Letní dovolené jsou v plném proudu a i když letos nemíříte do některé oblíbené zahraniční destinace, nezoufejte. Exotické chutě můžete vyzkoušet i doma a vykouzlit si tak báječnou letní náladu. V našem cestovatelském speciálu se postupně podíváme na některé zajímavé recepty z celého světa. Dnes ochutnáme Balkán.
Řecký předkrm Dolma
Začneme řeckou trochu tajemně vypadající specialitou dolma (nebo dolmanes). S tímto receptem se můžete setkat také v turecké, egyptské nebo i libanonské kuchyni a její kořeny sahají až k Osmanské říši a antickému Řecku. Jde o vinné listy plněné rýží se zeleninou (případně masem).
Ingredience
- 50 ks čerstvých listů révy vinné (případně pokud nemáte čerstvé, tak se prodávají i v solném nálevu)
- 2 ks brambor
- 100 g rýže (Basmati nebo jiná dlouhozrnná)
- 2 ks rajčat
- 2 ks zelené papriky
- svazek jarní cibulky
- máta
- petrželka
- 2 ks citronu
- olivový olej, sůl, pepř
Postup přípravy
- Čerstvé vinné listy přelijeme horkou vodou a necháme 15 minut namočené ve vodě. Ty v solném nálevu propláchneme a můžeme ve vodě nechat jen chvíli. Odřízneme tvrdou stopku.
- Mezitím si dáme vařit rýži do změknutí a najemno si nasekáme zeleninu a bylinky. Závitky jsou spíše menší, takže vše posekejte opravdu najemno, aby se hezky propojily chutě.
- Vychlazenou rýži smícháme se zeleninou a bylinkami, solí, pepřem a zakápneme trochou olivového oleje a citronu.
- Listy si rozprostřeme na pracovní plochu širším okrajem k sobě, směs klademe kousek od okraje, smotáme spodní část, poté přeložíme pravou a levou stranu a rolujeme závitek až do konce. Pozor, ať nepřeplníte závitek směsí, aby se nerozbaloval.
- Do hlubokého hrnce nebo pánve (může přijít na plotnu nebo do trouby) poklademe na plátky nakrájené brambory, na ně umístíme vinné závitky (klidně ve více vrstvách) a zalijeme olivovým olejem smíchaným s vodou a zbylou citronovou šťávou. Nahoru na závitky umístíme talířek, abychom je zatížili.
- Vaříme pomalu (spíše probublávání) nebo pečeme v troubě při cca 150°C asi 45 minut
Název Dolma se nejčastěji používá pro pokrm z vinných listů, ale slovní základ znamená “být naplněn” a občas se tak označuje i jiná plněná zelenina – od paprik, cibule až po rajčata. Tak se nebojte s plněnou zeleninou experimentovat.
Bulharská polévka Tarator
I mnozí z nás, kteří se stále drží zažitého zvyku, že polévka je grunt, si v létě polévku raději odpustí kvůli horku. Ale to vůbec není nutné, pokud vyzkoušíte studenou bulharskou polévku tarator. Tato polévka obsahuje hlavně salátovou okurku a příjemně vás v létě osvěží.
Ingredience
- 2 ks salátové okurky
- 3 stroužky česneku
- svazek kopru
- 400 ml bílého jogurtu
- hrst vlašských ořechů
- olivový olej, citronová šťáva z půlky citronu
- sůl, pepř
Postup přírpavy
- Okurku nakrájíme na kostičky a smícháme s nasekaným koprem, šťávou z citronu, zakápneme olivovým olejem.
- Přidáme bílý jogurt, případně trochu naředíme vodou, abychom dosáhli ideální konzistence polévky.
- Ochutíme solí, pepřem a rozmačkaným česnekem.
- Nakonec na polévku nasypeme nasekané vlašské ořechy.
Nepřipomíná vám tento recept tak trochu řecké tzatziky?
Srbské rizoto Džuveč
Tento recept je oblíbený po celém balkánu i středomoří a zdárně tak konkuruje italskému rizotu. Pro přípravu se nicméně preferuje rýže dlouhozrnná (například Basmati) narozdíl od kulatozrnné (Arborio) pro přípravu klasického rizota.
Ingredince
- 200 g rýže
- 400 ml vody nebo vývaru
- 1 konzerva krájených rajčat (cca 400g)
- 1 ks cibule
- 1 ks mrkve
- 2 ks zelené papriky
- 100 g mraženého hrášku
- 2 stroužky česneku
- chilli, sladká paprika (koření), sůl, pepř, olej
Postup přípravy
- Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli a mrkev a poté přidáme utřený česnek.
- Dále přidáme na kostičky nakrájená rajčata a na plátky nakrájenou papriku.
- Přidáme syrovou rýži, šťávu z rajčat a za postupného podlévání vodou nebo vývarem dusíme do změknutí paprik i rýže.
- Před koncem dušení přidáme hrášek a trochu chilli koření a sladké červené papriky, sůl a pepř podle chuti.
Tento pokrm může sloužit jako poměrně rychlá (a velmi zdravá) večeře a určitě oceníte, že nezašpiníte tolik nádobí, vzhledem k tomu, že jde o recept tzv. “z jednoho hrnce”.
Univerzální omáčka Ajvar
Jako bonus si připravíme omáčku z paprik, která najde v kuchyni mnohá uplatnění – můžete si ji namazat na chleba jako chutnou pomazánku, použít jako dip pro namáčení zeleniny nebo pečiva, či jako přílohu ke grilovanému masu.
Ingredience
- 4 ks červených paprik
- 1 ks lilku
- 2-3 stroužky česneku
- sůl, pepř, vinný ocet, olivový olej
Postup přípravy
- Zapneme troubu na vysoký stupeň – klidně na 250°.
- Lilek položíme na plech nakrájený na větší kusy, papriky na polovinu.
- Pečeme ca půl hodiny, až je lilek opravdu měkký a papriky skoro až načernalé.
- Obojí dáme do velké misky, tu zakryjeme potravinovou folií a necháme ještě další půl hodinu ležet.
- Po vychladnutí a zbavíme se slupky lilku i paprik.
- Poté rozmixujeme spolu s ostatními ingrediencemi.
- Směs necháme ještě půl hodinky prohřívat na pánvi.
Takto je směs připravená k okamžité konzumaci. Pokud chceme směs zavařovat, tak se doporučuje delší prohřívání směsi na konci a také nepřidávat česnek, který méně vydrží. Po naplnění sterilizovaných sklenic je nutné zavařit klasickým způsobem, který používáte – v hrnci či v troubě.
Tak dobrou chuť 🙂