Leden: Známý měsíc novoročních předsevzetí je tu. V lednu jsou u většiny lidí zdravá jídla na prvním místě seznamu priorit, věříme však, že od zdravého stravování neupustíte ani v následujících měsících. Vyzkoušejte tyto velmi chutné a zároveň zdravé recepty.
Kuře pečené na jablkách
Zahřát se teplým jablečným moštem je to, co vám v těchto zimních měsících udělá dobře. Tento recept neobsahuje „jen“ příchuť jablečného moštu, ale také skvělého kuřete, dijonské hořčice a rozmarýnu.
Ingredience
- 8 ks kuřecích stehen
- 4 lžičky extra panenského oleje
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- ½ šálku čerstvého jablečného moštu
- 2 lžičky Dijonské hořčice
- 3 středně velká jablka nakrájená na plátky
- 2 lžičky nakrájeného čerstvého rozmarýnu
Postup přípravy
- Zahřejte 2 čajové lžičky oleje ve velké pánvi při středně vysoké teplotě. Kousky kuřete osolte ½ lžičky soli a přidejte ¼ lžičky pepře. Jakmile je olej horký, přidejte maso na pánev. Nechte vařit zhruba 4 minuty, poté převraťte a pokračuje, dokud se maso nevaří a nedosáhne vnitřní teploty 160 °C, zhruba další 3-4 minuty. Vyndejte jej na talíř a přikryjte fólií, aby bylo maso stále v teple.
- V malé misce promíchejte jablečný mošt a hořčici. Papírovou utěrkou pečlivě otřete pánev a přidejte 2 čajové lžičky olivového oleje. Jakmile je olej horký, přidejte plátky jablek, ½ lžičky soli, ¼ lžičky pepře a rozmarýn. Nechejte na pánvi zhruba 5 minut. Vraťte kuře na pánev a celé jej polijte jablečnou směsí. Nechte vařit dalších 5 minut, dokud se tekutina nevyvaří na polovinu.
- Podávejte teplé, posypané nasekaným rozmarýnem.
Thajské červené kari se zeleninou
Thajské červené kari je ideální pro chladné dny. Je plné zeleniny a nemusíte být tedy v jeho konzumaci ostýchaví.
Ingredience
- 1 šálek hnědé jasmínové rýže
- 1 lžíce kokosového nebo olivového oleje
- 1 malá nakrájená cibule
- špetka soli
- 1 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 stroužky lisovaného česneku
- 1 červená paprika nakrájená na proužky
- 1 žlutá nebo zelená paprika nakrájená na proužky
- 3 mrkve nakrájené na diagonální plátky
- 2 polévkové lžíce thajské červené kari pasty
- 400 ml kokosového mléka
- ½ šálku vody
- 1 ½ šálku kapusty nakrájené na tenké plátky
- 1 ½ lžičky kokosového nebo hnědého cukru
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky čerstvé limetkové šťávy
- hrst nasekané čerstvé bazalky nebo koriandru na dozdobení
Postup přípravy
- Nejprve přiveďte k varu velký hrnec s vodou, přidejte opláchnutou rýži a vařte zhruba 30 minut. Poté odlijte přebytečnou vodu a vraťte rýži do hrnce a nechte odpočívat minimálně po dobu 10minut. Potom rýži ochuťte solí.
- Zahřejte velkou hlubokou pánev na mírném ohni, až bude horká, přidejte olej, cibuli a osolte. Nechte cibuli na pánvi 5 minut, přidejte zázvor a česnek a nechte za stálého míchání povařit zhruba půl minuty.
- Přidejte papriku a mrkev, za občasného míchání vařte 3 až 5 minut. Poté přidejte kari pastu a vařte další 2 minuty.
- Do pánve přilijte kokosové mléko, vodu a přidejte kapustu a cukr. Vše dobře promíchejte. Snižte teplotu a vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 5 až 10 minut.
- Dejte hrnec stranou a přidejte sójovou omáčku a limetkovou šťávu.
- Kari ozdobte nakrájeným koriandrem a bazalkou a dejte se do jídla. Přejeme dobrou chuť.