Už máte svůj oblíbený recept na dokonalou pečenou husu? Ne? Inspirujte se u nás!
Jak upéct křupavou svatomartinskou husu?
Chcete letos něco nového? Něco neobvyklého?
Pokud už máte svůj osvědčený recept, ale přeci jen byste letos chtěli zkusit něco nového, něco neobvyklého, tento článek je přesně pro vás! Vyzkoušejte jablečné zelí a petrželové knedlíky.
Jablečné zelí nabité těmi nejlepšími podzimními ingrediencemi
Tento salát hýří nejen skvělými barvami, ale i úžasnými chutěmi. Zjistěte, jak na něj!
Ingredience
- ½ středně velkého červeného zelí (6 šálků jemně nasekaného červeného zelí)
- 2 jablka nakrájená na plátky
- ½ nadrobno nasekané cibule
- 120 ml jablečného moštu
- 1 lžíce másla
- ½ lžičky mořské soli
Postup přípravy
Zelí nasekejte najemno a vložte do velké mísy. Mezitím si v hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli a osolte. Nechte cibuli v hrnci, než nabude dojmu mléčného skla (dozlatova už je pozdě?). Poté vložte jablka a krátce je orestujte. Do hrnce dejte zelí, osolte, opepřete a zasypte trochou cukru. Takto připravenou směs podlijte jablečnou šťávou a na mírném plameni poduste zakryté do změknutí. Salát dobře promíchejte a dle chuti přidejte sůl.
Netradiční petrželové knedlíčky
Chcete mít letos na sváteční tabuli netradiční knedlíky? Tak s chutí do toho! Jejich příprava je jednoduchá a jsou skvělou přílohou ke křupavé svatomartinské huse.
Ingredience
- 500 g toustového chleba (okoralý)
- 1 cibule
- 100 g najemno nasekané petržele
- 120 g másla
- 7 vajec
- 2 šálky mléka
- špetka soli
- muškátový oříšek
Postup přípravy
Pečivo a cibuli nakrájejte na malé kousky a vložte do velké mísy. Podobně i petržel nakrájejte nadrobno. Okoralé pečivo přelijte vlažným mlékem a nechejte vstřebat. Změklé máslo vyšlehejte a vmíchejte do něj žloutky. Ze zbylých bílků vyšlehejte sníh a přidejte ke žloutkové směsi. Vmíchejte petržel a namočený chléb s cibulí. Vše osolte a dochuťte muškátovým oříškem. Z těsta vytvořte koule, které zabalte do potravinové fólie a pak ještě do alobalu. Vařte ve vodě zhruba 20 minut. Jakmile jsou knedlíky uvařené, propíchněte je ještě vidličkou, aby z nich vyšla pára.