Novoroční předsevzetí o den dříve!
Recept

Novoroční předsevzetí o den dříve!

Lehké a zdravé chuťovky na silvestrovskou party

Jste po vánočních svátcích plní cukroví, chlebíčků, jednohubek, a ještě je před vámi Silvestr a vy máte špatný pocit z neustálého přejídání? Nemusíte se změnou začínat tradičně 1. ledna, ale vrhnout se na ni už o den dříve a připravit si pohoštění, které hýří novými chutěmi, je lehké a také zdravé.

Batátový dip

Sladké brambory – batáty jsou vynikajícím zdrojem vitamínu A, který je důležitý pro náš zrak. Ve spojení s řeckým jogurtem, citrónovou šťávou a karamelizovanou cibulkou máte zajištěnou zdravou a hlavně báječnou pochoutku. Více o přínosech batátu najdete zde.

Ingredience

  • 450 g batátů nakrájených na kostičky
  • 1 lžíce másla nebo oleje
  • 1 malá cibule nakrájená na plátky
  • ¼ šálku řeckého jogurtu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička chilli
  • sůl, pepř a cukr

Postup přípravy

  1. Batáty uvařte ve slané vodě, dokud nejsou měkké, zhruba 15 minut. Poté nechte ochladit na pokojovou teplotu.
  2. Máslo nebo olej rozehřejte v širší pánvi, přidejte kolečka cibule a opékejte 10 minut pěkně dozlatova. Vmíchejte trochu cukru a zahřívejte dalších pár minut. Přendejte do mísy a nechte zchladnout.
  3. Smíchejte brambory, karamelizovanou cibuli, jogurt, citrónovou šťávu a chilli. Vše pořádně rozmixujte, dokud není směs hladká.
  4. K dipu si dejte krekry, pita chleba nebo Crudités.

Hřebenatky v pršutu

Není nic lepšího, než nízkokalorické předkrmy, které jsou zároveň i chutné. Pět z těchto mušlí zabalených v pršutu má pouze 148 kalorií.

Ingredience

  • 1 šálek pomerančové šťávy
  • ¼ šálku balsamica
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
  • 5 plátků pršutu
  • 450 g hřebenatek

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 230 °C a vymažte plech olejem nebo použijte pečící papír.
  2. Smíchejte pomerančovou šťávu, balsamico a cukr v hrnci. Přiveďte k varu a vařte, až vám vznikne sirupová směs.
  3. Pršut nakrájejte na plátky, obalte jimi mušle a položte na plech. Pečte zhruba 5 minut, poté potřete připravenou sirupovou směsí a pečte další 2-3 minuty.

Hřebenatky v pršutu

Řepové kanapky

Zahajte silvestrovskou party s těmito jednoduchými vegetariánskými kanapkami.

Ingredience

  • 100 ml vinného octa
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 středně velké oloupané řepy
  • 150 g kozího sýru
  • 1 citrón
  • hrst jemně nasekané petrželky
  • hrst opečených a nasekaných vlašských ořechů

Postup přípravy

  1. Na menší pánev dejte ocet, cukr, 100 ml vody a zahřejte, dokud se cukr nerozpustí.
  2. Ostrým nožem nakrájejte řepu na velmi tenké plátky, potom je vložte do mísy a zalijte horkou vodou. Poté nechte zchladit zhruba na 2 hodiny.
  3. Vložte kozí sýr do mísy a hmoždířem rozdrťte dohladka. Vmíchejte citrónovou kůru a šťávu, petržel, sůl a pepř.
  4. Plátky červené řepy opravdu dobře osušte kuchyňskou utěrkou do sucha. Plátky řepy naplňte směsí, přidejte trochu vlašských ořechů a pak jemně přeložte.

Zajímavost na závěr
Crudités – návnada pro děti!

Crudités je výraz z francouzštiny, kterým označujeme malé kousky čerstvé zeleniny, většinou nakrájené na hranolky, ke kterým se podávají různé dipy a do nichž se zelenina namáčí. Je to skvělá návnada pro děti, aby jedly zeleninu😊. Crudités je barevné a lákavé už jen na samotný pohled!

Nina Pešková
Nina Pešková 28. 12. 2019

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat