Červená řepa – vše,  co jste o ní chtěli vědět
Zajímavost

Červená řepa – vše, co jste o ní chtěli vědět

Proč ji zařadit do jídelníčku?

Červenou řepu buď milujeme, nebo naopak k ní máme odpor. Důvod, proč se u některých z nás netěší oblibě, je zřejmě ten, že máme stále v živé paměti její nevalnou přípravu ve školních jídelnách. Červená řepa si to rozhodně nezaslouží, a to nejen díky svým pozitivním účinkům na naše zdraví, ale také díky své výtečné chuti, které je ovšem dosaženo jen za předpokladu, že ji umíme správně zpracovat. 

Ať už si ji připravíme vařenou, nakládanou nebo odšťavenou, vždy je to vynikající způsob, jak tělu dodat spousty vitamínů, minerálů a organických sloučenin. Řepa má nízký obsah cholesterolu, je velmi dobrým zdrojem vlákniny, folátů, draslíku a manganu. Najdeme v ní i vitamíny C, B, železo a hořčík. Červená řepa je superpotravina a zde vám přinášíme minimálně 5 důvodů, proč ji zařadit do svého jídelníčku.

1. Pomáhá regulovat krevní tlak

Řepa je bohatá na dusičnany, které se v těle přeměňují na prospěšný oxid dusnatý. Výsledkem je, že krevní cévy jsou rozšířené a uvolněné, což vede k lepší cirkulaci a následně snížení krevního tlaku.

2. Zvyšuje fyzickou výdrž

Pro více energie na trénink či posilování vám opět může pomoci řepa, konkrétně vymačkaná šťáva z řepy. Princip je podobný jako při snižování krevního tlaku.

3. Zlepšuje vzhled pokožky

Skvělou zprávou je to, že řepa nám může pomoci zlepšit vzhled pokožky. Je nabitá antioxidanty, které bojují proti volným radikálům. Volné radikály způsobují poškození buněk a jsou také částečně zodpovědné za viditelné známky stárnutí.

4. Snižuje riziko rakoviny

Fytonutrienty, které mají na svědomí sytě červenou barvu řepy, mohou působit jako protirakovinové látky. Extrakt z červené řepy může fungovat jako přírodní podpůrný lék při rakovině prsu, slinivky břišní a rakovině prostaty.

5. Skvělá pro detoxikaci těla

Naše játra mají obtížnou a špinavou práci. Jsou mimo jiné zodpovědná za zpracování živin, ovládání krevních hladin tuků, aminokyselin a glukózy, bojují proti infekcím, neutralizují a vylučují toxiny a vyrábí žluč. Díky červeným barvivům betainu a betaninu působí řepa prospěšně na játra. A zdravá játra jsou základem každé úspěšné detoxikace těla. Díky obsahu vlákniny dobře působí řepa i na trávení jako takové. 

Tip na závěr
Zimní řepová pomazánka

Je zdravá, snadná, chutná a rozhodně s ní uděláte dojem! Připravte si rychlou řepovou pomazánku. Jak na to?

Ingredience:

  • 500 g vařené řepy
  • 200 g měkkého kozího sýra
  • 1-2 lžíce citronové šťávy
  • 1 polévková lžíce medu
  • pepř a sůl

Do mixéru vložte povařenou řepu a přidejte kozí sýr, citronovou šťávu a med, mixujte, dokud není směs hladká. Dochuťte solí a pepřem. Můžete podávat k chlebu nebo krekrům. Jako ozdobu můžete přidat nasekané ořechy a microgreens.

Nina Pešková
Nina Pešková 20. 12. 2020

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat