Mléko nám dodá nejvíce vápníku, špenát železa, tak i většina z nás má zafixováno, že nejvíce vitamínu C obsahují pomeranče. Opak je však pravdou. Podíváme se společně na 10 potravin, které jsou co do obsahu vitamínu C silnější, než propagovaný pomeranč.
1. Chilli papričky
Jeden středně velký pomeranč obsahuje zhruba 60 mg vitamínu C. Doporučená denní dávka vitamínu C je 60–100 mg/den. Jeden pomeranč tedy splní požadované množství vitamínu C. První z vybraných surovin, které jsou silnější v množství vitamínu C, jsou chilli papričky. Půl šálku nakrájených chilli papriček vám dodá okolo 108 mg vitamínu C, a to už stojí za úvahu.
2. Červená paprika
Červená paprika je ještě silnější jak chilli papričky. Šálek nakrájené papriky obsahuje téměř třikrát více vitamínu C, než pomeranč (cca 190 mg). A navíc je červená paprika skvělým zdrojem vitamínu A, který je potřebný pro zdraví našich očí.
3. Zelená paprika
Zelená paprika má o něco méně vitamínu C, než její červená sestra, ale při 120 mg je to stále 200 % doporučené denní dávky (cca 120 mg). Navíc je také skvělým zdrojem vlákniny. Takže rozhodně ani zelená paprika není k zahození a určitě byste ji měli zařadit do svého jídelníčku.
4. Brokolice
Další zdravou zeleninovou bombou je brokolice. Je pravda, že některé děti ji zpočátku mohou odmítat, proto přinášíme pár tipů, jak ji dětem naservírovat bez zkřiveného úsměvu?. Co se týče obsahu vitamínu C, vede si také moc dobře. Brokolice poskytuje zhruba 132 mg vitamínu C.
5. Papája
V jedné hrsti papáji je obsaženo skoro 90 mg vitamínu C a navíc konzumace papáji pomáhá s uvolněním ucpaných dutin.
6. Jahody
Stačí jen malá hrst jahod a už máte vystaráno na doporučenou denní dávku vitamínu C (konkrétně obsahuje 85 mg vitamínu C. Navíc jahody obsahují foláty a další látky, které pomáhají udržovat zdravé srdce.
7. Růžičková kapusta
Stále více v kuchyni oblíbená růžičková kapusta je dalším zástupcem zeleniny plné vitamínu C. Ve 100 g najdeme cca 115 mg.
8. Ananas
Exotický ananas obsahuje jen o něco málo více vitamínu C než pomeranč (79 mg), ale najdeme v něm trávicí enzym, bromelain, který pomáhá štěpit bílkoviny v potravě a snižuje nadýmání.
9. Mango
Vychutnejte si mango a získejte pro své tělo 122 mg vitamínu C. A navíc je skvělým zdrojem vitamínu A, který podobně jako vitamín C hraje v síle naší imunity klíčovou roli.
10. Kiwi
Jedno sladké kiwi se může pochlubit cca 70 mg vitamínu C a je také bohaté na draslík a měď.