Ovoce a zelenina v hlavní roli: Jak upéct ten nejlepší dort?
Recept

Ovoce a zelenina v hlavní roli: Jak upéct ten nejlepší dort?

Recept na ovocný a zeleninový dort

Chystáte oslavu? Nebo si jen chcete zpříjemnit den vynikajícím dortem? Využijte šťavnaté ovoce a chutnou zeleninu a můžete začít kouzlit přímo doma, ve vaší kuchyni.

Čokoládovo – řepová symfonie

Zelenina je skvělým společníkem pro chutný dort. Všichni už jsme asi slyšeli o mrkvovém dortu, ale co takhle sáhnout po jiné zelenině, jako je květák, dýně nebo řepa. A právě úžasně zdravou řepu využijeme v následujícím receptu.

Ingredience

  • 250 g vařené řepy
  • 200 g kvalitní hořké čokolády (70 % kakaa)
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g rozpuštěného másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g cukru moučka
  • 3 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • moučkový cukr na poprášení

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Přichystejte si kulatou formu na koláč (Ø 23 cm) a vymažte ji změklým máslem.
  2. Do kuchyňského mixéru vložte nasekanou a povařenou řepu a vytvořte z ní pyré.
  3. Nakrájejte čokoládu na malé kousky a přidejte do mixéru s řepovým pyré.
  4. Do mixéru přidejte zbývající ingredience.
  5. Směs nalijte do připravené formy a lehce vyrovnejte povrch.
  6. Pečte v předehřáté troubě cca 45–50 minut.
  7. Dort nechte vychladnout a posypte cukrem.
Čokoládovo-řepový dort

Nahý jahodový dort

Není jen neodolatelný na pohled, ale především udělá dobře vašim chuťovým buňkám. Pojďme na to! Kombinace čerstvých jahod se sladkým krémem čeká jen na vás!

Ingredience

  • 120 g másla
  • 380 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 120 g cukru krystal
  • 4 vejce
  • ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 120 ml plnotučného mléka
  • trochu másla na pánev

Krém:

  • 450 g jahod nakrájených na plátky
  • 120 g cukru krystal
  • 1 lžička želatiny
  • 350 g plnotučné smetany

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Kulatou formu vymažte máslem a posypte moukou.
  2. V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  3. V elektrickém mixéru rozšlehejte máslo a 120 g cukru, dokud nebude směs nadýchaná. Poté přidejte 2 vejce, 2 žloutky a vanilkový extrakt. Při nízkých otáčkách přidejte postupně mouku a mléko. Takto připravené těsto nalijte do formy a pečte zhruba 30–35 minut. Nechte vychladnout.
  4. Po vychladnutí podélně rozřízněte dort.
  5. Teď přichází čas na přípravu polevy: Ve velké míse smíchejte na plátky nakrájené jahody a 60 g cukru. Nechte je zhruba 30 minut uležet.
  6. Do malého hrnce přidejte 2 polévkové lžíce studené vody a přidejte želatinu, nechte povařit, dokud se želatina nerozpustí.
  7. Pomocí mixéru rozšlehejte smetanu a zbytek cukru. Postupně přidejte vychladlou směs želatiny.
  8. Polovinu nakrájených jahod poskládejte na spodní vrstvu dortu a pomažte ji polovinou krému. Zakryjte druhou polovinou dortu (odříznutou stranou dolů). Navrch dortu dejte zbývající krém a ozdobte jahodami.
  9. Dort nechte vychladit nejméně na 1 hodinu.
Nahý jahodový dort

Další recepty na chutné deserty najdete třeba zde.

Nina Pešková
Nina Pešková 22. 03. 2020

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat