Klasické cukroví patří neodmyslitelně k Vánocům. Ale ruku na srdce. Většina z nás tajně chodí do skrýší a ochutnává vánoční dobroty už několik dní před Vánocemi. Takže většinou na Štědrý den bychom rádi sáhli spíše po něčem lehčím. Co takhle sladký, ale přesto osvěžující vánoční ovocný salát?
Vánoční salát s javorovo-limetkovým sirupem
Tato pestrobarevná mísa salátu je plná šťavnaté chuti a vitamínů.
Ingredience
Salát:
- 2 červená jablka nakrájená na kostky
- 2 hrušky nakrájené na kostky
- 4 oloupané klementinky, rozdělené na měsíčky
- 3 oloupaná kiwi, nakrájená na tenká kola a poté na čtvrtiny
- 1/2 šálku sušených brusinek
- 1 šálek semen granátového jablka
Sirup:
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy
Postup přípravy
Ve velké misce smíchejte všechny ingredience na salát. V jiné misce smíchejte javorový sirup a limetkovou šťávu. Takto připravený sirup jemně nalijte na salát a můžete ihned podávat.
Krémový salát s hrozny, jablky a brusinkami
Ovocný salát s chutí vanilky a pekanových ořechů je ideální vánoční přílohou. Stačí do něj jen ponořit lžíci a nechat se unášet jeho sváteční chutí.
Ingredience
Salát:
- 450 g červených hroznů bez pecek
- 450 g zelených hroznů bez pecek
- 3 červená jablka sladká, nakrájená na kostičky
- 2/3 šálku nasekaných pekanových ořechů + navíc na ozdobu
- 1/2 šálku sušených brusinek
Dresink:
- 230 g smetanového sýru
- 1 šálek zakysané smetany
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Postup přípravy
Ve střední misce smíchejte měkčený smetanový sýr, zakysanou smetanu, hnědý cukr a vanilkový extrakt. Mixujte asi 2 minuty dohladka. Do další misky vložte hrozny, nakrájená jablka, pekanové ořechy a brusinky. Do misky přidejte krémovou směs. Nechte odležet v lednici a poté podávejte s pekanovými ořechy a trochou hnědého cukru na vrch jako ozdobu.
Přejeme Vám Vánoce plné krásných chvil a chutí :).