotén a samozřejmě vysoký podíl vlákniny.
4. Příznivé účinky na zdraví člověka: Dýně hokkaidó není jen vitamínovou bombou, co příznivě působí na obranyschopnost organismu, ale má stejně blahodárný vliv i na celý kardiovaskulární a trávící systém. Je výbornou prevencí proti nemoci ledvin a močových cest. Snižuje vysoký cholesterol a přirozeně detoxikuje a pročišťuje celý organismus.
Její sezóna vrcholí na podzim, takže v případě, že jste ji ještě neochutnali, právě teď na ní narazíte skoro na každém trhu, či v supermarketech. Dá se velmi dobře skladovat, takže se dá poměrně často koupit i po sezóně. Zároveň se jí v naších klimatických podmínkách velmi dobře daří, takže je také ideální, ne velmi náročnou plodinou na pěstování. Zařazení dýně hokkaidó do svého jídelníčku nebudete rozhodně litovat.