Jak upéct křupavou svatomartinskou husu?
Recept

Jak upéct křupavou svatomartinskou husu?

Hravě a chutně

Pečená husa, to, na co se nejvíce na svatomartinské hody těšíme! Jak na ni, aby byla křupavá? Ukážeme vám to!

Nejste moc zdatní v kuchyni? Nebojte se, s námi ji zvládnete hravě a chutně!

Svatomartinské hody jsou v plném proudu a k nim už od nepaměti patří pečená husa, zelí a knedlíky. Jak si vedle svatomartinské husy připravit netradiční přílohu jablečné zelí a petrželové knedlíky, najdete v našem minulém článku. Jak na křupavou husu s nasládlou chutí přinášíme zde:

Ingredience

  • 1 husa (zhruba 4 kg)
  • ½ šálku soli
  • ½ citrónu
  • ½ jablka nakrájeného na kostičky
  • ½ pomeranče nakrájeného na plátky
  • 1 menší brambora nakrájená na kostičky
  • ¼ nakrájeného celeru

Sirup na polévání:

  • ¾ šálku kukuřičného sirupu
  • ¾ šálku třtinového sirupu
  • ¾ šálku rozpuštěného másla
  • ½ šálku třtinového cukru
  • 4 polévkové lžíce brandy

Postup přípravy

1. Před samotným pečením odstraňte pinzetou zbytky peří, drobnější kousky můžete opálit. Z břišní dutiny odstraňte droby, z nich můžete udělat vývar a skvělou polévku. Okrájejte přebytečné sádlo, odstraňte křídla před prvním záhybem. Husu uvnitř i vně omyjte studenou vodou a osušte.  Nezapomeňte ji dobře osolit i zevnitř, sůl přímo vtírejte do kůže. Nechte přes noc namočenou ve vodě.

2. Předehřejte si troubu na 230 °C.

3. Vyjměte husu z vody a dobře ji opláchněte. Kůži propíchněte vidličkou na libovolných místech. Vyplňte ji citrónem, jablkem, bramborou, pomerančem a celerem. Pomocí provázku připevněte křídla k tělu a svažte nohy k sobě, abyste uzavřeli dutinu.

4. V malé misce rozšlehejte všechny ingredience na sirup a potřete jím připravenou husu.

5. Snižte teplotu trouby na 180 °C a pečte husu zhruba 6 hodin, každou půl hodinu ji zalijte sirupem.

6. Když dosáhne vnitřní teplota husy 75 °C na stehně i hrudi, pečte dalších 20 minut. Poté husu vyjměte.

7. Před podáním nechte husu 15 minut vychladnout, odstraňte nádivku a podávejte s omáčkou Cumberland.

Tip na závěr
Jak si připravit Cumberlandskou omáčku doma?

Cumberlandská omáčka je studená pikantní omáčka, která je velice oblíbená zejména v anglické kuchyni. V omáčce se spojuje sladká, kyselá a pikantní chuť.

Ingredience

  • 4 lžíce vody
  • 2 lžíce rybízového džemu
  • 60 g kandovaných třešní
  • špetka soli a mletého černého pepře
  • 1 pomeranč
  • 4 lžíce portského vína
  • ½ lžičky práškové hořčice
  • 2 lžíce octu
  • 1 citron

Postup přípravy

Nejprve si nastrouháme pomerančovou kůru, kterou povaříme ve vodě 5-10 minut, pak přidáme zbývající suroviny (portské víno, rybízový džem, ocet, práškovou hořčici, špetku soli, špetku pepře a překrájené kandované třešně). Vše smícháme a můžeme podávat na stůl. Přejeme dobrou chuť😊.

Nina Pešková
Nina Pešková 10. 11. 2019

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat