Ve druhém díle našeho cestovatelského deníku zamíříme ke Středozemnímu moři a ochutnáme typické pokrmy italské nebo například libanonské kuchyně. Specifikem středomořských zemí je zdravý životní styl a tomu odpovídá i kuchyně, která je velmi lehká, jednoduše stravitelná, bohatá na vitamíny a živiny, ale i přesto úžasně nápaditá, barevná, a hlavně velice chutná.
Italská zeleninová omeleta Frittata
Pod pojmem frittata se skrývá italská omeleta – základem jsou vajíčka a rozmanité zeleninové ingredience. Příprava začíná na pánvi, která se poté přesouvá do trouby na finální dopečení, proto je nutné volit pánev, která je do trouby vhodná.
Ingredinece
- 3ks vajec
- 1ks menší cukety
- 1/2ks brokolice
- 1ks červené papriky
- 1 svazek jarní cibulky
- ½ kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 100 g sýru typu feta
- ½ hrnku mléka
- sůl, pepř, olivový olej a bylinky (tymián, oregano)
Postup přípravy
- Cuketu a papriku nakrájíme na menší kostky, brokolici rozdělíme na menší růžičky, vše zakápneme olivovým olejem a necháme péct v troubě na plechu vyloženém pečícím papírem (cca 20 min. při 200 °C), aby byla zelenina měkká, ale stále křupavá.
- Na rozpálenou pánev přesuneme pečenou zeleninu a jarní cibulku nakrájenou na kolečka.
- Vše zalijeme rozmíchanými vajíčky s mlékem, špetkou soli a pepře, bylinkami a trochou kypřícího prášku.
- Nakonec zasypeme sýrem typu feta a cca 3 min. necháme ohřívat na pánvi než se vytvoří na dně pánve krusta.
- Poté přesuneme pánev i s obsahem do již rozehřáté trouby a necháme ještě 10 min. propéct (dokud nezačne sýr na povrchu zlátnout a vajíčka nejsou nikde tekutá).
Představivosti se meze nekladou, a proto příště mohou frittatu obohatit zase jiné druhy zeleniny než v našem receptu.
Oblíbená zeleninová polévka
Pojem minestrone už přestává být v našich končinách neznámý, a tak si asi představíte rajčatovou polévku se zeleninou a luštěninami. Tato polévka je nejen výborná, ale i plná vitamínů a minerálů. V naší verzi ji máme s libovolnou drobnou těstovinou, ale může se použít i rýže.
Ingredience
- 1ks cibule
- 2ks mrkve
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 2ks brambor
- 4ks rajčat nebo rajčata ve vlastní šťávě (1 konzerva)
- 2 stroužky česneku
- 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- drobné těstoviny (někdo preferuje mušličky, někdo nalámané špagety)
- bílé fazole v konzervě
- ¼ hlávky kapusty nakrájené na proužky, případně baby špenát
- bobkový list, tymián, oregano, bazalka
- 50 g slanina (pokud chceme trochu “masa” – není nutné)
- máslo na smažení
Postup přípravy
- Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek (a slaninu, pokud chceme trochu masové chuti), přidáme na kostky nakrájenou mrkev, na proužky nakrájený řapíkatý celer, na kostky nakrájené brambory a vše restujeme v hrnci asi 7 min.
- Poté přidáme rajčata nebo konzervovaná rajčata spolu s vývarem.
- Jakmile vše začne vřít přidáme těstoviny, snížíme teplotu a vaříme do změknutí.
- Nakonec dochutíme solí, pepřem a bylinkami podle chuti a přidáme fazole a kapustu (kdo není její milovník, může nahradit baby špenátem) a ještě krátce necháme probublat pro spojení chutí.
Hlavní chod–Caponata
Tento italský recept pochází z prosluněné Sicílie. Je často řazen mezi saláty nebo podáván jako příloha k masu (v létě se ideálně hodí ke grilovanému), ale svou bohatou chutí a vydatností bych jej klidně nabídla jako hlavní chod vegetariánského menu. Hlavní ingrediencí tohoto jídla je lilek, a proto se vyplatí hned na začátku rada – je lepší kupovat menší a těžší kusy, které mají méně semen uvnitř a většinou jsou i méně hořké.
Ingredience
- 2ks lilku
- 1ks cibule
- 1ks červené papriky
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 4ks rajčat nebo rajčata z konzervy
- 100 g zelených a černých olivy
- 2 lžíce kaparů
- 1 lžíce medu
- 50 g rozinek
- 50 g piniových oříšků
- 2dl bílého vína
- olivový olej, vinný ocet
- Sůl, pepř, máta, petrželka, bobkový list
Postup přípravy
- Lilek nakrájíme na kostky, osolíme a necháme cca 30 min. “vypotit” na talíři, aby nebyl příliš vodnatý.
- Poté jej přesuneme na plech a pečeme cca 30 min. při 200 °C.
- Ostatní zeleninu nakrájíme na kostičky a na olivovém oleji restujeme na pánvi spolu s piniovými oříšky.
- Přidáme rajčata, olivy, kapary, med, rozinky a bobkový list.
- Zakápneme vinným octem a podlijeme vínem a necháme probublávat 10 min.
- Na poslední 2-3 min. přidáme pečený lilek a bylinky.
Tabouleh – salát
Salát tabouleh pochází z libanonské a syrské kuchyně a dnes je jedním z národních jídel Libanonu. Hlavní surovinou je bulgur-jde o předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici na rozdíl například od drobné těstoviny kuskusu. Také velikost bulguru je o něco větší než známější kuskus. Pro originální recept je nejvhodnější extra fine bulgur, který není potřeba vařit, ale stačí namočit, ale poslouží i ten, který vyžaduje podle návodu předvařit. Jako variace je možné místo bulguru použít quinou.
- 100 g bulguru
- 1 svazek čerstvé petrželové nati
- 3ks jarní cibulky
- snítka máty
- 4ks rajčat
- 1ks okurky
- sůl, pepř, olivový olej, česnek, citronová šťáva
Postup přípravy
- Uvaříme bulgur podle návodu na obalu a necháme vychladnout.
- Rajčata a okurku osolíme předem a necháme pustit šťávu, kterou vylijeme.
- Bylinky (petrželka a máta) rozmixujeme v robotu, případně ručně nasekáme na velmi jemno, jarní cibulku nakrájíme nadrobno.
- Vše promícháme v misce a dochutíme solí, pepřem, česnekem podle chuti a zakápneme citronovou šťávou a olivovým olejem.
Přejeme krásné cestovatelské zážitky a dobrou chuť!