Jste ve stresu? Dejte si salát.
Buď fit

Jste ve stresu? Dejte si salát.

Slyšeli jste už někdy o tom, že konzumace salátu má uklidňující účinky? Jakkoliv neuvěřitelně to zní, je to opravdu tak! Způsobuje to speciální chemické složení…

Slyšeli jste už někdy o tom, že konzumace salátu má uklidňující účinky? Jakkoliv neuvěřitelně to zní, je to opravdu tak!

Způsobuje to speciální chemické složení salátu, díky kterému působí salát jako mírné sedativum. Co bychom si tedy v tomto ponurém počasí nedopřáli trochu té radosti se salátem.

Jeho chemické složení se podobá látkám které obsahuje opium

Není to ovšem doslova tak, že by salát působil jako droga. Jeho chemické složení se podobá látkám které obsahuje opium, ale na rozdíl od opia nejsou tyto látky toxické a nezpůsobují závislost. Díky tomu tedy salát působí jako mírné sedativum, a má nejen uklidňující účinky, ale také podporuje spánek. Jeho pravidelná konzumace by nám tedy měla zaručit dobrý spánek, ale také uvolněnou mysl. Salát se doporučuje při poruchách nervové soustavy, jako je nervozita, stres, napětí nebo úzkost. Pokud ho bude konzumovat pravidelně, měli bychom se cítit příjemně odpočatě a naše nervová soustava si získá odolnost vůči stresu.

vyvolá v našem žaludku pocit nasycení, ale ve skutečnosti má jen malý obsah kalorií

Salát je celkově bohatý na vitamin B1 a B2 a především na kyselinu listovou. Salát je vysoce ceněn pro obsah draslíku a železa. Má i významné množství vápníku, fosforu, hořčíku, jakož i stopových prvků: zinku, mědi a manganu. Pokud si dáme salát před hlavním jídlem, tak jak to dělali staří Římané, podporuje trávení a napomáhá správné funkci střev, protože je snadno stravitelný a obsahuje vlákninu. Tím vyvolá v našem žaludku pocit nasycení, ale ve skutečnosti má jen malý obsah kalorií, takže po něm neztloustneme. Ideální jí jíst salát syrový, třeba jen dochucený olivovým olejem a citronem. Někomu ale nevyhovuje trochu hořká chuť, proto jsme si pro vás připravili naprosto fenomenální polévku, díky které budete salát naprosto zbožňovat!

Recept na závěr
Recept na rajčatovo-salátovou polévku s bazalkou

  • 1 l domácího vývaru
  • 8 velkých čerstvých rajčat
  • 1 velká cibule
  • 5 stroužků česneku
  • ½ hlávkového salátu
  • Hrst čerstvé bazalky
  • Sklenička bílého vína
  • Sůl, pepř

Jak postupovat?

Rajčata, cibuli a salát nakrájíme na kousky a povaříme ve vývaru, dokud nezměknou, dochutíme česnekem, bazalkou, solí a pepřem a rozmixujeme. Přidáme víno a necháme ještě chvíli povařit. Na konci ozdobíme lístky bazalky.

Dobrou chuť 🙂

Hortim
Hortim 14. 06. 2018

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat