Cestovatelský speciál I.: Balkánské recepty nejsou jen o mase
Recept

Cestovatelský speciál I.: Balkánské recepty nejsou jen o mase

Vyzkoušejte nové exotické chutě

Letní dovolené jsou v plném proudu a i když letos nemíříte do některé oblíbené zahraniční destinace, nezoufejte. Exotické chutě můžete vyzkoušet i doma a vykouzlit si tak báječnou letní náladu. V našem cestovatelském speciálu se postupně podíváme na některé zajímavé recepty z celého světa. Dnes ochutnáme Balkán.

Řecký předkrm Dolma

Začneme řeckou trochu tajemně vypadající specialitou dolma (nebo dolmanes). S tímto receptem se můžete setkat také v turecké, egyptské nebo i libanonské kuchyni a její kořeny sahají až k Osmanské říši a antickému Řecku. Jde o vinné listy plněné rýží se zeleninou (případně masem).

Ingredience

  • 50 ks čerstvých listů révy vinné (případně pokud nemáte čerstvé, tak se prodávají i v solném nálevu)
  • 2 ks brambor
  • 100 g rýže (Basmati nebo jiná dlouhozrnná)
  • 2 ks rajčat
  • 2 ks zelené papriky
  • svazek jarní cibulky
  • máta
  • petrželka
  • 2 ks citronu
  • olivový olej, sůl, pepř

Postup přípravy

  1. Čerstvé vinné listy přelijeme horkou vodou a necháme 15 minut namočené ve vodě. Ty v solném nálevu propláchneme a můžeme ve vodě nechat jen chvíli. Odřízneme tvrdou stopku.
  2. Mezitím si dáme vařit rýži do změknutí a najemno si nasekáme zeleninu a bylinky. Závitky jsou spíše menší, takže vše posekejte opravdu najemno, aby se hezky propojily chutě.
  3. Vychlazenou rýži smícháme se zeleninou a bylinkami, solí, pepřem a zakápneme trochou olivového oleje a citronu.
  4. Listy si rozprostřeme na pracovní plochu širším okrajem k sobě, směs klademe kousek od okraje, smotáme spodní část, poté přeložíme pravou a levou stranu a rolujeme závitek až do konce. Pozor, ať nepřeplníte závitek směsí, aby se nerozbaloval.
  5. Do hlubokého hrnce nebo pánve (může přijít na plotnu nebo do trouby) poklademe na plátky nakrájené brambory, na ně umístíme vinné závitky (klidně ve více vrstvách) a zalijeme olivovým olejem smíchaným s vodou a zbylou citronovou šťávou. Nahoru na závitky umístíme talířek, abychom je zatížili.
  6. Vaříme pomalu (spíše probublávání) nebo pečeme v troubě při cca 150°C asi 45 minut

Název Dolma se nejčastěji používá pro pokrm z vinných listů, ale slovní základ znamená “být naplněn” a občas se tak označuje i jiná plněná zelenina – od paprik, cibule až po rajčata. Tak se nebojte s plněnou zeleninou experimentovat.

Bulharská polévka Tarator

I mnozí z nás, kteří se stále drží zažitého zvyku, že polévka je grunt, si v létě polévku raději odpustí kvůli horku. Ale to vůbec není nutné, pokud vyzkoušíte studenou bulharskou polévku tarator. Tato polévka obsahuje hlavně salátovou okurku a příjemně vás v létě osvěží.

Ingredience

  • 2 ks salátové okurky
  • 3 stroužky česneku
  • svazek kopru
  • 400 ml bílého jogurtu
  • hrst vlašských ořechů
  • olivový olej, citronová šťáva z půlky citronu
  • sůl, pepř

Postup přírpavy

  1. Okurku nakrájíme na kostičky a smícháme s nasekaným koprem, šťávou z citronu, zakápneme olivovým olejem.
  2. Přidáme bílý jogurt, případně trochu naředíme vodou, abychom dosáhli ideální konzistence polévky.
  3. Ochutíme solí, pepřem a rozmačkaným česnekem.
  4. Nakonec na polévku nasypeme nasekané vlašské ořechy.

Nepřipomíná vám tento recept tak trochu řecké tzatziky?

Srbské rizoto Džuveč

Tento recept je oblíbený po celém balkánu i středomoří a zdárně tak konkuruje italskému rizotu. Pro přípravu se nicméně preferuje rýže dlouhozrnná (například Basmati) narozdíl od kulatozrnné (Arborio) pro přípravu klasického rizota.

Ingredince

  • 200 g rýže
  • 400 ml vody nebo vývaru
  • 1 konzerva krájených rajčat (cca 400g)
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 2 ks zelené papriky
  • 100 g mraženého hrášku
  • 2 stroužky česneku
  • chilli, sladká paprika (koření), sůl, pepř, olej

Postup přípravy

  1. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli a mrkev a poté přidáme utřený česnek.
  2. Dále přidáme na kostičky nakrájená rajčata a na plátky nakrájenou papriku.
  3. Přidáme syrovou rýži, šťávu z rajčat a za postupného podlévání vodou nebo vývarem dusíme do změknutí paprik i rýže.
  4. Před koncem dušení přidáme hrášek a trochu chilli koření a sladké červené papriky, sůl a pepř podle chuti.

Tento pokrm může sloužit jako poměrně rychlá (a velmi zdravá) večeře a určitě oceníte, že  nezašpiníte tolik nádobí, vzhledem k tomu, že jde o recept tzv. “z jednoho hrnce”.

Univerzální omáčka Ajvar

Jako bonus si připravíme omáčku z paprik, která najde v kuchyni mnohá uplatnění – můžete si ji namazat na chleba jako chutnou pomazánku, použít jako dip pro namáčení zeleniny nebo pečiva, či jako přílohu ke grilovanému masu.

Ingredience

  • 4 ks červených paprik
  • 1 ks lilku
  • 2-3 stroužky česneku
  • sůl, pepř, vinný ocet, olivový olej

Postup přípravy

  1. Zapneme troubu na vysoký stupeň – klidně na 250°.
  2. Lilek položíme na plech nakrájený na větší kusy, papriky na polovinu.
  3. Pečeme ca půl hodiny, až je lilek opravdu měkký a papriky skoro až načernalé.
  4. Obojí dáme do velké misky, tu zakryjeme potravinovou folií a necháme ještě další půl hodinu ležet.
  5. Po vychladnutí a zbavíme se slupky lilku i paprik.
  6. Poté rozmixujeme spolu s ostatními ingrediencemi.
  7. Směs necháme ještě půl hodinky prohřívat na pánvi.

Takto je směs připravená k okamžité konzumaci. Pokud chceme směs zavařovat, tak se doporučuje delší prohřívání směsi na konci a také nepřidávat česnek, který méně vydrží. Po naplnění sterilizovaných sklenic je nutné zavařit klasickým způsobem, který používáte – v hrnci či v troubě.

Tak dobrou chuť 🙂

Nina Pešková
Nina Pešková 02. 08. 2021

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat