Frittata s hráškem a špenátem je velice chutné, snadné a rychlé jídlo, které je ideální při rušných dnech – připraveno je za pouhých 20 minut. A co více? Stačí vám pouze 6 jednoduchých ingrediencí!
Frittata patří mezi klasické italské recepty. Je podobná omeletě, ale na rozdíl od námi známé vaječné pochoutky nepřidáváme suroviny až na vrch, ale mícháme zeleninu a vaječnou směs dohromady. Frittata je neskutečně variabilní, můžete zkoušet nejrůznější kombinace zeleniny a dalších přísad.
Dnes si ukážeme, jak si připravit super výživnou vegetariánskou a bezlepkovou frittatu se špenátem a hráškem, ideální k oslavě jara!
Tip: Vždy vajíčka důkladně rozšlehejte, aby byla frittata nadýchaná.
Ingredience
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 malá červená cibule nakrájená najemno
- 150 g baby špenátových listů
- 6 velkých vajec
- 2 lžíce jemně nastrouhaného parmazánu
- 150 g hrášku (čerstvého nebo mraženého)
- sůl a pepř
Postup přípravy
- Zahřejte pánev na střední teplotu a pokapejte 2 lžícemi extra panenského olivového oleje. Na pánev dejte nakrájenou cibuli, poté špenátové listy a za občasného míchání vařte 2-3 minuty pod pokličkou. Dochuťte solí a pepřem.
- Ve středně velké misce rozšlehejte vejce s parmazánem.
- Vařený špenát společně s hráškem přidejte do směsi vajec a sýru. Vše rychle promíchejte a přidejte sůl a pepř.
- Pánev snižte na nízkou teplotu a pokapejte zbylou lžící oleje. Nalijte směs frittaty, přikryjte pokličkou a vařte 10 minut za průběžného protřepávání pánví.
- Když je povrch frittaty propečený, je téměř hotová. Pro zlatavou barvu pokrmu dejte pánev (ujistěte se, že máte litinovou) do horké trouby a nechte grilovat po dobu 2 minut.
- Máte hotovo :). Frittatu podávejte pěkně horkou a se svým oblíbeným salátem.
Do frittaty můžete vložit libovolné potraviny a třeba i zbytky zapomenuté v lednici. Kromě toho, že tuto italskou dobrotu můžete kombinovat téměř s čímkoliv, chutnat bude jak teplá, tak studená :).