Naučte vaše děti na zeleninu!
Recept

Naučte vaše děti na zeleninu!

Budou ji milovat 🙂

Jistě není pochyb o tom, že zelenina je zdraví prospěšná, že obsahuje mnoho cenných minerálů a vitamínů, ale povídejte o tom své pětileté dceři! Samozřejmě, že květák asi nikdy nebude konkurovat hranolkům s kečupem, ale vypěstovat v dítěti lásku k zelenině není až tak nemožné, jak by se mohlo zdát. Dnes tedy připravíme našim nejmenším skvělý zdravý oběd, který věřte-nevěřte, budou chtít znovu a znovu.

Sluníčková polévka

Ingredience

  • 1 menší dýně hokaido
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 brambora
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky kurkumy
  • špetka pepře
  • olej

Postup přípravy

Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme očištěnou mrkev nakrájenou na kolečka. Mrkev lehce osmahneme, abychom lépe využili její provitamin A. Poté zalijeme vodou. Osolíme. Dýni hokaido umyjeme, rozkrojíme, očistíme od semen a nakrájíme na kousky. Bramboru zbavíme slupky a nakrájíme na kostičky. Vše přidáme do polévky. Přisypeme kurkumu a špetku pepře, aby se kurkumin lépe vstřebal. Vaříme do měkka. Nakonec vše rozmixujeme ponorným mixérem. Podáváme s opečenými kostičkami chleba, gurmáni mohou pokapat dýňovým olejem.

Rákosníčkova bramborová kaše

Ingredience

  • 1 hlávka brokolice
  • 0,5 kg brambor
  • 2 dcl plnotučného mléka nebo smetany
  • 50g másla
  • 2 lžičky soli

Postup přípravy

Očištěné růžičky brokolice uvaříme v osolené vodě zcela do měkka. V druhém hrnci uvaříme v osolené vodě očištěné a na čtvrtky nakrájené brambory. Až jsou brambory měkké, ohřejeme si zvlášť mléko na teplotu cca 38 °C. Přebytečnou vodu z brambor slijeme a ihned šleháme elektrickým šlehačem na nejnižších otáčkách a postupně přidáváme mléko a máslo. Až je kaše hladká, přidáme do ní i uvařenou brokolici, kterou opět šlehačem rozdrtíme na sotva znatelné kousky. V ideálním případě v kaši nebudou kousky žádné a brokolice jí propůjčí pouze svou zelenou barvu. Ještě za tepla podáváme, například s rybími prsty.

Pozor! Nízké otáčky na šlehači jsou nutné. Pokud budete šlehat rychleji, kaše sice bude hlaďoučká, ale bude lepit lépe než Herkules.

Pozn.: Kravské mléko se dá nahradit alternativním mlékem, jako je rýžové, ovesné či kokosové, kaše je pořád dobrá, ale ne tak dobrá jako se smetanou, takže pokud máme dítě zeleninožrouta-začátečníka a jinak netrpí žádnou alergií na mléko, vsaďte na jistotu a rozhodně použijte kravskou smetanu.

Nina Pešková
Nina Pešková 17. 03. 2019

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat