Rebarbora – nebezpečná a zdravá zároveň
Zajímavost

Rebarbora – nebezpečná a zdravá zároveň

5 zajímavostí o rebarboře.

Taky se vám při pomyšlení na tuto zeleninu vybaví neodolatelný jemně nakyslý rebarborový koláč s drobenkou? A ve snu by vás ani nenapadlo, že by mohla být rebarbora jedovatá? A cože? Rebarbora je zelenina? Mysleli jste si, že je to ovoce? Vše si objasníme v našem článku. Tak jdeme na to😊.

1. Nebezpečná rebarbora

V rebarboře, konkrétně v jejích listech, najdeme kyselinu šťavelovou, která je při vysokém množství toxická pro naše ledviny. Smrtelná dávka je asi 25 gramů, což by znamenalo pochutnat si na 5 kilo podlouhlých načervenalých řapíků.  Ovšem příznaky otravy můžete mít i při nižších dávkách. Lidé, kteří mají ledvinové problémy nebo potíže s močovým měchýřem, by neměli této dorůžova zbarvené pochoutce holdovat.  Ti, kteří mají jakkoliv poškozené ledviny, by rebarboru neměli jíst vůbec.

2. Ovoce nebo zelenina?

Spor o to, jestli je rebarbora ovoce nebo zelenina se vedl v 50. letech 20. století v Americe. Rozhodnutí po dlouhém konfliktu padlo v roce 1947, kdy bylo vyhlášeno, že rebarbora je ovoce. Důvodem bylo, že se využívá pouze v desertech. Dnes ale víme, že byť ji využíváme jako ovoce, z botanického pohledu jde o zeleninu.

Vždy se dívejte na stonek. Na jeho barvě záleží!

3. Na barvě záleží

Vždy se dívejte na stonek. Na jeho barvě záleží. Čím je tmavší, tím bude rebarbora sladší a jemnější a tím více se bude hodit do vašeho rebarborového desertu. Ovšem ani zelená vrchní část není k zahození a můžete ji využít do sorbetu nebo granity. 

4. Dřív nebyla jenom k snědku

S rebarborou se obchoduje už od 16. století a byla využívána zejména pro své léčebné účinky. Zhruba od 19. století získala na popularitě jako výživná potravina. Lidé ji však začali postupně používat například i k barvení vajec nebo dokonce i vlasů. Pokud chcete vlasy obarvit, bez chemických přípravků to nejde, ale pokud chcete vaši blond barvu zesvětlit o jeden tón či dva, ideálním pomocníkem je vedle citrónu, heřmánku a medu i rebarbora.

Rebarborový koláč

5. Tolik výhod pro zdraví

Věděli jste, že tato karmínová zelenina má nízký obsah cholesterolu a sodíku, čistí naše tělo a nabízí velice dobrý zdroj vlákniny? Ano, ještě navíc vám dodá vitamín C a K, vápník, draslík a další výživné látky.

Tip na závěr
Blondýnky pozor: Jak zvýraznit barvu vašich vlasů díky rebarboře?

Prášek ze sušeného kořene rebarbory dokáže vaše blond vlasy zesvětlit, ovšem dávejte pozor – někdy i do nežádoucí žluté barvy. Je potřeba to prve vyzkoušet. Lžíci mletého kořene zhruba hodinu povařte v litru vody a nechte vychladnout. Poté přidejte šťávu z jednoho citrónu a lžičku kvalitního oleje. Vše promíchejte a nalijte na vlasy. Nakonec je opláchněte hrnkem vody se lžičkou jedlé sody.

Nina Pešková
Nina Pešková 06. 04. 2020

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat