Barvy ovoce a zeleniny: jaké jsou jejich účinky na naše tělo?
Zajímavost

Barvy ovoce a zeleniny: jaké jsou jejich účinky na naše tělo?

Příroda jako mocná čarodějka

Příroda je mocná čarodějka a vábí nás krásou svých barev. To samozřejmě platí i pro ovoce a zeleninu. Představte si krásně oranžový pomeranč, který máte položený v misce na stole. Víte, že než se do něj zakousnete, čeká vás ještě urputné loupání jeho kůry. Přesto po něm sáhnete. Náhoda? To v žádném případě. Právě jste naletěli na lup přírody a kouzlu jejích barev. Každého přitahují v přírodě jiné barvy. Proč tomu tak je, to nevíme, ale co víme určitě je, jak jednotlivé přírodní barvy ovlivňují naše zdraví.

Zelená

Zelené ovoce a zelenina jsou ideální pro naše oči, kosti a zuby. Obsahují vitamín K, který přispívá ke srážení krve. Vitamíny C a E mohou snížit riziko chronických onemocnění. Zelená listová zelenina také obsahuje vysoké množství železa a kyseliny listové.

Červená

Za červenou barvou ovoce a zeleniny stojí rostlinné pigmenty lykopen a antokyany. Lykopen je silný antioxidant, který pomáhá snižovat riziko několika typů rakoviny, zejména rakoviny prostaty. Nejkoncentrovanější zdroj lykopenu můžeme najít v rajčatových produktech. Antokyany najdeme v jahodách, malinách, brusinkách, červených hroznech, rebarboře a řepě. Podporují zdraví močových cest a zdraví srdce pomocí snížení krevního tlaku a cholesterolu.

Oranžová a žlutá

Většina oranžového a žlutého ovoce a zeleniny (žlutá paprika, dýně, mrkev, meruňky, broskve apod.) jsou bohaté na betakaroten, který tělo přeměňuje na vitamín A, který napomáhá k lepšímu stavu našeho zraku, ale také udržuje zdravé zuby a kosti. Do žluta a oranžova zbarvené ovoce obsahuje foláty, druh antioxidantů užitečných k prevenci některých defektů neurální trubice u nenarozených dětí. 

Kyselina ellagová může zničit nádorové buňky

Modrá a fialová

Modré a fialové ovoce a zelenina (lilky, švestky, borůvky, červená řepa atd.) obsahují antokyany, přírodní rostlinné pigmenty se silnými antioxidačními vlastnostmi, které mohou snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Tento druh ovoce a zeleniny také obsahuje flavonoidy, tj. kyselinu ellagovou, která může ničit nádorové buňky, jak prohlásily nedávné výzkumy prováděné Americkým institutem pro výzkum rakoviny.

Antokyany a kyselina ellagová v borůvkách se ukázaly jako schopní bojovníci s nádorovými buňkami v plicích, žaludku, prsu a slinivce břišní. Antokyany a kyselina ellagová se také mohou pochlubit protizánětlivými vlastnostmi, které mohou zabránit rakovině jícnu a tlustého střeva.

Obsahují látky schopné významně snížit riziko mozkové mrtvice

Bílá

Bílé ovoce a zelenina jako jsou například jablka, hrušky, banány a květák jsou bohaté na vlákninu a pomáhají chránit náš organismus před vysokým cholesterolem. Podle studie provedené skupinou holandských vědců ve spolupráci s American Heart Association v roce 2011 se bílé ovoce a zelenina mohou pochlubit látkami schopnými významně snížit riziko mozkové mrtvice.

Tip na závěr
Vytvořte si duhu

Jak už jsme napsali, příroda nás vábí svými barvami a jinak to není také u zeleniny a ovoce. Aby to měli jednodušší a my jsme měli na ovoce a zeleninu o něco větší chuť, připravte si ovocný nebo zeleninový talíř, který má pestrou kombinaci barev. Talíř plný zelené zeleniny by asi nikoho moc nenadchl, talíř červené zeleniny by nás asi spíše iritoval. Namíchejte si barvy, nebojte se velmi kontrastních barev, protože vždy platí, že jíme také očima. Tip, na který se vaše oči zcela chytí, jsou velmi barevné a hlavně zdravé smoothie bowls. Několik tipů na jejich výrobu najdete v našem článku. 

Nina Pešková
Nina Pešková 19. 01. 2021

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat