Léto je v plném proudu a vedra jsou chvílemi až nesnesitelná! Je čas se zchladit osvěžující domácí zmrzlinou. V dnešní době je na trhu nepřeberné množství formiček na domácí nanuky nebo i na “kornoutkové” zmrzliny. Pokud nevlastníte ani tyto formičky vystačíte si s menším plastovým kelímkem, do kterého stačí zapíchnout zmrzlinové dřívko nebo ustřihnout brčko na pití.
Pokud chcete investovat do zmrzlinovače odmění vás zmrzlinou jak z cukrárny, ale pokud tuto vymoženost nevlastníte, nezoufejte. Stačí zmrzlinu průběžně v mrazáku kontrolovat a přibližně každých 30 minut je mixovat po dobu tří hodin.
Přinášíme vám recepty na některé úžasně osvěžující ovocné dřeně, ale i smetanové zmrzliny pro mlsné jazýčky.
Tropical
Nejjednodušším receptem je klasická ovocná dřeň.
Ingredience
- Broskev
- Ananas
- Mango
- Kokosové mléko
Postup přípravy
Ovoce rozmixujeme dohromady a do tvořítek na nanuky nebo na kornouty nalejeme vždy vrstvu ovocnou. Můžeme nechat samozřejmě jen samotnou dřeň, ale my přidáme i vrstvu kokosového mléka, které předtím dobře promícháme. Obě vrstvy střídáme. Nakonec přidáme dřívka nanuků a necháme zmrazit.
Jahoda a máta
V druhém receptu si připravíme sorbet. Od dřeně se liší tím, že ovoce nejprve zamrazíme a poté jej mixujeme. Chce to trochu zkoušení, kdy je ovoce ideálně zmrazené, aby bylo už ztuhlé, ale zároveň, aby šlo ještě mixovat, ale výsledek stojí za to.
Ingredience
- 100g jahody
- snítka máty
- 1 PL medu
- voda podle potřeby
Postup přípravy
Jahody a mátu zmrazíme a mezitím si ve vodě rozpustíme med tak, aby vznikl sladký sirup. Med můžeme nahradit klasickým cukrem nebo jiným sladkým sirupem (javorovým či čekankovým). Mražené jahody s mátou (ideálně cca po 4-5 hodinách mražení) dáme do výkonného mixéru, zalijeme připraveným sirupem a mixujeme do hladka. Pokud máte velmi sladké jahody tak můžete vynechat sirupovou složku a užít si tak dietnější verzi.
Třešňová s rumovými rozinkami
Nyní se pomalu dostáváme do světa krémových zmrzlin, kde už je příprava trochu náročnější, ale odměnou vám bude lahodný zážitek. Základní zásada je nešetřit se surovinami a nepouštět se do “odtučněných” verzí – vždy je lepší použít plnotučné mléko či smetanu, docílíte tak výsledku bez zmrzlých hrudek.
Ingredience
- 250 ml smetany na šlehání
- 125 ml krémového sýru typu Philadelphia
- cukr podle chuti
- 200 g třešní
- 50 g rozinek
- rum na namáčení rozinek
Postup přípravy
Den předem si namočíme rozinky do rumu a necháme přes noc v lednici. První tři přísady vyšleháme, dokud nebudou mít ideální krémovou konzistenci. Poté rozmixujeme třešně a necháme si pár bokem jen nakrájených na kousky. Smícháme obojí s krémovým základem a opatrně přidáme i rozinky. Jak už bylo popsáno na začátku – pravidelně kontrolujeme a průběžně mícháme.
Karamelizovaé hrušky se skořicovou zmrzlinou
V prvním krémovém receptu jsme použili ke smetaně na šlehání krémový sýr typu Philadelphia, ale stejně tak můžeme použít i syrovátkový sýr Ricotta. Na ochucení nám místo cukru tentokrát poslouží kondenzované mléko.
Ingredience
- 1 kelímek smetany ke šlehání (cca 250 ml)
- 1 kelímek sýru Ricotta (cca 250 g)
- 1 kondenzované mléko (cca 400 g)
- skořice
- 4 hrušky
- 1 PL třtinového cukru
- vlašské ořechy
Postup přípravy
Všechny tři první přísady vyšleháme společně a přidáme skořici. Zmrzlinu necháme zmrazit stejně jako v předchozím receptu. Dále si připravíme karamelizované hrušky – na pánvi na másle opečeme vlašské ořechy a na plátky nakrájené hrušky, které lehce posypeme třtinovým cukrem. Opekánme na mírném ohni dokud hrušky zkaramelizují. Podáváme se skořicovou zmrzlinou.
Borůvka s granolou
Poslední recept je nejsložitější, protože využívá přípravy čerstvého pudinku jako základu pro zmrzlinu.
Ingredience
- 3 hrnky plnotučného mléka
- 2 hrnky tučné smetany
- ½ hrnku cukru
- špetka soli
- vanilkový lusk
- 5 žloutků
- 120 g borůvek
- 100g granoly
Postup přípravy
Prvních 5 ingrediencí dáme do pánve a ohříváme na mírném plameni asi 4 minuty, aby se dobře spojily. Odlijeme 1 hrnek směsi a smícháme se žloutky a poté vrátíme zpět do pánve a zahříváme ještě asi 10 min, než směs začne houstnout.
Přes sítko přelijeme do misky a necháme vychladnout minimálně 8 hodin, ideálně však do druhého dne.
Druhý den směs smícháme s rozmixovanými borůvkami (pár si necháme vcelku). Nakonec přidáme zbývající borůvky a granolu. Opět mrazíme a mixujeme, dokud nezískáme požadovanou konzistenci.
Oslaďte si léto a užijte si nové chutě!