Pečená husa, to, na co se nejvíce na svatomartinské hody těšíme! Jak na ni, aby byla křupavá? Ukážeme vám to!
Nejste moc zdatní v kuchyni? Nebojte se, s námi ji zvládnete hravě a chutně!
Svatomartinské hody jsou v plném proudu a k nim už od nepaměti patří pečená husa, zelí a knedlíky. Jak si vedle svatomartinské husy připravit netradiční přílohu jablečné zelí a petrželové knedlíky, najdete v našem minulém článku. Jak na křupavou husu s nasládlou chutí přinášíme zde:
Ingredience
- 1 husa (zhruba 4 kg)
- ½ šálku soli
- ½ citrónu
- ½ jablka nakrájeného na kostičky
- ½ pomeranče nakrájeného na plátky
- 1 menší brambora nakrájená na kostičky
- ¼ nakrájeného celeru
Sirup na polévání:
- ¾ šálku kukuřičného sirupu
- ¾ šálku třtinového sirupu
- ¾ šálku rozpuštěného másla
- ½ šálku třtinového cukru
- 4 polévkové lžíce brandy
Postup přípravy
1. Před samotným pečením odstraňte pinzetou zbytky peří, drobnější kousky můžete opálit. Z břišní dutiny odstraňte droby, z nich můžete udělat vývar a skvělou polévku. Okrájejte přebytečné sádlo, odstraňte křídla před prvním záhybem. Husu uvnitř i vně omyjte studenou vodou a osušte. Nezapomeňte ji dobře osolit i zevnitř, sůl přímo vtírejte do kůže. Nechte přes noc namočenou ve vodě.
2. Předehřejte si troubu na 230 °C.
3. Vyjměte husu z vody a dobře ji opláchněte. Kůži propíchněte vidličkou na libovolných místech. Vyplňte ji citrónem, jablkem, bramborou, pomerančem a celerem. Pomocí provázku připevněte křídla k tělu a svažte nohy k sobě, abyste uzavřeli dutinu.
4. V malé misce rozšlehejte všechny ingredience na sirup a potřete jím připravenou husu.
5. Snižte teplotu trouby na 180 °C a pečte husu zhruba 6 hodin, každou půl hodinu ji zalijte sirupem.
6. Když dosáhne vnitřní teplota husy 75 °C na stehně i hrudi, pečte dalších 20 minut. Poté husu vyjměte.
7. Před podáním nechte husu 15 minut vychladnout, odstraňte nádivku a podávejte s omáčkou Cumberland.
Cumberlandská omáčka je studená pikantní omáčka, která je velice oblíbená zejména v anglické kuchyni. V omáčce se spojuje sladká, kyselá a pikantní chuť.
Ingredience
- 4 lžíce vody
- 2 lžíce rybízového džemu
- 60 g kandovaných třešní
- špetka soli a mletého černého pepře
- 1 pomeranč
- 4 lžíce portského vína
- ½ lžičky práškové hořčice
- 2 lžíce octu
- 1 citron
Postup přípravy
Nejprve si nastrouháme pomerančovou kůru, kterou povaříme ve vodě 5-10 minut, pak přidáme zbývající suroviny (portské víno, rybízový džem, ocet, práškovou hořčici, špetku soli, špetku pepře a překrájené kandované třešně). Vše smícháme a můžeme podávat na stůl. Přejeme dobrou chuť?.