Ovoce barvy fialky: extra chuť a výjimečné zdravotní účinky
Zajímavost

Ovoce barvy fialky: extra chuť a výjimečné zdravotní účinky

Acai Berry a další kouzelné plody.

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč je to a ono ovoce červené, modré nebo třeba žluté? Zdaleka to není jen kvůli tomu, aby lahodilo našemu oku. Každá barva má nějaký účel. V našem článku se dozvíte o působení fialově zabarveného ovoce.

Fialová barva je znakem bezprostřednosti a svěžesti

Fialová je dobrá, už je to tak!

Fialová je barvou inspirace, působí při nedostatku životní energie a odhání negativní nálady. Je znakem bezprostřednosti a svěžesti. Fialové ovoce značí vysokou přítomnost antioxidantů podporujících zdraví.

Za fialovou a modrou barvu jsou totiž zodpovědné antokyany (někdy též nazývané jako flavonoidy), které zajišťují antioxidační účinky, zlepšují náš zrak a mají protizánětlivé a cévní účinky. Podobně jako červeně zabarvené ovoce, přispívají k lepšímu prokrvení, zpevňují cévní stěny a podporují trávení. Antokyany mohou být také prospěšné při léčbě rakoviny, srdečních onemocnění a bakteriálních chorob. Antioxidanty a fotochemikálie fialového ovoce také bojují proti stárnutí a ochraňují paměť. Dále působí preventivně proti mozkové mrtvici, infarktu či cukrovce.

Acai Berry působí jako přírodní nakopávač

Acai Berry

Přímo kouzelné plody Acai, tropické palmy Kapustoň brazilské, v sobě skrývají mnoho účinků, které blahodárně působí na naše zdraví. Acai pročišťují tělo a uvolňují volné radikály z našeho těla. Hojně obsažené antioxidanty podporují správné fungování oběhové soustavy. Pozitivně ovlivňují funkci srdce, snižují cholesterol v krvi, uvolňují ucpané krevní cévy a celkově pozitivně působí na krevní oběh.  Obsažené aminokyseliny zpomalují známky stárnutí a ve spojení s antioxidanty vytváří omlazující bombu, která vyhlazuje pokožku a zpomaluje tvorbu vrásek. Acai působí také jako přírodní nakopávač, který nás dobije energií, se kterou vydržíme déle a intenzivněji cvičit. Mimo výše popsané účinky mají bobule také vliv na naši trávicí soustavu díky vysokému množství vlákniny. Ale ani imunitní systém nepřijde zkrátka. Vitamín C spolu s kyselinou ellagovou poskytuje základ pro zdravé tělo a obranyschopnost organismu.

Fíky

Chutnají jako sladký desert, ale i přesto pomáhají spalovat tukové polštářky. Pokud patříte mezi milovníky fíků, máte vystaráno, co se týče nadbytečných kilogramů, vysokého cholesterolu, vysokého krevního tlaku, ale také se nemusíte tolik obávat problémů se srdcem, či kostmi. Obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a dodají vám také dostatečný přísun draslíku, který pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám. Najdete v nich také vitamín B6, železo, hořčík a mangan. Díky vysokému obsahu fruktózy jsou zdravým zdrojem energie.

Švestky

Švestky, oblíbené ovoce pozdního léta, kdy si je většina z nás vybaví ve švestkovém koláči nebo švestkových knedlících. Mimo jejich sladkou chuť a pestrého využití v kuchyni se však mohou také pyšnit širokými pozitivními účinky na naše tělo. Obsahují škálu minerálních látek jako je vápník, hořčík, fosfor a draslík. Jsou také bohaté na vlákninu a organické kyseliny. Jsou skvělým pomocníkem proti boji s revmatismem, dnou, onemocněním jater a krevního oběhu. Pomáhají také chránit srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu.

Fialové ovoce není jen lahodící oku a skvěle chutná, ale pomůže vám cítit se lépe a napomáhá vašemu zdraví.

I zelenina může být fialová. Třeba fialové batáty. Mrněte na náš další článek.

Nina Pešková
Nina Pešková 18. 06. 2020

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat