Máte chuť na něco dobrého? Ale doopravdy dobrého? Jen tak něco malého zakousnout k odpolední kávě nebo čaji? Máme pro vás recepty na nadýchané muffiny, po kterých se zcela jistě zapráší. S námi můžete připravit variace rozmanitých chutí nejrůznějších muffinů od brusinkových přes jablečné až po mrkvové.
Brusinkové muffiny
Upečte si speciální a sváteční muffiny. Brusinkové! Brusinky jsou plné antioxidantů, mají antibakteriální účinky, najdete v nich vysoký podíl vitamínu A, E a C, železa, vápníku a jednoduše jejich pozitivní účinky zcela jistě převažují nad jejich nedostatky. Pojďte si na nich pochutnat.
Ingredience
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek cukru
- 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička mletého muškátu
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky strouhané pomerančové kůry
- ½ šálku rostlinného tuku
- ¾ šálku pomerančové šťávy
- 2 velká vejce
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1,5 šálku hrubě nasekaných brusinek
- 1,5 šálku nasekaných pekanových ořechů
Postup přípravy
Ve velké misce si smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, muškátový oříšek, skořici, jedlou sodu, zázvor, sůl a pomerančovou kůru. Do menší misky nalijte pomerančový džus, vejce a vanilku. Vmíchejte do suché směsi. Přidejte brusinky a ořechy. Připravené těsto vlijte do formiček na muffiny (do ¾ plné). Pečte na 200 °C cca 18–20 minut.
Jablečné muffiny
Štrůdl schovaný v muffinu. Že jste o tom ještě neslyšeli? Určitě ho vyzkoušejte!
Ingredience
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek cukru
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 2 velká vejce
- ½ rozpuštěného másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek nakrájených a oloupaných jablek
Postup přípravy
Rozšlehejte prvních pět ingrediencí. V druhé míse smíchejte vejce, rozpuštěné máslo a vanilku. Vše pak přidejte do první směsi a pořádně zamíchejte. Poté přidejte jablka. Takto připravené těsto naplňte do formiček na muffiny do ¾ (nejlepší jsou silikonové – nemusíte vysypávat). Muffiny pečte na 200 °C cca 20 minut.
Mrkvové muffiny
Mrkev v muffinu je stále více oblíbená. Mrkvové muffiny nejsou tolik sladké, jsou super vláčné a mají dokonalou chuť.
Ingredience
- 1 šálek hladké mouky
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- ¼ lžičky mletého muškátu
- špetka mletého hřebíčku
- ½ šálku cukru krystal
- ½ šálku hnědého cukru
- 2 velká vejce
- ½ šálku řepkového oleje
- 1 čajová lžička čistého vanilkového extraktu
- 180 g (asi 2 velké nebo 3 střední mrkve, nebo 1,5 šálku) strouhané mrkve
- ½ šálku (50 g) hrubě nasekaných vlašských ořechů
- ½ šálku drceného kokosu
Postup přípravy
Předehřejte si troubu na 180 °C. Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, skořici, muškátový oříšek a hřebíček. Do další misky vložte vejce, cukr krystal, hnědý cukr a rozmixujte cca 3 minuty při středních otáčkách. Při nízkých otáčkách pomalu přidávejte olej. Přidejte vanilkový extrakt. Rukou vmíchejte nastrouhanou mrkev. Celou směs smíchejte se směsí s moukou. Přidejte ořechy a drcený kokos. Naplňte formy na muffiny, aby opět byly do ¾ plné a pečte 15-20 minut. Jak zjistíte, kdy jsou muffiny hotové? Zapíchněte do nich párátko a pokud ho vytáhnete čisté, máte vyhráno a můžete je vytáhnout z trouby. Přejeme dobrou chuť.