Otázka: Jsou batáty lepší než brambory?
Zajímavost

Otázka: Jsou batáty lepší než brambory?

Fakta o zdánlivě příbuzných bramborách.

Taky patříte mezi ty, kteří považují batáty za druh brambor, které jsou sladké? Vždyť i v angličtině mají označení sweet potatoes neboli sladké brambory. Bude pro vás tedy překvapení, že tomu tak není. Batáty jsou kořenové hlízy povijnice batátové, tropické rostliny, která patří do čeledi svlačcovitých a nemá nic společného s klasickými brambory.

Které jsou známější? Vítěz: brambory!

Přesto, že batáty se u nás objevily dříve, nezískaly takovou oblibu jako brambory. Proč tomu tak je? Proč se ve velkém začaly více pěstovat brambory? Proč se staly oblíbenější? Důvodů je určitě více. Jedním z nich je možná ten, že oddenky povijnice batátové jsou příliš rozměrné, jednoduše zabírají více místa a jsou tedy náročnější na pěstování. Lehčí to mají zemědělci s brambory. A vypěstují jich více na stejné ploše. Dalším důvodem může být i to, že jsou batáty chuťově výraznější a mají rozdělenější „fanoušky“. Buď je zbožňujete, anebo je nesnášíte! To klasické brambory se svojí jemnější chutí mají širší spektrum obyvatel, kteří mají jejich chuť v oblibě.

Které jsou zdravější? Vítěz: batáty!

Základní údaje mluví následovně: jeden šálek batátů obsahuje zhruba 114 kalorií, 27 gramů sacharidů, 6 gramů cukru, 2 gramy bílkovin a 0 gramů tuku. Jeden šálek brambor má 116 kalorií, 26 gramů sacharidů, 1 gram cukru, 3 gramy bílkovin a rovněž 0 gramů tuku. Kromě obsahu cukru, se zdají ve složení celkem podobné. Obě brambory, sladká i klasická, jsou plné vitamínů a minerálů, jako je vitamín C, draslík, vápník a další živiny působící jako antioxidanty, které mají protirakovinné, antidiabetické a protizánětlivé vlastnosti. Ale důvod proč mají batáty navrch, je jejich barva, která není jen na okrasu, ale zejména je výsledkem velkého množství beta-karotenu. Jeden šálek batátů obsahuje až 375 % doporučené denní dávky. Kyanidin je další antioxidační bonus, které batáty mají. Tato sloučenina nás chrání před toxickými látkami v zažívacím systému. Je nápomocný při léčbě diabetu, artritidy a astmatu. Ale co ten vyšší obsah cukru v batátech? Přestože mají batáty více cukru, jsou považovány za potraviny s nízkým glykemickým indexem, na rozdíl od bílých brambor, které označujeme za ty s vysokým glykemickým indexem. Obsahem sacharidů stoupá jejich energetická hodnota.

Které jsou chutnější? Remíza!

Které mají lepší chuť? Tady jsme zcela jistě pro remízu. Pokud jste příznivcem více exotických chutí, určitě u vás vedou batáty. Jejich domovem je právě oblast Střední a Jižní Ameriky. Pokud máte raději klasiku, vašim vítězem budou pravděpodobně bílé brambory. Oba dva druhy zeleniny jsou zdravé a našemu tělu prospěšné. Pouze je potřeba mít na paměti způsob přípravy. Dávejte přednost pečení před nezdravým smažením.

Nina Pešková
Nina Pešková 30. 01. 2019

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat