V dnešním cestovatelském speciálu si uděláme exkurzi na Blízký východ. Tato kuchyně velmi hojně pracuje se zeleninou, ovocem, ale i luštěninami či obilninami. Specifické koření jako římský kmín, skořice nebo zázvor dodávají jídlu úžasnou vůni a velmi exotickou chuť. Navíc nás zahřejí i zevnitř, což se ve stále chladnějších dnech bude jistě hodit. Tentokrát jsme vybrali recepty, které zahrnují i naši sezónní zeleninu, takže když budete mít dost klasické dýňové polévky, můžete zkusit zase něco nového podle následujících receptů.
Hummus z máslové dýně
Hummus pochází z oblasti Libanonu a je již typickou součástí této kuchyně, ale své pevné místo má i na mezinárodní scéně. Slovo hummus je odvozeno z arabského ḥimmaṣ, což je označení pro cizrnu, která je základem každého hummusu. Právě ten pouze z cizrny už jste možná ochutnali, ale existují i další variace, a tak můžeme směle experimentovat a udělat si tak hummus dýňový nebo třeba mrkvový.
Ingredience
- 2 stroužky česneku
- 1 konzerva cizrny (cca 400 g) nebo suchá cizrna (cca 150 g) namočená dostatečně dopředu
- 1 ks menší máslové dýně
- šťáva z 1ks citrónu
- 2 lžičky pasty tahini (sezamová pasta)
- ½ lžičky římského kmínu, sladké papriky a černého pepře
- sůl podle potřeby
- olivový olej
Postup
- Pokud chceme použít suchou cizrnu, alespoň den předem ji namočíme.
- Dýni nakrájíme na kostky, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 180 °C do změknutí dýně.
- Na pánvi si oprahneme česnek nakrájený nadrobno.
- Všechny ingredience (včetně česneku z pánve a dýně z trouby) dáme do mixéru a společně mixujeme na hladkou pastu.
- Servírovat můžeme s praženými dýňovými semínky a výborně se hodí jako dip k zelenině nebo jako pomazánka.
Exotický mrkvový salát
Velmi odlehčený salát inspirovaný Blízkým východem je volbou pro rychlou večeři nebo jako obloha k obědu. Máte jej připraven opravdu za 5 minut.
Ingredience
- 500 g mrkve nastrouhané nahrubo
- šťáva z ½ citrónu
- šťáva z 1ks pomeranče
- mátové listy
- čerstvý koriandr
- ½ lžičky římského kmínu
Postup
- Mrkev nastrouháme nahrubo, přidáme najemno nasekaný koriandr a mátu.
- Připravíme si zálivku smícháním šťávy z citrónu, pomeranče a římským kmínem a vše smícháme.
Marocká polévka Harira
Tradiční marocká polévka, která je rozšířená i do oblasti Blízkého a Středního východu je velmi sytá a plná vitamínů i bílkovin díky luštěninám. Typicky je servírovaná během měsíce ramadánu. Pokud chcete polévku ještě vydatnější, můžete přidat rýži nebo tenké nudle.
Ingredience
- 1 ks žluté cibule
- 1 ks celeru
- 1 ks mrkve
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky římského kmínu, černého pepře, kurkumy
- ½ lžičky mletého zázvoru, skořice, kajenského pepře (místo toho se dá použít pálivá paprika nebo pasta harissa)
- konzerva krájených rajčat (cca 400 g)
- 100 g zelené čočky (nebo hnědé) – raději namočené dopředu
- 100 g červené čočky
- zeleninový vývar nebo voda
- čerstvý koriandr
- olivový olej
- sůl podle potřeby
Postup
- Na pánvi na olivovém oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme na kostičky nakrájený celer a mrkev.
- Poté přidáme veškeré koření a necháme ještě oprahnout s kořením.
- Přidáme rajčata a nasypeme oba druhy čočky.
- Zalijeme vývarem a vaříme 45 minut do úplného změknutí čočky i veškeré zeleniny.
- Na závěr přidáme čerstvý koriandr a podle potřeby osolíme.
Falafel z červené řepy
Tento pokrm pochází z Egypta a je tradičním pokrmem na Blízkém východě. Je vždy připravován z cizrny, z bobů nebo případně z obojího. Opět existuje v mnoha variantách a my dnes zkusíme připravit ten z červené řepy.
Ingredience
- 1 ks červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka cizrny (cca 400 g)
- 1 ks (cca 250 g) červené řepy
- šťáva z ½ citronu
- 2 lžičky římského kmínu
- čerstvý koriandr
- strouhanka podle potřeby (cca 50 g)
- 1 ks vejce
- pasta tahini (sezamová pasta)
Postup
- Na pánvi osmahneme na olivovém oleji nadrobno nakrájenou cibuli a česnek spolu s římským kmínem.
- Nastrouháme řepu nahrubo.
- Dame veškeré ingredience (včetně řepy, cibule a česneku) do mixéru a mixujeme do hladka, dokud nemáme dokonalou směs.
- Vytvoříme menší koule, které následně lehce splácneme a necháme 30 minut odležet v lednici.
- Poté smažíme na pánvi, 3 minuty z každé strany.
- K podávání se hodí bílý jogurt, pita chleba a listy zeleného salátu.