Dýně jako symbol Halloweenu. Proč?
Zajímavost

Dýně jako symbol Halloweenu. Proč?

A nejenom to se dozvíte v našem“dýňovém“ článku 🙂

Poslední říjnový večer je ve znamení svátku Halloween. U nás sice nemá takovou tradici, ale stále více si získává na oblibě. Svátek je typický nošením strašidelných kostýmů a vyřezávanými dýněmi. Zajímá vás proč právě dýně je symbolem svátku Halloween?

Dýně jako halloweenský symbol mají svůj původ v Irsku, kde do nich kdysi dávno v průběhu svátku Samhain (irský svátek, který se slavil v noci z 31. října na 1. listopad a byl přechodem mezi létem a zimou) dávali svíčky, aby odehnali zlé síly a duchy. Váže se k nim legenda o irském opilci Jackovi, kterému se podařilo přelstít samotného ďábla. O Halloweenu byl Jack tolik opilý, že jeho duše začala opouštět tělo, na to už čekal samotný ďábel, který si pro něj přišel. Jack ho poprosil o poslední drink. Na ten však neměl peníze, tak vychytrale požádal ďábla, ať se promění v minci. Jack by s ní zaplatil a ďábel by se proměnil zpět. Jack však využil situace, minci popadl a chytře ji schoval do peněženky, a tím ďábla uvěznil. Poté si vyjednal, že ďábla pustí, pokud mu dá ještě rok svobody. Po roce se pekelník vrátil pro jeho duši. Jack ho opět převezl, přiměl ho vylézt na strom pro jablko, a jakmile byl ďábel na stromě, Jack na něj vyřezal kříž a on už nemohl slézt. Slíbil mu, že ho pustí jen pod podmínkou, že už si pro něj nepřijde. Jenže když Jack umřel, v nebi ho nechtěli a do pekla už nemohl. Satan mu nakonec daroval žhavý uhlík, který Jack nosil ve vydlabaném tuřínu, aby si svítil na cestu ve věčné temnotě.
Od té doby lidé dávají vydlabané dýně na okna a římsy, protože věří, že Jack si světlo vezme a ochrání je před čímkoliv zlým.

Recept na závěr
Dýňová polévka plná vitamínů

Podzim je v plném proudu a s ním přišlo i období dýní. Dýně, zelenina, která obsahuje provitamin A, vitaminy skupiny B, vápník, draslík, hořčík, železo, zinek a fosfor. Tento vysoký výčet vitaminů a minerálů je přesně to, co naše tělo v tyto zimní sychravé dny potřebuje. Našli jsme pro vás recept na dýňovou polévku, která je jemná, chutná báječně a její příprava je velice snadná.

Ingredience

3 polévkové lžíce olivového oleje
1 na kostičky nasekaná cibule
750g nakrájené dýně
1 lžička kari koření
1 zeleninový vývar
1 sladká smetana
pepř a sůl

Postup přípravy

V hrnci zahřejte olivový olej. Přidejte na kostičky nasekanou cibuli, kari koření a nakrájenou dýni. Vše lehce osmahněte a zalijte vývarem. Vařte do změknutí dýně, cca 15 minut. Všechny ingredience nalijte do kuchyňského mixéru a rozmixujte. Takto připravené ingredience znovu přiveďte do varu, dodejte smetanu a už polévku nevařte. Nakonec polévku dochuťte pepřem a solí a podávejte s kousky osmahnutých dýňových jadérek.

Nina Pešková
Nina Pešková 22. 10. 2018

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat