Jarní detox s červenou řepou
Buď fit

Jarní detox s červenou řepou

Jaro už se nám probudilo k životu a všechno začíná po zimě opět kvést. I my bychom si zasloužili nějaký ten jarní refresh, ať jsme připraveni na léto v plné síle.

Nejvíce energie nám dá ovoce a zelenina, když si je koupíme čerstvé v sezóně, ve které je zrovna aktuální. A teď přímo září červená řepa!

Červená řepa byla používána již ve starořecké a římské kuchyni. Byl to jeden z mála pokrmů, který Řekové považovali za vhodný nabídnout bohu Apollónu. Jedná se o jeden z nejrozšířenějších druhů pěstovaných řep. Její konzumace je rozšířena převážně ve východní Evropě, kde se používá pro přípravu boršče. Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část, která se před jídlem často vaří či se podává studená po uvaření jako salát s octem či olejem.

Příprava a vitamíny

Pokud kupujete čerstvou řepu, opatrně odtrhněte konce (nestříhat, jinak vám během vaření bude „ krvácet“ a ztratí svou krásnou červenou barvu). Řepu obecně vaříme 1 – 1 a půl hodiny dle velikosti, můžete ale i péct a nebo konzumovat v sýrovém stavu jako mrkev. Po uvaření dejte rychle do studené vody a slupka se jednoduše odstraní. Uvařenou řepu můžete skladovat v ledničce 1-3 dny. Řepa je dobrým zdrojem proteinů, karbohydrátů, kalcia a vitamínu C a B. Také obsahuje rostlinná barviva, která zabraňují křehkosti cév.

Vyvolává optimističtější náladu

Léčivé účinky

V hojném množství obsahuje červená řepa betain, který brání v rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Červené barvivo rozšiřuje tepny a zpevňuje stěny vlásečnic. Protože má červená řepa močopudné účinky, podporuje vylučování soli z těla, pozvbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Umí také aktivovat činnost červených krvinek a tím zásobuje buňky kyslíkem. Zbavuje střeva jedovatých látek a také odstraňuje zácpu. Neutralizuje a odstraňuje jedovaté látky, zvlášť v mozku. I na pleť má pozitivní účinky – dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. No a v neposlední řadě, vyvolává optimističtější náladu!

Recept na závěr
Vyzkoušejte salát z červené řepy

Co budete potřebovat?

  • 1 červená řepa
  • 1/2 řapíkatého celeru
  • 2 jablka
  • hrst vlašských ořechů
  • kozí nebo balkánský sýr
  • hrst rukoly
  • 2 lžičky medu
  • 1 lžička hořčice
  • Sůl, Olivový olej

Jak postupovat?

Červenou řepu omyjeme a dáme vařit do mírně osolené vody na cca 40 minut (podle velikosti, větší pečeme asi hodinu). Poté necháme chvíli vychladnout, okrájíme slupku a nakrájíme na malé proužky. Nakrájíme si jablka, celer, rukolu a sýr a promícháme s misce s řepou. Trochu osolíme, opepříme. Pak si připravíme zálivku – smícháme 2 lžičky tekutého medu, 1 lžičku hořčice a přiblžně 1 lžičku olivového oleje, zálivkou zalijeme salát, promícháme. Nakonec ozdobíme nasekanými ořechy. Dobrou chuť! 🙂

 

Hortim
Hortim 13. 06. 2018

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat