Recepty pro zdravý start do nového roku
Recept

Recepty pro zdravý start do nového roku

Vyzkoušejte s námi lednové recepty pro zdravý start do roku 2020

Leden: Známý měsíc novoročních předsevzetí je tu. V lednu jsou u většiny lidí zdravá jídla na prvním místě seznamu priorit, věříme však, že od zdravého stravování neupustíte ani v následujících měsících. Vyzkoušejte tyto velmi chutné a zároveň zdravé recepty.

Kuře pečené na jablkách

Zahřát se teplým jablečným moštem je to, co vám v těchto zimních měsících udělá dobře. Tento recept neobsahuje „jen“ příchuť jablečného moštu, ale také skvělého kuřete, dijonské hořčice a rozmarýnu.

Ingredience

  • 8 ks kuřecích stehen
  • 4 lžičky extra panenského oleje
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • ½ šálku čerstvého jablečného moštu
  • 2 lžičky Dijonské hořčice
  • 3 středně velká jablka nakrájená na plátky
  • 2 lžičky nakrájeného čerstvého rozmarýnu

Postup přípravy

  1. Zahřejte 2 čajové lžičky oleje ve velké pánvi při středně vysoké teplotě. Kousky kuřete osolte ½ lžičky soli a přidejte ¼ lžičky pepře. Jakmile je olej horký, přidejte maso na pánev. Nechte vařit zhruba 4 minuty, poté převraťte a pokračuje, dokud se maso nevaří a nedosáhne vnitřní teploty 160 °C, zhruba další 3-4 minuty. Vyndejte jej na talíř a přikryjte fólií, aby bylo maso stále v teple.
  2. V malé misce promíchejte jablečný mošt a hořčici. Papírovou utěrkou pečlivě otřete pánev a přidejte 2 čajové lžičky olivového oleje. Jakmile je olej horký, přidejte plátky jablek, ½ lžičky soli, ¼ lžičky pepře a rozmarýn. Nechejte na pánvi zhruba 5 minut. Vraťte kuře na pánev a celé jej polijte jablečnou směsí. Nechte vařit dalších 5 minut, dokud se tekutina nevyvaří na polovinu.
  3. Podávejte teplé, posypané nasekaným rozmarýnem.
Kuře pečené na jablkách

Thajské červené kari se zeleninou

Thajské červené kari je ideální pro chladné dny. Je plné zeleniny a nemusíte být tedy v jeho konzumaci ostýchaví.

Ingredience

  • 1 šálek hnědé jasmínové rýže
  • 1 lžíce kokosového nebo olivového oleje
  • 1 malá nakrájená cibule
  • špetka soli
  • 1 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky lisovaného česneku
  • 1 červená paprika nakrájená na proužky
  • 1 žlutá nebo zelená paprika nakrájená na proužky
  • 3 mrkve nakrájené na diagonální plátky
  • 2 polévkové lžíce thajské červené kari pasty
  • 400 ml kokosového mléka
  • ½ šálku vody
  • 1 ½ šálku kapusty nakrájené na tenké plátky
  • 1 ½ lžičky kokosového nebo hnědého cukru
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky čerstvé limetkové šťávy
  • hrst nasekané čerstvé bazalky nebo koriandru na dozdobení

Postup přípravy

  1. Nejprve přiveďte k varu velký hrnec s vodou, přidejte opláchnutou rýži a vařte zhruba 30 minut. Poté odlijte přebytečnou vodu a vraťte rýži do hrnce a nechte odpočívat minimálně po dobu 10minut. Potom rýži ochuťte solí.
  2. Zahřejte velkou hlubokou pánev na mírném ohni, až bude horká, přidejte olej, cibuli a osolte. Nechte cibuli na pánvi 5 minut, přidejte zázvor a česnek a nechte za stálého míchání povařit zhruba půl minuty.
  3. Přidejte papriku a mrkev, za občasného míchání vařte 3 až 5 minut. Poté přidejte kari pastu a vařte další 2 minuty.
  4. Do pánve přilijte kokosové mléko, vodu a přidejte kapustu a cukr. Vše dobře promíchejte. Snižte teplotu a vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 5 až 10 minut.
  5. Dejte hrnec stranou a přidejte sójovou omáčku a limetkovou šťávu.
  6. Kari ozdobte nakrájeným koriandrem a bazalkou a dejte se do jídla. Přejeme dobrou chuť.
Thajské červené kari se zeleninou
Nina Pešková
Nina Pešková 16. 01. 2020

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat