Nakupujte chytře: ovoce a zelenina, které vydrží!
Rada

Nakupujte chytře: ovoce a zelenina, které vydrží!

Fígly, jaké ovoce a zeleninu koupit, aby vám vydržely déle a nemuseli jste tak často do obchodu.

Nebaví vás chodit do obchodu každý druhý den? Ale přijde vám, že to jinak nejde, pokud chcete mít dostatečný přísun ovoce a zeleniny? Nebojte, jde to a my vám ukážeme, jak na to!

Dlouhotrvající ovoce a zelenina

Nikdy není na škodu, aby vaše lednička nebo špíz byla nabitá lahodnou zeleninu a ovocem. Níže zmíněné potraviny dodávají mnoho živin a vydrží vám déle.

  • Banány

    Banány dozrávají v průběhu několika dnů. Ale pozor teplota pod 11 stupňů jim škodí. Místo, aby dozrávaly a sládly, v lednici pak moučnatí. Můžete si je však nakrájet a zamrazit a později si je vychutnat třeba ve smoothies.
  • Citrusy – pomeranče, grapefruity, klementinky

    Podobně jako banány, ani citrusy bychom neměli uchovávat v lednici. Rychleji se kazí, ztrácí chuť a klesá jejich kvalita. Při pomyšlení na to, kolik obsahují vitamínů C, který je důležitý pro správné fungování našeho imunitního systému, by to byla velká škoda?. Na misce nebo v košíku by ale neměly být příliš navrstveny, protože tlak, zejména u těžkých pomerančů a velkých citrónů, napomáhá vzniku plísně.
  • Jablka

    I jablka v lednici moučnatí. Ovšem ani pokojová teplota pro ně není příliš vhodná. Může se stát, že se začnou scvrkávat a vrásčit. Ideální je, pokud je budete skladovat ve sklepě.

    Mezi vytrvalce v zelenině patří brokolice, růžičková kapusta, paprika, květák, mrkev a brambory, které vám vydrží čerstvé po dobu několika dní. Ale pozor, mrkev, brambory ani papriku neskladujte v lednici.
  • Mrkev

    I mrkev nepatří do lednice, snese pouze pokojové teploty, v lednici se často „scvrkne“ a změkne.
  • Papriky

    Papriky, které máte v lednici, zpomalí proces dozrávání a ztratí senzorickou hodnotu. Jednoduše nebudou chuťově dobré a často ani vzhledem lákavé. 

Mražené ovoce a zelenina

Mnohdy pohlížíme na mražené potraviny jako na cestu, jak si zjednodušit práci v kuchyni a máme pocit, že jsou výživově méně hodnotné. Je to ale skutečně tak? Nenechte se zmást, mnohdy jsou potraviny zamrazené mnohem čerstvější než ty, které jsou zrovna na pultech. Mražená zelenina i ovoce si totiž uchovávají nutriční hodnoty a chuť ze dne, kdy byla sklizena. Vyzkoušejte třeba mražený špenát, brokolici, květák, zelené fazole. Z ovoce pak například mražené borůvky, maliny, jahody, ananas, mango. Ideální ovoce do smoothies. Abychom v mraženém ovoci a zelenině uchovali co nejvíce vitamínů, je třeba je ponechat rozmrznout pomalu při pokojové teplotě, nikoliv zahříváním.

Lyofilizované ovoce a zelenina

Lyofilizované neboli mrazem sušené potraviny mají velkou výhodu v tom, že během zpracování neztrácí své vitamíny a minerály. Jsou křehké, lehké a křupavé. Ideální na svačinku. Můžete si pochutnat na široké škále plodů od borůvek, přes broskve, meruňky, brokolici, řepu až po švestky a kukuřici.

Lyofilizované ovoce a zelenina

Sušené ovoce a zelenina

Sušení je jedním z nejstarších způsobů konzervace potravin. Zachovává v ovoci vitamíny, minerály i vlákninu. Množství vitamínů klesne proti původnímu stavu zhruba o 20 %. Navíc v něm nenajdete žádné konzervační prostředky. Rozinky, mango, datle, fíky, meruňky, švestky, řepa, mrkev, kapusta… Stačí si jen vybrat ?.

Nina Pešková
Nina Pešková 26. 03. 2020

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat