Cestovatelský speciál IV.: Vzdálený Blízký východ
Recept

Cestovatelský speciál IV.: Vzdálený Blízký východ

V dnešním cestovatelském speciálu si uděláme exkurzi na Blízký východ.

V dnešním cestovatelském speciálu si uděláme exkurzi na Blízký východ. Tato kuchyně velmi hojně pracuje se zeleninou, ovocem, ale i luštěninami či obilninami. Specifické koření jako římský kmín, skořice nebo zázvor dodávají jídlu úžasnou vůni a velmi exotickou chuť. Navíc nás zahřejí i zevnitř, což se ve stále chladnějších dnech bude jistě hodit. Tentokrát jsme vybrali recepty, které zahrnují i naši sezónní zeleninu, takže když budete mít dost klasické dýňové polévky, můžete zkusit zase něco nového podle následujících receptů.

Hummus z máslové dýně

Hummus pochází z oblasti Libanonu a je již typickou součástí této kuchyně, ale své pevné místo má i na mezinárodní scéně. Slovo hummus je odvozeno z arabského ḥimmaṣ, což je označení pro cizrnu, která je základem každého hummusu. Právě ten pouze z cizrny už jste možná ochutnali, ale existují i další variace, a tak můžeme směle experimentovat a udělat si tak hummus dýňový nebo třeba mrkvový.

Ingredience

  • 2 stroužky česneku
  • 1 konzerva cizrny (cca 400 g) nebo suchá cizrna (cca 150 g) namočená dostatečně dopředu
  • 1 ks menší máslové dýně
  • šťáva z 1ks citrónu
  • 2 lžičky pasty tahini (sezamová pasta)
  • ½ lžičky římského kmínu, sladké papriky a černého pepře
  • sůl podle potřeby
  • olivový olej

Postup

  1. Pokud chceme použít suchou cizrnu, alespoň den předem ji namočíme.
  2. Dýni nakrájíme na kostky, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 180 °C do změknutí dýně.
  3. Na pánvi si oprahneme česnek nakrájený nadrobno.
  4. Všechny ingredience (včetně česneku z pánve a dýně z trouby) dáme do mixéru a společně mixujeme na hladkou pastu.
  5. Servírovat můžeme s praženými dýňovými semínky a výborně se hodí jako dip k zelenině nebo jako pomazánka.

Exotický mrkvový salát

Velmi odlehčený salát inspirovaný Blízkým východem je volbou pro rychlou večeři nebo jako obloha k obědu. Máte jej připraven opravdu za 5 minut.

Ingredience

  • 500 g mrkve nastrouhané nahrubo
  • šťáva z ½ citrónu
  • šťáva z 1ks pomeranče
  • mátové listy
  • čerstvý koriandr
  • ½ lžičky římského kmínu

Postup

  1. Mrkev nastrouháme nahrubo, přidáme najemno nasekaný koriandr a mátu.
  2. Připravíme si zálivku smícháním šťávy z citrónu, pomeranče a římským kmínem a vše smícháme.

Marocká polévka Harira

Tradiční marocká polévka, která je rozšířená i do oblasti Blízkého a Středního východu je velmi sytá a plná vitamínů i bílkovin díky luštěninám. Typicky je servírovaná během měsíce ramadánu. Pokud chcete polévku ještě vydatnější, můžete přidat rýži nebo tenké nudle.

Ingredience

  • 1 ks žluté cibule
  • 1 ks celeru
  • 1 ks mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky římského kmínu, černého pepře, kurkumy
  • ½ lžičky mletého zázvoru, skořice, kajenského pepře (místo toho se dá použít pálivá paprika nebo pasta harissa)
  • konzerva krájených rajčat (cca 400 g)
  • 100 g zelené čočky (nebo hnědé) – raději namočené dopředu
  • 100 g červené čočky
  • zeleninový vývar nebo voda
  • čerstvý koriandr
  • olivový olej
  • sůl podle potřeby

Postup

  1. Na pánvi na olivovém oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme na kostičky nakrájený celer a mrkev.
  2. Poté přidáme veškeré koření a necháme ještě oprahnout s kořením.
  3. Přidáme rajčata a nasypeme oba druhy čočky.
  4. Zalijeme vývarem a vaříme 45 minut do úplného změknutí čočky i veškeré zeleniny.
  5. Na závěr přidáme čerstvý koriandr a podle potřeby osolíme.

Falafel z červené řepy

Tento pokrm pochází z Egypta a je tradičním pokrmem na Blízkém východě. Je vždy připravován z cizrny, z bobů nebo případně z obojího. Opět existuje v mnoha variantách a my dnes zkusíme připravit ten z červené řepy.

Ingredience

  • 1 ks červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka cizrny (cca 400 g)
  • 1 ks (cca 250 g) červené řepy
  • šťáva z ½ citronu
  • 2 lžičky římského kmínu
  • čerstvý koriandr
  • strouhanka podle potřeby (cca 50 g)
  • 1 ks vejce
  • pasta tahini (sezamová pasta)

Postup

  1. Na pánvi osmahneme na olivovém oleji nadrobno nakrájenou cibuli a česnek spolu s římským kmínem.
  2. Nastrouháme řepu nahrubo.
  3. Dame veškeré ingredience (včetně řepy, cibule a česneku) do mixéru a mixujeme do hladka, dokud nemáme dokonalou směs.
  4. Vytvoříme menší koule, které následně lehce splácneme a necháme 30 minut odležet v lednici.
  5. Poté smažíme na pánvi, 3 minuty z každé strany.
  6. K podávání se hodí bílý jogurt, pita chleba a listy zeleného salátu.
Nina Pešková
Nina Pešková 27. 10. 2021

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat