Kaki, tomel, churma, kakichurma, persimmon, šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka. Že netušíte, o čem je řeč? Všechny názvy jsou označením pro exotické ovoce, které je u nás asi nejvíce známo jako kaki. Už jste ho určitě zahlédli v obchodech a možná jste se ještě neodvážili jej ochutnat. Rozhodně se do něj zakousněte, nebudete litovat. Má sladkou, až medovou chuť a je také plné živin, které mohou prospět našemu zdraví hned několika způsoby.
Jak si jej vychutnat nejlépe?
Jako u velké většiny ovoce si tu pravou chuť kaki můžete dopřát jen v případě, pokud je dostatečně zralé! Na pultech vybírejte měkký, krásně oranžově zbarvený plod bez otlačení a fleků. Takto zralé kaki chutná po broskvi a žlutém melounu, vůní nám může připomínat vanilku. Pokud byste vybrali nezralé, bude trpké. Skvěle se hodí do ovocných salátů, k přípravě zmrzliny nebo dalších desertů. Můžete ho kompotovat, zavařit nebo využít k výrobě marmelády. Usušené připomíná chutí fíky. Skvěle se hodí jako příloha k vepřovému, jehněčímu nebo kuřecímu masu. Avšak nejčastěji se jí syrové. Nebojte se ho jíst i se slupkou nebo ho vydlabat lžičkou podobně jako kiwi.
Má impozantní množství živin a je ideální při hubnutí
Nálož živin
Přestože je kaki docela malé, obsahuje až impozantní množství živin. Má nízký obsah kalorií a je nabité vlákninou, což z něj činí ideálního pomocníka při hubnutí. Neobsahuje téměř žádný tuk a je plné vody. Urychluje spalování tuků a díky jeho sladké chuti si milovníci sladkého přijdou na své a nemusí už sahat třeba po čokoládě?. Kaki obsahuje více než polovinu doporučeného příjmu vitamínu A, který je důležitý pro imunitní funkce, náš zrak a vývoj plodu v těhotenství. Mimo jiné v něm najdete také vitamín C, který posiluje obranyschopnost. Svým zastoupením kaki pokryje až 80 % doporučené denní dávky vitamínu.
Obsahuje i vitamín B, draslík, mangan, hořčík, vápník a železo. Jeho vysoký obsah antioxidantů pomáhá předcházet některým typům rakoviny. Už jen pár kousků tohoto lahodného ovoce vás nabije energií a zbaví stresu a únavy. Pomáhá také při problémech s ledvinami a játry, snižuje krevní tlak a zbaví vás vysokého cholesterolu.
To, že kaki je našemu zdraví prospěšné, jsme zjistili z informací výše, ale jak jej zakomponovat do našeho jídelníčku? Přinášíme pár tipů:
- Můžete vložit plátky kaki do ovocných i například kuřecích salátů.
- Dopřejte oživení svému rannímu jogurtu nebo ovesné kaši a přidejte do nich čerstvé nebo vařené kaki.
- Chutný, jednoduchý a zdravý desert vytvoříte, když upečete plátky kaki a pokapete trochou medu.
- Přidejte sušené nebo čerstvé kaki do muffinů nebo koláčů.
- Skvěle se také hodí do smoothie nebo smoothie bowls. Další nápady na smoothie bowls naleznete zde.