Mexická rychlovka tacos – letní hit na večeři
Recept

Mexická rychlovka tacos – letní hit na večeři

4 skvělé recepty na tacos

Mexická kuchyně je v Česku stále oblíbenější, a tak pojmy jako tacos, burrito či quesadilla už mnoho Čechů neřadí do slovníku neznámých slov. A protože léto přímo vybízí k lehkým a jednoduchým pokrmům, pojďme se trochu blíže podívat právě na mexické tacos.

Tacos je malá tortilla (v průměru cca 10cm), která se plní libovolnou směsí zeleniny a masa – v Mexiku se recepty různí podnik od podniku a rodinu od rodiny, ale většinou se tacos konzumuje přímo na ulici. Tortilla může být pšeničná i kukuřičná a může být měkká či fritovaná. U nás už není problém sehnat tyto placky například ve větších hypermarketech nebo ve specializovaných obchodech. Případně se dají upéct i domácí.

Základem směsi na tortille je většinou maso – od hovězího přes kuřecí až po mořské plody. My si však chceme dopřát trochu odlehčenou večeři a tak vyzkoušíme 4 vegetariánské variace, které jsou chuťově výtečné a zároveň velmi jednoduché. A protože mexická kuchyně je také o hravosti, barevnosti a improvizaci, nejsou v receptech uvedeny ingredience přesně na gram, ale spíše jejich poměr a kombinace. Výsledek už bude na vás.

1. Bezmasá klasika

Jako první si připravíme základní recept, který kombinuje klasické tacos suroviny bez použití masa. 

Ingredience

tacos placky, rajčata, žlutá paprika, avokádo, kukuřice (sterilovaná), tmavé fazole (sterilované), sýr cheddar, bílý jogurt, zakysaná smetana, česnek, sůl a pepř

Postup přípravy

  1. Rajčata a žlutou papriku si nakrájíme na kostky, avokádo na plátky. Vše dáme do misky a přidáme sterilovanou kukuřici a tmavé fazole.
  2. Na česnekový dip smícháme ve stejném poměru jogurt a zakysanou smetanu, osolíme, opepříme a přidáme rozmačkaný česnek podle chuti.
  3. Všechny zeleninové  ingredience poklademe na tacos placku.
  4. Zalijeme česnekovým dipem a posypeme sýrem chedar. 

S tímto receptem se nemáte jak spálit, kdežto ten další už trochu pálivý bude.

 2. Ohnivý květák

Místo masa se v tacos dá pracovat například i s květákem, který je v hlavní roli tohoto receptu.

Ingredience

tacos placky, květák, červená cibule, rajčatový protlak nebo rajčatová pasta, majonéza, petrželka, limetka, česnek, chilli koření, sladká paprika, sůl, pepř, olivový olej

Postup přípravy

  1. Květák rozdělíme na drobné hlavičky a posypeme jemně kořením chilli, zakapeme limetkou a olivovým olejem a poté dáme péct do trouby. Ideálně na 180 stupňů cca 30 minut (květák by měl být měkký uvnitř, ale stále křupavý).
  2. Na lehce pálivou omáčku smícháme majonézu (2 lžíce), rajčatovou pastu nebo protlak (1 lžíce), limetkovou šťávu z 1 limetky, sladkou papriku (1 lžička) a chilli koření (podle chuti) a přidáme polovinu rozmačkaného česneku. Omáčky je klidně možné v tomto poměru udělat i více, záleží na množství placek.
  3. Na placce pak jen smícháme čerstvou červenou cibulku nakrájenou na proužky s opečeným květákem, zalijeme vytvořenou omáčkou a přidáme čerstvou petrželku.

3. Sladko-slaná harmonie

V tomto receptu budeme kombinovat sladkou chuť manga a medu  s jemnou chutí avokáda a papriky a výraznou chutí horčice. 

Ingredience

tacos placky, mango, žlutá paprika, avokádo, máslo, Dijonská hořčice, med, citron, česnek, sůl a pepř.

Postup přípravy

  1. Mango i žlutou papriku nakrájíme na kostičky, avokádo na plátky a vše poklademe na tortillu. 
  2. Nyní si připravíme hořčično-medovou omáčku – ke lžičce másla na pánvi přidáme dvě lžíce Dijonské hořčice a 1 lžíci medu, šťávu z poloviny citronu, přidáme trochu soli a pepře a případně půl stroužku česneku a lehce spojíme chutě. Opět můžeme omáčku udělat v tomto poměru i více.
  3. Ingredience na placce zalijeme omáčkou a přidáme koriandr ke zvýraznění kombinací chutí.

4. Vítej Porto

Název nevznikl od místa původu, ale od houby portobello, kterou použijeme jako hlavní surovinu pro tuto variantu. 

Ingredience

tacos placky, houba portobello, červené zelí, papričky jalapeño, koriandr, avokádo, česnek, řecký jogurt, sůl a pepř

Postup přípravy

  1. Houbu portobello  si nakrájíme na plátky a orestujeme na pánvi na olivovém oleji. 
  2. Na placky poklademe na proužky nakrájené syrové červené zelí a restované houby.
  3. Přidáme papričky jalapeño nakrájené na kolečka.
  4. Nakonec zakápneme omáčkou jalapeño. Tu vytvoříme tak, že dáme do mixéru následující suroviny: 4 jalapeño papričky, lístky koriandru, ½ avokáda, 1 stroužek česneku , špetku soli a pepře a řecký jogurt a mixujeme až do ideální konzistence omáčky.

Tato varianta svou pálivostí navodí atmosféru opravdového Mexika.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv kombinaci chutí a barev na talíři, můžete mexický večer doplnit o klasickou mexickou margaritu nebo zajímavý ovocný džus např. z kaktusu. Tak dobrou chuť!

Nina Pešková
Nina Pešková 24. 06. 2021

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat