Proč jíst rajčata celý rok?
Zajímavost

Proč jíst rajčata celý rok?

5 důvodů proč si na rajčatech pochutnat každý den

Milujete chvíle oddychu na vaší zahradě, kdy si po vydatné práci nakrájíte ke krajíci chleba čerstvá rajčátka? Taková ta pravá, která jsou hotovou pastvou pro naše smysly. Není to jen jejich delikátní chuť, která nás přímo pohltí, ale také jejich vůně. Jenže co teď? Už je tu závěr léta a sezóna rajčat je na konci. Nezoufejte, naštěstí je tu Čerstvě utrženo, jeden z našich českých dodavatelů, díky kterému si můžete dopřát chutná rajčata po celý rok. A proč bychom si měli pochutnávat na rajčatech celý rok?

1. Pomáhají chránit proti rakovině

Rajčata jsou nejbohatším zdrojem silného antioxidantu lykopenu, který může pomoci chránit proti rakovině. Napomáhá likvidovat volné radikály v těle. Lykopen je červené barvivo, unikátní rostlinný pigment, který rovněž zpomaluje stárnutí a detoxikuje organismus. Zároveň příznivě ovlivňuje nervový systém a tlumí záněty.

Sníží riziko šedého zákalu

2. Jsou zdravé pro naše oči

V rajčatech můžete najít i vitamíny A, E a C, které spolu s minerály a zmíněným antioxidantem lykopenem, antioxidantem luteinem a zeaxanthinem ochrání váš zrak a sníží riziko šedého zákalu či makulární degenerace (postižení tzv. žluté skvrny, centrální části oční sítnice). Protože naše tělo nevytváří lutein a zeaxanthin, měli bychom konzumovat 12 mg luteinu a zeaxanthinu denně.

Skvělá zpráva: jedna hrst rajčat nabídne až 221 mg!

3. Obsahují důležitý draslík

Mysleli jste, že pokud chcete doplnit draslík v těle, musíte sáhnout po banánu? Ne, vhodná jsou i rajčata! Jedno velké rajče obsahuje cca 430 mg draslíku, což je téměř 10 % denní potřeby. Draslík snižuje riziko mozkových příhod, udržuje náš krevní tlak stabilní, předchází kardiovaskulárním onemocněním a napomáhá uvolnění svalů. 

4. Udržují naše kosti zdravé

Jedna hrst rajčat vystačí až na 18 % denní doporučené dávky vitamínu K, který je důležitý pro vitalitu našich kostí. Vitamín K je rozpustný v tucích a je nezbytný k procesu mineralizace kostí. Vitamín K pomáhá také proti sraženinám.

5. Snižují hladinu cholesterolu

Díky obsahu lykopenu pomáhají rajčata také snižovat špatný LDL cholesterol, a naopak zvyšovat ten dobrý HDL cholesterol.

Zajímavost na závěr
Vařená rajčata jsou výživnější jak čerstvá?

Jak je to možné? Je to z toho důvodu, že větší množství lykopenu se uvolní až po tepelném zpracování.

Hortim
Hortim 21. 09. 2020

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat