Nejvíce energie nám dá ovoce a zelenina, když si je koupíme čerstvé v sezóně, ve které je zrovna aktuální. A teď přímo září červená řepa!
Červená řepa byla používána již ve starořecké a římské kuchyni. Byl to jeden z mála pokrmů, který Řekové považovali za vhodný nabídnout bohu Apollónu. Jedná se o jeden z nejrozšířenějších druhů pěstovaných řep. Její konzumace je rozšířena převážně ve východní Evropě, kde se používá pro přípravu boršče. Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část, která se před jídlem často vaří či se podává studená po uvaření jako salát s octem či olejem.
Příprava a vitamíny
Pokud kupujete čerstvou řepu, opatrně odtrhněte konce (nestříhat, jinak vám během vaření bude „ krvácet“ a ztratí svou krásnou červenou barvu). Řepu obecně vaříme 1 – 1 a půl hodiny dle velikosti, můžete ale i péct a nebo konzumovat v sýrovém stavu jako mrkev. Po uvaření dejte rychle do studené vody a slupka se jednoduše odstraní. Uvařenou řepu můžete skladovat v ledničce 1-3 dny. Řepa je dobrým zdrojem proteinů, karbohydrátů, kalcia a vitamínu C a B. Také obsahuje rostlinná barviva, která zabraňují křehkosti cév.
Vyvolává optimističtější náladu
Léčivé účinky
V hojném množství obsahuje červená řepa betain, který brání v rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Červené barvivo rozšiřuje tepny a zpevňuje stěny vlásečnic. Protože má červená řepa močopudné účinky, podporuje vylučování soli z těla, pozvbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Umí také aktivovat činnost červených krvinek a tím zásobuje buňky kyslíkem. Zbavuje střeva jedovatých látek a také odstraňuje zácpu. Neutralizuje a odstraňuje jedovaté látky, zvlášť v mozku. I na pleť má pozitivní účinky – dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. No a v neposlední řadě, vyvolává optimističtější náladu!
Co budete potřebovat?
- 1 červená řepa
- 1/2 řapíkatého celeru
- 2 jablka
- hrst vlašských ořechů
- kozí nebo balkánský sýr
- hrst rukoly
- 2 lžičky medu
- 1 lžička hořčice
- Sůl, Olivový olej
Jak postupovat?
Červenou řepu omyjeme a dáme vařit do mírně osolené vody na cca 40 minut (podle velikosti, větší pečeme asi hodinu). Poté necháme chvíli vychladnout, okrájíme slupku a nakrájíme na malé proužky. Nakrájíme si jablka, celer, rukolu a sýr a promícháme s misce s řepou. Trochu osolíme, opepříme. Pak si připravíme zálivku – smícháme 2 lžičky tekutého medu, 1 lžičku hořčice a přiblžně 1 lžičku olivového oleje, zálivkou zalijeme salát, promícháme. Nakonec ozdobíme nasekanými ořechy. Dobrou chuť! 🙂