Čerstvé! Jak se u výběru exotického ovoce nesplést
Zajímavost

Čerstvé! Jak se u výběru exotického ovoce nesplést

Tipy, jak vybrat zralé ovoce

Přinesli jste si z obchodu lákavě vypadající exotické ovoce, ale při jeho rozkrojení vás zklamala jeho chuť?  Kousnutí do dokonale vyzrálého ovoce je k nezaplacení. Vybrat zralé ovoce není složité, ale je potřeba mít na paměti pár tipů. Většina z nás nakupuje očima. I když vzhled je důležitým indikátorem, je celá řada dalších faktorů, na které je potřeba brát zřetel.

  1. Zkontrolujte barvu. Barva je důležitým ukazatelem zralosti.
  2. Ovoce zmáčkněte. Některé ovoce by mělo být pevné, některé naopak tolik ne.
  3. Zkontrolujte stonky. Některé plody, jako jsou například melouny, by měly být kolem stonku měkčí.
  4. Nezapomínejte na vůni. Vůně zralého ovoce by měla být znatelná.
  5. Hledejte lesk.

Papája

Jak poznáte chutnou papáju? Pokud je žlutá a po celé ploše slupky má stejnou barvu, tak máte v ruce dobrý kus. Ale ne vždy to musí znamenat, že je zralá. Papája totiž nesmí být tvrdá na dotek. Ovšem neměla by být ani moc měkká. Pokud je moc měkká a voní až příliš sladce, je přezrálá.

Ananas

Jak už víme, vůně je jedním ze základních indikátorů zralosti. Avšak nic se nemá přehánět, a to platí zvláště pro ananas. Silné aroma je znakem přezrálosti. Stejně tak, pokud na jeho slupce zůstane po zmáčknutí důlek. Zaměřte se také na listy. Jsou jemně vybledlé a na koncích se ohýbají? Kupte si jej!

Pokud zavrže, je zralý

Meloun

Pokud kupujete půlku melounu, měl by být tmavě červený. Jestli sáhnete po celém kusu, hledejte ten, který je pevný. Při jemném poklepání byste měli slyšet dutý zvuk (nesmí být prasklá dutina). Dalším znakem zralosti může být i zvuk, který se ozývá při stlačení. Pokud zavrže, je zralý. Měl by mít na sobě i žlutý flek v místě, na kterém ležel. Pokud je bílý, není ještě sladký. Na pohled by měl být meloun lesklý, vybarvený a tvrdý.

Banán

Zralý banán má krásně žlutou barvu. Měl by být pevný bez viditelných pohmožděnin. Avšak drobné hnědé flíčky nejsou závadou. Banány doporučujeme nedávat do lednice, protože při nižších teplotách dochází k jejich zešednutí.

Pomeranč

Ty nejchutnější pomeranče mají lesklou a tenkou slupku. Při výběru sáhněte raději po větších kusech, neboť v sobě skrývají více šťávy. Některé odrůdy, jako například Valencia mohou mít lehce zelený nádech i poté, co dozrají.

Citrón

U citrónu hraje prim jeho barva. Měla by být sytě žlutá. Šedý odstín značí nekvalitní kus. Slupka citrónu by měla být hladká, lesklá, tenká a bez hrbolků. Stejně jako u pomerančů vybírejte větší kusy pro jejich vyšší obsah šťávy.

Mango

Zralé mango poznáte zejména podle jeho krásné vůně. Má měkkou a poddajnou slupku. Jeho barva může být žlutá až červená. Mangu, které má na sobě drobné černé skvrny a viditelné pohmožděniny, se vyhněte. Má to nejlepší už za sebou?.

Hezky zralé avokádo je měkké a vláčné

Avokádo

Zralé avokádo poznáte nejlépe tak, když ho jemně stlačíte. Pokud je tvrdé, tak ho nechte v obchodě. Hezky zralé avokádo je měkké a vláčné.

Grapefruit

U grapefruitů nemusí být automaticky na škodu, pokud na něm najdete pár škrábanců nebo skvrny na kůře. Doporučujeme vybírat kusy s pevnou kůrou a jasnou barvou. Naopak nekupujte grepy, které mají drsnou a hrubou kůru.

Kokos

Při koupi zralého kokosu byste si měli dát pozor na to, aby nebyl na některých místech měkký nebo měl nějaké trhlinky. Pokud je jedna ze tří černých skvrn porušená, utíkejte od kokosu co nejdále ?. Druhým testem zralosti kokosu je to, že byste v něm měli slyšet zřetelné šplouchnutí.

Nina Pešková
Nina Pešková 16. 07. 2020

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat