Asi se všichni shodneme, že sladké ovoce je plné vitamínů a ke všemu báječně chutná. Ale co když jej proměníme ve sladké potěšení v podobě delikátního koláče? Máme pro vás inspirace, jak si připravit ty nejlepší.
Jogurtový ovocný koláč
Nedokážete si léto představit bez svěžího jogurtového dezertu s ovocem? My také ne?.
Ingredience
- 200 g dlouhých piškotů
- 250 g smetany na vaření
- 250 g zakysané smetany
- 500 g jogurtu
- 5 lžící cukru moučka
- 500 g ovoce dle výběru + na ozdobu
Postup přípravy
- Smíchejte zakysanou smetanu, cukr, smetanu na vaření a jogurt.
- Dortovou formu si vyložte pečícím papírem a na dno vyskládejte piškoty, přilijte 1/3 jogurtové směsi a zakončete vrstvou ovoce.
- Postup několikrát opakujte. Navrch ozdobte ovocem.
- Koláč nechte přes noc ztuhnout.
Višňový koláč
Višně možná nejsou tolik oblíbené jako třešně, protože nejsou tak sladké. Ale v našem barevném koláči si je zamilujete.
Ingredience
- 4 vejce
- 550 g polohrubé mouky
- 250 ml oleje
- 250 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
- 250 g cukru moučka
- 2 lžíce kakaa
- 300 g višní
Postup přípravy
- V misce vyšlehejte vejce s cukrem. Postupně přimíchejte mouku, prášek do pečiva, olej a mléko. Vzniklé těsto rozdělte na dvě poloviny.
- Do jedné z nich vmíchejte kakao.
- Připravte si formu, vyložte ji pečícím papírem. Nejprve nalijte kakaové těsto, potom to světlé těsto. Navrch vyskládejte višně.
- Pečte na 180 °C zhruba 50 minut.
Citrónový cheesecake
Už jen při pomyšlení na kombinaci citrónu a krémového sýru mascarpone cítíte svěžest? Náš citrónový cheesecake vás v této myšlence zaručeně nezklame.
Ingredience
- 110 g máslových sušenek
- 50 g másla
- 25 g třtinového cukru
- 350 g mascarpone
- 75 g cukru moučka
- 3–4 citróny
Postup přípravy
- Nalámané sušenky rozmixujte v robotu, přidejte rozpuštěné máslo a třtinový cukr. Vše zamíchejte.
- Do přichystané dortové formy s rozevíracím okrajem o průměru 20–25 cm vyložte pečící papír, vložte do ní sušenkovou směs a rovnoměrně rozetřete lžící.
- Poté smíchejte 350 g sýru mascarpone, 75 g cukru moučka, kůru z 1 citrónu a citrónovou šťávu zhruba ze 2-3 citrónů. Míchejte, dokud nebude směs krémová.
- Citrónovou směs položte na sušenkovou směs a nechte několik hodin vychladit v lednici.
- Dezert uvolněte od stěn nožem, sundejte formu, přesuňte na talíř a můžete podávat na stůl.
Nemáte ještě dost? 🙂 Vyzkoušejte naše dorty z ovoce a zeleniny.