Ten pravý gurmánský zážitek spočívá zejména ve špičkové kvalitě surovin, ovšem nesmíme zapomínat na další důležitou složku a tím je forma představení jídla, jeho aranžmá. Pokud nás pokrm nezaujme a nepokochá naše oči, ztrácíme důležité body. A to by byla zcela jistě škoda ?. Carving, nebo-li řezání, vyřezávání, je stále více oblíbenějším trendem v gastronomii. V našem článku bychom vám rádi ukázali pár carvingových inspirací pro úplné začátečníky.
Pro začátek stačí jednoduchý nůž a vykrajovátka
Jak začít? Inspirace pro začátečníky
Chystáte oslavu a chcete svým hostům připravit překvapení, které jim vyrazí dech? Carving je na to jak stvořený. V první řadě si připravte vhodné, a hlavně ostré náčiní. Zkuste třeba základní vykrajovací sadu. Ale na začátek vám bude stačit i jednoduchý ostrý nůž a vykrajovátka, která máte schovaná z Vánoc nebo Velikonoc. Důležitá je také pevná ruka a zejména velká dávka trpělivosti?. Neopomenutelnou součástí je čerstvé a kvalitní ovoce. Nejčastěji se v carvingu využívají potraviny s tvrdší a odolnější dužinou, jako je například meloun, pomeranč, ananas, ale mistři v oboru jsou schopni vytvořit třeba nádhernou květinu, zvíře nebo jiný trojrozměrný tvar prakticky z jakéhokoliv ovoce. Pro začátečníky je ideální jablko, protože je měkké, a tedy lépe tvárné.
Melounová srdíčka
Tato srdce z melounu překvapí nejenom zamilované ?.
- Pomocí vykrajovátka vytvořte několik srdcí, které napíchněte na špejli.
- Melounová srdíčka můžete kombinovat buď se žlutým melounem, nebo třeba i s jiným ovocem, jako jsou jahody.
Jahodová růže
Wow! Jahodové růže! Nebudete věřit, jak snadná je jejich výroba. Budete potřebovat zhruba 2 minuty na každou. Pro stonek růží můžete použít ty z umělých květin nebo třeba špejle. Doporučujeme vložit jahodu na stonek ještě předtím, než začnete vyřezávat. Mějte na paměti, čím větší jahody, tím lépe se s nimi bude pracovat.
- Omyjte jahody a usušte je.
- Připíchněte je na špejli ze spodní části jahody.
- Začněte od spodu šikmým řezem a postupuje směrem nahoru.
- Ve spodní části by se vám mělo povést zhruba 5 „okvětních lístků“.
- Pomocí nože jemně ohněte každý vyříznutý kousek, aby se mohl mírně zvlnit a vytvořit okvětní tvar.
- Pokračujte další řadou až na vrchol.
Labuť z jablka
Možná si vzpomínáte na pohádku O ošklivém káčátku, které se proměnilo v nádhernou labuť. Připravili jsme pro vás podobný příběh, jak ze zcela prostého jablka udělat honosnou labuť.
- Připravte si ostrý nůž a například 2 jídelní nože nebo 2 vařečky.
- Položte nejlépe větší jablko na prkénko, rozřízněte ho v úhlu asi 70° tak, aby na jedné části zůstal stonek i spodní část jablka – bubák.
- Půlku jablka s bubákem položte slupkou nahoru a podélně přiložte z obou stran nože nebo vařečky a udělejte dva řezy, které budou představovat křídlo labutě. Nože jsou tam proto, abyste neřízli celé jablko.
- Do křídel nařežte další trojúhelníčky. Čím více trojúhelníčků, tím lépe bude labuť vypadat.
- Poté vyřízněte dírku na hlavu. Hlavu vytvoříte z druhé půlky jablka. Jako oči využijte semínka jablka.
- Hlavu labutě vložte to přichystaného výřezu a po stranách přidejte křídla. A máte hotovo.
Pokud se vám tato technika zalíbila, určitě klikněte na tutoriální videa na Youtube. Pro velké nadšence doporučujeme kurzy carvingu průkopníka v gastronomické dekoraci pana Luďka Procházky.