Naše zásoby vitamínů v zimě mizí. Co s tím?
Rada

Naše zásoby vitamínů v zimě mizí. Co s tím?

Jak doplnit vitamíny přírodní cestou?

Zimní chmury, minimum sluníčka, únava, shon a k tomu ještě nedostatek vitamínů? Nejsou to zrovna dobré vyhlídky, co myslíte? Jak z toho ven? Doplňte ty správné vitamíny. Přísun důležitých vitamínů zlepší naši fyzickou stránku a odráží se i na naší psychické pohodě. Proměnlivé počasí a předvánoční stres se mnohem lépe zvládají, pokud se cítíte fit a spokojení. Jak tedy doplnit potřebné vitamíny přírodní cestou?

Které vitamíny nám v zimě chybí nejvíce?

Ty nejdůležitější látky, které v tomto čase potřebujeme, jsou vitamíny A, B6, C, D a látky selen a zinek.

Vitamín A

V zimě na nás doslova na každém rohu číhá kdejaká rýma a nachlazení. Důvodem je snížená imunita. Skvělým pomocníkem při boji s antigeny je vitamín A. Můžeme ho najít buď v živočišných potravinách, jako jsou játra a mléčné produkty, nebo ve formě provitamínů – karotenoidů přítomných v zelenině a ovoci, zejména v mrkvi, petrželi, rajčatech, špenátu či meruňkách a dalších druzích barevného ovoce.

Vitamín B6

Vitamín B6 najdete v bramborách, špenátu, čočce, fazoli, sýrech, masu, oříšcích a třeba i bezovém květu. Tento vitamín je v prvé řadě nápomocný při udržování naší imunity, ale také blahodárně působí na náš nervový systém a paměť. Dobrým pomocníkem může být i při potížích se zažíváním.

Vitamín C

Potřebu vitamínu C v zimním období nemusíme asi nijak zvlášť připomínat. Pro vitamín C jsou známé zejména citróny a pomeranče. Ale budete se divit, kolik dalšího ovoce a zeleniny v obsahu vitamínu C předčí tyto dva citrusy. Bohaté na vitamín C jsou například černý rybíz a jahody, i když je máme v zimě k dispozici jen mražené. Pro udržení většího množství vitamínů rozmrazujte ovoce postupně, a ne na plotně nebo v mikrovlnce. Vitamín C najdeme i v křenu (ideálně strouhaný s jablky nebo smíchaný s kvašeným zelím). Často opomíjené jsou i brambory, přitom jsou také dobrým zdrojem vitamínu C. Ideálně si je připravte ve slupce a na páře.

Další ovoce a zeleninu, které předčí citrusy ve výši obsahu vitamínu C, můžete najít v našem článku.

Vitamín D

Kdo by neznal spojení sluníčka s vitamínem D. V zimě si toho sluníčka moc neužijeme, je tedy třeba jej doplnit jinou cestou. Najít ho můžete v rybách, tucích, játrech a vajíčkách. Prospěšný je mimo podporu imunity i pro naše zuby a kosti.

Selen a zinek

Antioxidační účinky těchto dvou látek mimo jiné chrání před nachlazením a chřipkou. Svými antioxidačními účinky dokážou eliminovat volné radikály. Dříve se selen a zinek užívali zejména na pomoc při léčbě bolestivých kloubů a pro zlepšení kvality vlasů a nehtů.

Zjistilo se, že díky pravidelnému užívání selenu a zinku nejsou lidské buňky a obranné mechanismy vyčerpány bojem s volnými radikály. Organismus se pak lépe brání proti nemocem.

Selen najdeme ve vnitřnostech, mléce, ořeších, ale i v droždí či kukuřici, citrusových plodech, avokádu nebo celozrnných obilovinách.

Z jakých potravin získáme zinek? Jeho nejvyšší koncentrace je ve vepřových játrech, hovězím mase, ale i v sóji a sójových výrobcích, jako je například tofu či tempeh. Obsahují ho také tvrdé sýry, vlašské ořechy, semínka, celozrnné obiloviny, vejce či mléčné výrobky. Bohatým zdrojem zinku jsou rovněž ryby a mořské plody.

Nina Pešková
Nina Pešková 16. 11. 2020

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat