Léčivé účinky zázvoru poznali a využívali už staří Řekové a Římani.
Zázvor známe většinou jako koření s velmi výraznou, aromatickou a sladko pikantní chutí. Získává se z kořene rostliny se stejným názvem. Zázvor je rostlina pocházející z Asie (Čína, Indie), v Evropě je však známá už po celá staletí. Kořen se navzdory svému neatraktivnímu vzhledu těší velké pozornosti. Určitě za to vděčí zajímavé chuti, ale hlavně blahodárným účinkům na lidský organismus. Jeho léčivou sílu oceníte nejen při nachlazení, ale také při trávících těžkostech či problémech s migrénami.
Zmírňuje různé nevolnosti při těhotenství, cestování a nebo migréně.
Tajemství síly zázvoru
Ve složení zázvorového kořenu hraje významnou úlohu gingerol, aromatická látka organického původu, díky které má zázvor ostrou a výraznou chuť. Podstatné však je, že gingerol, aktivní látka zázvoru, má prokazatelně pozitivní vliv na zdraví lidského organismu. Mezi jeho léčivé účinky patří zmírnění různých nevolností při těhotenství, cestování a nebo migréně. Má také protizánětlivé a antioxidační účinky, proto je výborným lékem při angíně, chřipce či nachlazení. Stimuluje torbu trávících šťáv a tak dokáže potlačit nepříjemné trávící těžkosti, pálení žáhy, nadýmání či plynatost. Pro svoje pozitivní účinky je dokonce vedený vědecký výzkum s ohledem na jeho pozitivní vliv léčení nádorových onemocnění.
Doporučená dávka zázvoru
Při zázvoru stejně jako u jiných léčivých rostlin, platí vše s mírou. Denně byste neměli sníst víc jak 1 gram sušeného zázvoru. Maximální dávka čerstvého zázvoru je 4 gramy. V případě požití většího množství se můžou objevit příznaky z předávkování: nevolnost, pálení žáhy, průjem, zvracení či srdeční poruchy.
Zázvor můžete použití do různých slaných, ale i sladkých jídel. Mimo příjemného zpestření vaší kuchyně a zajímavé výrazné chuti, pozitivně ovlivní procesy trávení a předchází trávícím těžkostem. K mnohostrannému využití v kuchyni můžete využít stejně tak jeho čerstvou i sušenou formu.
Pokud chcete využít i jeho léčivé účinky, určitě sáhněte po čerstvém zázvoru. Začíná vás bolet v krku? Nejúčinnější je rozžvýkat kousky čerstvého zázvoru. Při nachlazení, angíně či trávících těžkostech si zas připravte čaj ze zázvoru. Nastrouhejte ho či nakrájejte na plátky.