Muffin: Malý dortík a velká radost!
Recept

Muffin: Malý dortík a velká radost!

3 recepty na nadýchané muffiny

Máte chuť na něco dobrého? Ale doopravdy dobrého? Jen tak něco malého zakousnout k odpolední kávě nebo čaji? Máme pro vás recepty na nadýchané muffiny, po kterých se zcela jistě zapráší. S námi můžete připravit variace rozmanitých chutí nejrůznějších muffinů od brusinkových přes jablečné až po mrkvové.

Brusinkové muffiny

Upečte si speciální a sváteční muffiny. Brusinkové! Brusinky jsou plné antioxidantů, mají antibakteriální účinky, najdete v nich vysoký podíl vitamínu A, E a C, železa, vápníku a jednoduše jejich pozitivní účinky zcela jistě převažují nad jejich nedostatky. Pojďte si na nich pochutnat.

Brusinkové muffiny

Ingredience

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 šálek cukru
  • 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička mletého muškátu
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžičky strouhané pomerančové kůry
  • ½ šálku rostlinného tuku
  • ¾ šálku pomerančové šťávy
  • 2 velká vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1,5 šálku hrubě nasekaných brusinek
  • 1,5 šálku nasekaných pekanových ořechů

Postup přípravy

Ve velké misce si smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, muškátový oříšek, skořici, jedlou sodu, zázvor, sůl a pomerančovou kůru. Do menší misky nalijte pomerančový džus, vejce a vanilku. Vmíchejte do suché směsi. Přidejte brusinky a ořechy. Připravené těsto vlijte do formiček na muffiny (do ¾ plné). Pečte na 200 °C cca 18–20 minut.

Jablečné muffiny

Štrůdl schovaný v muffinu. Že jste o tom ještě neslyšeli? Určitě ho vyzkoušejte!

Jablečné muffiny

Ingredience

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 šálek cukru
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 2 velká vejce
  • ½ rozpuštěného másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 šálek nakrájených a oloupaných jablek

Postup přípravy

Rozšlehejte prvních pět ingrediencí. V druhé míse smíchejte vejce, rozpuštěné máslo a vanilku. Vše pak přidejte do první směsi a pořádně zamíchejte. Poté přidejte jablka. Takto připravené těsto naplňte do formiček na muffiny do ¾ (nejlepší jsou silikonové – nemusíte vysypávat). Muffiny pečte na 200 °C cca 20 minut.

Mrkvové muffiny

Mrkev v muffinu je stále více oblíbená.  Mrkvové muffiny nejsou tolik sladké, jsou super vláčné a mají dokonalou chuť.

Mrkvové muffiny

Ingredience

  • 1 šálek hladké mouky
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • ¼ lžičky mletého muškátu
  • špetka mletého hřebíčku
  • ½ šálku cukru krystal
  • ½ šálku hnědého cukru
  • 2 velká vejce
  • ½ šálku řepkového oleje
  • 1 čajová lžička čistého vanilkového extraktu
  • 180 g (asi 2 velké nebo 3 střední mrkve, nebo 1,5 šálku) strouhané mrkve
  • ½ šálku (50 g) hrubě nasekaných vlašských ořechů
  • ½ šálku drceného kokosu

Postup přípravy

Předehřejte si troubu na 180 °C. Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, skořici, muškátový oříšek a hřebíček. Do další misky vložte vejce, cukr krystal, hnědý cukr a rozmixujte cca 3 minuty při středních otáčkách. Při nízkých otáčkách pomalu přidávejte olej. Přidejte vanilkový extrakt. Rukou vmíchejte nastrouhanou mrkev. Celou směs smíchejte se směsí s moukou. Přidejte ořechy a drcený kokos. Naplňte formy na muffiny, aby opět byly do ¾ plné a pečte 15-20 minut. Jak zjistíte, kdy jsou muffiny hotové? Zapíchněte do nich párátko a pokud ho vytáhnete čisté, máte vyhráno a můžete je vytáhnout z trouby. Přejeme dobrou chuť.

Nina Pešková
Nina Pešková 30. 05. 2019

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat