Sladký kříženec: Pomelo
Zajímavost

Sladký kříženec: Pomelo

Největší člen rodiny citrusovitých

Připomíná grapefruit, ovšem hořká je pouze slupka, která se dá snadno odstranit. Dužina plodu je bledě žlutá, oranžová a někdy může být dokonce červená. Je šťavnaté, osvěžující a hlavně zdravé, plné vitamínů a s nízkým počtem kalorií.

Jak poznat to pravé?

Jak poznat zralé pomelo? Velmi špatně. Pomelo chutná báječně, ale jsou tu jisté komplikace, které vám mohou vzít požitek z jeho chuti. Může se stát, že je pomelo uvnitř suché a po šťávě není ani památky. Neexistuje správný klíč k určení zralého pomela. Jediné vodítko je, že by mělo být na omak měkké a nažloutlé. Ale ani to nemusí být zárukou úspěchu. Jednoduše, pokud je pomelo uvnitř suché, žádným pohmatem ani čichem to nepoznáte. Jeho zralost zjistíte až po rozkrojení.

Jakou má sílu?

Pomelo obsahuje řadu vitamínů a minerálů, jako jsou vitamíny A a C a minerály draslík, mangan či železo. Je plné vlákniny. Vlákniny bychom se měli snažit do těla dostat zhruba 25 gramů. Jedno pomelo obsahuje asi 6 gramů, je tedy vynikajícím způsobem, jak dopomoci této hodnotě. Potraviny obsahující bílkoviny a vlákninu napomáhají pocitu sytosti, pomelo navíc obsahuje poměrně nízký počet kalorií (jendo loupané pomelo obsahuje cca 230 kalorií). Je tedy ideálním pomocníkem při snaze o snížení váhy. Pomelo je mimo jiné také plné antioxidantů, které pomáhají zvrátit poškození buněk způsobených volnými radikály. Hlavními antioxidanty v pomelu jsou naringenin a naringin, kteří se běžně vyskytují v citrusových plodech. Navíc tento plod obsahuje i lykopen, protizánětlivý antioxidant, který je obsažen například i v rajčatech. Pozitivní účinky v boji proti stárnutí a zdraví srdce se pomelu připisuje díky jeho vysokému obsahu antioxidantů. Pomelo má také antibakteriální a protiplísňové vlastnosti.

Tip na závěr
Jak si ho správně vychutnat?

Pomelo vyžaduje trpělivost. Oloupejte ho jako grep, a pak každý díl zbavte tenké bílé slupky. Je hořká a zkazila by vám požitek z koupené lahůdky. Skvěle se hodí do asijských pokrmů. Pochutnat si na něm můžete také v salátech nebo marmeládách. Můžete vyzkoušet i kandované či sušené pomelo.

Nina Pešková
Nina Pešková 06. 01. 2020

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat