Není nic lepšího než si v zimních dnech dopřát misku teplé a zdravé polévky. Dodá vám vitamíny, energii a tak nějak pohladí po duši:). Na této polévce je úžasné to, že si do ní můžete dát jakoukoliv zeleninu, kterou máte rádi. My jsme použili mrkev, celer, cibuli, zelenou fazolku, kukuřici a hrášek.
Ingredience
- 2 a ½ lžíce olivového oleje
- 1 a ½ šálku nasekané cibule (střední velikosti)
- 2 a ½ lžíce olivového oleje
- 2 šálky nakrájené mrkve (cca 4 ks)
- 1 a ¼ šálku nakrájeného celeru (cca 3 ks)
- 4 stroužky česneku (drceného)
- 450 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 2 šálky rajčat bez slupky
- 3 šálky brambor nakrájených na kostičky (cca 3 středně velké brambory)
- 1/3 šálku nakrájené čerstvé petrželky
- 2 bobkové listy
- ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
- 1 a ½ šálku nasekaných zelených fazolek (může být i mražená)
- 1 a ¼ šálku kukuřice (může být i mražená)
- 1 šálek hrášku (může být i mražený)
- sůl a pepř
Postup
Nejprve si ve velkém hrnci ohřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte cibuli, mrkev, celer a nechejte zpěnit, přidejte česnek a ještě vařte cca půl minuty. Přidejte vývar a nakrájená rajčata, brambory, petržel, bobkový list, tymián a dochuťte solí a pepřem. Polévku přiveďte k varu a pak přimíchejte nasekané fazolky. Snižte teplotu na středně nízkou, zakryjte hrnec pokličkou a vařte, dokud nebudou brambory měkké cca 20 – 30 minut, poté přidejte kukuřici a hrášek a vařte dalších 5 minut. Podávejte teplé :).