Božské domácí zmrzliny
Recept

Božské domácí zmrzliny

Už nikdy nebudete chtít jiné

Léto je v plném proudu a vedra jsou chvílemi až nesnesitelná! Je čas se zchladit osvěžující domácí zmrzlinou. V dnešní době je na trhu nepřeberné množství formiček na domácí nanuky nebo i na “kornoutkové” zmrzliny. Pokud nevlastníte ani tyto formičky vystačíte si s menším plastovým kelímkem, do kterého stačí zapíchnout zmrzlinové dřívko nebo ustřihnout brčko na pití.

Pokud chcete investovat do zmrzlinovače odmění vás zmrzlinou jak z cukrárny, ale pokud tuto vymoženost nevlastníte, nezoufejte. Stačí zmrzlinu průběžně v mrazáku kontrolovat a přibližně každých 30 minut je mixovat po dobu tří hodin.

Přinášíme vám recepty na některé úžasně osvěžující ovocné dřeně, ale i smetanové zmrzliny pro mlsné jazýčky.

Tropical

Nejjednodušším receptem je klasická ovocná dřeň.

Ingredience

  • Broskev
  • Ananas
  • Mango
  • Kokosové mléko

Postup přípravy

Ovoce rozmixujeme dohromady a do tvořítek na nanuky nebo na kornouty nalejeme vždy vrstvu ovocnou. Můžeme nechat samozřejmě jen samotnou dřeň, ale my přidáme i vrstvu kokosového mléka, které předtím dobře promícháme. Obě vrstvy střídáme. Nakonec přidáme dřívka nanuků a necháme zmrazit.

Jahoda a máta

V druhém receptu si připravíme sorbet. Od dřeně se liší tím, že ovoce nejprve zamrazíme a poté jej mixujeme. Chce to trochu zkoušení, kdy je ovoce ideálně zmrazené, aby bylo už ztuhlé, ale zároveň, aby šlo ještě mixovat, ale výsledek stojí za to.

Ingredience

  • 100g jahody
  • snítka máty
  • 1 PL medu
  • voda podle potřeby

Postup přípravy

Jahody a mátu zmrazíme a mezitím si ve vodě rozpustíme med tak, aby vznikl sladký sirup. Med můžeme nahradit klasickým cukrem nebo jiným sladkým sirupem (javorovým či čekankovým). Mražené jahody s mátou (ideálně cca po 4-5 hodinách mražení) dáme do výkonného mixéru, zalijeme připraveným sirupem a mixujeme do hladka. Pokud máte velmi sladké jahody tak můžete vynechat sirupovou složku a užít si tak dietnější verzi.

Třešňová s rumovými rozinkami

Nyní se pomalu dostáváme do světa krémových zmrzlin, kde už je příprava trochu náročnější, ale odměnou vám bude lahodný zážitek. Základní zásada je nešetřit se surovinami a nepouštět se do “odtučněných” verzí – vždy je lepší použít plnotučné mléko či smetanu, docílíte tak výsledku bez zmrzlých hrudek.

Ingredience

  • 250 ml smetany na šlehání
  • 125 ml krémového sýru typu Philadelphia
  • cukr podle chuti
  • 200 g třešní
  • 50 g rozinek
  • rum na namáčení rozinek

Postup přípravy

Den předem si namočíme rozinky do rumu a necháme přes noc v lednici. První tři přísady vyšleháme, dokud nebudou mít ideální krémovou konzistenci. Poté rozmixujeme třešně a necháme si pár bokem jen nakrájených na kousky. Smícháme obojí s krémovým základem a opatrně přidáme i rozinky. Jak už bylo popsáno na začátku – pravidelně kontrolujeme a průběžně mícháme.

Karamelizovaé hrušky se skořicovou zmrzlinou

V prvním krémovém receptu jsme použili ke smetaně na šlehání krémový sýr typu Philadelphia, ale stejně tak můžeme použít i syrovátkový sýr Ricotta. Na ochucení nám místo cukru tentokrát poslouží kondenzované mléko.

Ingredience

  • 1 kelímek smetany ke šlehání (cca 250 ml)
  • 1 kelímek sýru Ricotta (cca 250 g)
  • 1 kondenzované mléko (cca 400 g)
  • skořice
  • 4 hrušky
  • 1 PL třtinového cukru
  • vlašské ořechy

Postup přípravy

Všechny tři první přísady vyšleháme společně a přidáme skořici. Zmrzlinu necháme zmrazit stejně jako v předchozím receptu. Dále si připravíme karamelizované hrušky – na pánvi na másle opečeme vlašské ořechy a na plátky nakrájené hrušky, které lehce posypeme třtinovým cukrem. Opekánme na mírném ohni dokud hrušky zkaramelizují. Podáváme se skořicovou zmrzlinou.

Borůvka s granolou

Poslední recept je nejsložitější, protože využívá přípravy čerstvého pudinku jako základu pro zmrzlinu.

Ingredience

  • 3 hrnky plnotučného mléka
  • 2 hrnky tučné smetany
  • ½ hrnku cukru
  • špetka soli
  • vanilkový lusk
  • 5 žloutků
  • 120 g borůvek
  • 100g granoly

Postup přípravy

Prvních 5 ingrediencí dáme do pánve a ohříváme na mírném plameni asi 4 minuty, aby se dobře spojily. Odlijeme 1 hrnek směsi a smícháme se žloutky a poté vrátíme zpět do pánve a zahříváme ještě asi 10 min, než směs začne houstnout.

Přes sítko přelijeme do misky a necháme vychladnout minimálně 8 hodin, ideálně však do druhého dne. 

Druhý den směs smícháme s rozmixovanými borůvkami (pár si necháme vcelku). Nakonec přidáme zbývající borůvky a granolu. Opět mrazíme a mixujeme, dokud nezískáme požadovanou konzistenci.

Oslaďte si léto a užijte si nové chutě!

Nina Pešková
Nina Pešková 04. 06. 2024

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat