Jste po vánočních svátcích plní cukroví, chlebíčků, jednohubek, a ještě je před vámi Silvestr a vy máte špatný pocit z neustálého přejídání? Nemusíte se změnou začínat tradičně 1. ledna, ale vrhnout se na ni už o den dříve a připravit si pohoštění, které hýří novými chutěmi, je lehké a také zdravé.
Batátový dip
Sladké brambory – batáty jsou vynikajícím zdrojem vitamínu A, který je důležitý pro náš zrak. Ve spojení s řeckým jogurtem, citrónovou šťávou a karamelizovanou cibulkou máte zajištěnou zdravou a hlavně báječnou pochoutku. Více o přínosech batátu najdete zde.
Ingredience
- 450 g batátů nakrájených na kostičky
- 1 lžíce másla nebo oleje
- 1 malá cibule nakrájená na plátky
- ¼ šálku řeckého jogurtu
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička chilli
- sůl, pepř a cukr
Postup přípravy
- Batáty uvařte ve slané vodě, dokud nejsou měkké, zhruba 15 minut. Poté nechte ochladit na pokojovou teplotu.
- Máslo nebo olej rozehřejte v širší pánvi, přidejte kolečka cibule a opékejte 10 minut pěkně dozlatova. Vmíchejte trochu cukru a zahřívejte dalších pár minut. Přendejte do mísy a nechte zchladnout.
- Smíchejte brambory, karamelizovanou cibuli, jogurt, citrónovou šťávu a chilli. Vše pořádně rozmixujte, dokud není směs hladká.
- K dipu si dejte krekry, pita chleba nebo Crudités.
Hřebenatky v pršutu
Není nic lepšího, než nízkokalorické předkrmy, které jsou zároveň i chutné. Pět z těchto mušlí zabalených v pršutu má pouze 148 kalorií.
Ingredience
- 1 šálek pomerančové šťávy
- ¼ šálku balsamica
- 1 lžička cukru
- 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
- 5 plátků pršutu
- 450 g hřebenatek
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 230 °C a vymažte plech olejem nebo použijte pečící papír.
- Smíchejte pomerančovou šťávu, balsamico a cukr v hrnci. Přiveďte k varu a vařte, až vám vznikne sirupová směs.
- Pršut nakrájejte na plátky, obalte jimi mušle a položte na plech. Pečte zhruba 5 minut, poté potřete připravenou sirupovou směsí a pečte další 2-3 minuty.
Řepové kanapky
Zahajte silvestrovskou party s těmito jednoduchými vegetariánskými kanapkami.
Ingredience
- 100 ml vinného octa
- 50 g moučkového cukru
- 2 středně velké oloupané řepy
- 150 g kozího sýru
- 1 citrón
- hrst jemně nasekané petrželky
- hrst opečených a nasekaných vlašských ořechů
Postup přípravy
- Na menší pánev dejte ocet, cukr, 100 ml vody a zahřejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Ostrým nožem nakrájejte řepu na velmi tenké plátky, potom je vložte do mísy a zalijte horkou vodou. Poté nechte zchladit zhruba na 2 hodiny.
- Vložte kozí sýr do mísy a hmoždířem rozdrťte dohladka. Vmíchejte citrónovou kůru a šťávu, petržel, sůl a pepř.
- Plátky červené řepy opravdu dobře osušte kuchyňskou utěrkou do sucha. Plátky řepy naplňte směsí, přidejte trochu vlašských ořechů a pak jemně přeložte.
Crudités je výraz z francouzštiny, kterým označujeme malé kousky čerstvé zeleniny, většinou nakrájené na hranolky, ke kterým se podávají různé dipy a do nichž se zelenina namáčí. Je to skvělá návnada pro děti, aby jedly zeleninu?. Crudités je barevné a lákavé už jen na samotný pohled!