Nebaví vás chodit do obchodu každý druhý den? Ale přijde vám, že to jinak nejde, pokud chcete mít dostatečný přísun ovoce a zeleniny? Nebojte, jde to a my vám ukážeme, jak na to!
Dlouhotrvající ovoce a zelenina
Nikdy není na škodu, aby vaše lednička nebo špíz byla nabitá lahodnou zeleninu a ovocem. Níže zmíněné potraviny dodávají mnoho živin a vydrží vám déle.
- Banány
Banány dozrávají v průběhu několika dnů. Ale pozor teplota pod 11 stupňů jim škodí. Místo, aby dozrávaly a sládly, v lednici pak moučnatí. Můžete si je však nakrájet a zamrazit a později si je vychutnat třeba ve smoothies.
- Citrusy – pomeranče, grapefruity, klementinky
Podobně jako banány, ani citrusy bychom neměli uchovávat v lednici. Rychleji se kazí, ztrácí chuť a klesá jejich kvalita. Při pomyšlení na to, kolik obsahují vitamínů C, který je důležitý pro správné fungování našeho imunitního systému, by to byla velká škoda?. Na misce nebo v košíku by ale neměly být příliš navrstveny, protože tlak, zejména u těžkých pomerančů a velkých citrónů, napomáhá vzniku plísně.
- Jablka
I jablka v lednici moučnatí. Ovšem ani pokojová teplota pro ně není příliš vhodná. Může se stát, že se začnou scvrkávat a vrásčit. Ideální je, pokud je budete skladovat ve sklepě.
Mezi vytrvalce v zelenině patří brokolice, růžičková kapusta, paprika, květák, mrkev a brambory, které vám vydrží čerstvé po dobu několika dní. Ale pozor, mrkev, brambory ani papriku neskladujte v lednici.
- Mrkev
I mrkev nepatří do lednice, snese pouze pokojové teploty, v lednici se často „scvrkne“ a změkne.
- Papriky
Papriky, které máte v lednici, zpomalí proces dozrávání a ztratí senzorickou hodnotu. Jednoduše nebudou chuťově dobré a často ani vzhledem lákavé.
Mražené ovoce a zelenina
Mnohdy pohlížíme na mražené potraviny jako na cestu, jak si zjednodušit práci v kuchyni a máme pocit, že jsou výživově méně hodnotné. Je to ale skutečně tak? Nenechte se zmást, mnohdy jsou potraviny zamrazené mnohem čerstvější než ty, které jsou zrovna na pultech. Mražená zelenina i ovoce si totiž uchovávají nutriční hodnoty a chuť ze dne, kdy byla sklizena. Vyzkoušejte třeba mražený špenát, brokolici, květák, zelené fazole. Z ovoce pak například mražené borůvky, maliny, jahody, ananas, mango. Ideální ovoce do smoothies. Abychom v mraženém ovoci a zelenině uchovali co nejvíce vitamínů, je třeba je ponechat rozmrznout pomalu při pokojové teplotě, nikoliv zahříváním.
Lyofilizované ovoce a zelenina
Lyofilizované neboli mrazem sušené potraviny mají velkou výhodu v tom, že během zpracování neztrácí své vitamíny a minerály. Jsou křehké, lehké a křupavé. Ideální na svačinku. Můžete si pochutnat na široké škále plodů od borůvek, přes broskve, meruňky, brokolici, řepu až po švestky a kukuřici.
Sušené ovoce a zelenina
Sušení je jedním z nejstarších způsobů konzervace potravin. Zachovává v ovoci vitamíny, minerály i vlákninu. Množství vitamínů klesne proti původnímu stavu zhruba o 20 %. Navíc v něm nenajdete žádné konzervační prostředky. Rozinky, mango, datle, fíky, meruňky, švestky, řepa, mrkev, kapusta… Stačí si jen vybrat ?.