Nejlepší ovocné koláče
Recept

Nejlepší ovocné koláče

3 recepty na chutný koláč

Asi se všichni shodneme, že sladké ovoce je plné vitamínů a ke všemu báječně chutná. Ale co když jej proměníme ve sladké potěšení v podobě delikátního koláče? Máme pro vás inspirace, jak si připravit ty nejlepší.

Jogurtový ovocný koláč

Nedokážete si léto představit bez svěžího jogurtového dezertu s ovocem? My také ne?.

Ingredience

  • 200 g dlouhých piškotů
  • 250 g smetany na vaření
  • 250 g zakysané smetany
  • 500 g jogurtu
  • 5 lžící cukru moučka
  • 500 g ovoce dle výběru + na ozdobu

Postup přípravy

  1. Smíchejte zakysanou smetanu, cukr, smetanu na vaření a jogurt.
  2. Dortovou formu si vyložte pečícím papírem a na dno vyskládejte piškoty, přilijte 1/3 jogurtové směsi a zakončete vrstvou ovoce.
  3. Postup několikrát opakujte. Navrch ozdobte ovocem.
  4. Koláč nechte přes noc ztuhnout.

Višňový koláč

Višně možná nejsou tolik oblíbené jako třešně, protože nejsou tak sladké. Ale v našem barevném koláči si je zamilujete.

Ingredience

  • 4 vejce
  • 550 g polohrubé mouky
  • 250 ml oleje
  • 250 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g cukru moučka
  • 2 lžíce kakaa
  • 300 g višní

Postup přípravy

  1. V misce vyšlehejte vejce s cukrem. Postupně přimíchejte mouku, prášek do pečiva, olej a mléko. Vzniklé těsto rozdělte na dvě poloviny.
  2. Do jedné z nich vmíchejte kakao.
  3. Připravte si formu, vyložte ji pečícím papírem. Nejprve nalijte kakaové těsto, potom to světlé těsto. Navrch vyskládejte višně.
  4. Pečte na 180 °C zhruba 50 minut.

Citrónový cheesecake

Už jen při pomyšlení na kombinaci citrónu a krémového sýru mascarpone cítíte svěžest? Náš citrónový cheesecake vás v této myšlence zaručeně nezklame.

Ingredience

  • 110 g máslových sušenek
  • 50 g másla
  • 25 g třtinového cukru
  • 350 g mascarpone
  • 75 g cukru moučka
  • 3–4 citróny

Postup přípravy

  1. Nalámané sušenky rozmixujte v robotu, přidejte rozpuštěné máslo a třtinový cukr. Vše zamíchejte.
  2. Do přichystané dortové formy s rozevíracím okrajem o průměru 20–25 cm vyložte pečící papír, vložte do ní sušenkovou směs a rovnoměrně rozetřete lžící.
  3. Poté smíchejte 350 g sýru mascarpone, 75 g cukru moučka, kůru z 1 citrónu a citrónovou šťávu zhruba ze 2-3 citrónů. Míchejte, dokud nebude směs krémová.
  4. Citrónovou směs položte na sušenkovou směs a nechte několik hodin vychladit v lednici.
  5. Dezert uvolněte od stěn nožem, sundejte formu, přesuňte na talíř a můžete podávat na stůl.

Nemáte ještě dost? 🙂 Vyzkoušejte naše dorty z ovoce a zeleniny.

Zajímavost na závěr
Kde se vzal cheesecake?
Původ cheesecake není dodnes zcela jistý. Ale pravděpodobně má původ již ve starověkém Řecku. Téměř s jistotou můžeme tvrdit, že si na něm pochutnávali řečtí olympionici během olympijských her v roce 776 před Kristem, zejména kvůli tomu, že byl skvělým zdrojem energie a živin. Avšak historie tohoto dezertu mohla sahat ještě dál, někde okolo roku 2000 před naším letopočtem.

Nina Pešková
Nina Pešková 14. 08. 2020

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat