Chleba nemusí být jen pšeničný, žitný nebo celozrnný. Vyzkoušejte náš oblíbený recept na jablečný chléb, který je velmi lahodný, vláčný a jeho křupavá kůrka vás dostane!
Ingredience
- 2 vejce
- 2 šálky bílého cukru
- ½ šálku rostlinného oleje
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 2 šálky jablek, oloupaných a nakrájených na kostičky
- 2 šálky hladké mouky
- 1 ½ čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky mleté skořice nebo více podle chuti
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte pečící formu na chléb.
- V misce rozšlehejte vejce, cukr, rostlinný olej a vanilkový extrakt; přidejte jablka.
- V jiné míse smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva a skořici. Vše přidejte do jablečné směsi a míchejte, dokud se těsta nespojí. Takto připravené těsto nalijeme do formy.
- Pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut, zakryjte formu hliníkovou fólií a pokračujte v pečení zhruba dalších 15 minut. Před vyjmutím nechte vychladnout.
Asi každý z nás už v životě snědl nespočetně jablek. Jablko vnímáme jako takové obyčejné ovoce, kterého je všude dostatek. Už se nad ním jednoduše tolik nepozastavujeme. Ale měli bychom. O jablku by se mohlo říct, že je až kouzelné. Reguluje trávení, bojuje proti infekcím, má detoxikační a regenerační účinky. A co víc? Posiluje naši imunitu, zlepšuje náladu, zvyšuje vitalitu, zdraví a dokonce i omlazuje. Má vysoký obsah vitamínů, blahodárné je i pro náš krevní oběh, srdce, cévy a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Obsažený draslík je skvělý pro správnou funkci ledvin a svalů.
A věděli jste, že jablka také zlepšují naši paměť? To a další zajímavosti si můžete přečíst v našem článku.