Jablka jsou nejoblíbenějším ovocem Čechů. Ročně se u nás zkonzumuje okolo 25 kilogramů na osobu. Je to jedno z nejznámějších a vlastně i nejběžnějších ovocí na světě. Asi nikdo z nás nečeká, že by ho jablko mohlo něčím překvapit. Je kulaté, někdy zelené, někdy žluté a většinou červené. Někdy je jeho chuť sladká jako med, někdy se chutí spíše blíži ke kyselému citrónu. Každopádně pokud je čerstvé, vždy je výtečné. Avšak našli jsme pro vás 10 zajímavostí, které z „obyčejného“ jablka dělají zcela jistě „neobyčejné“.
10. Jablka ovládly listnaté stromy
Jablka ovládly listnaté stromy! Celá jejich polovina jsou jabloně. Nejvíce jich je v USA, Číně, Turecku, Itálii a Polsku.
9. První jablečný koláč je z Anglie
Pro Ameriku typický Apple Pie, vlastně není původem z Ameriky, ale z Evropy. První recept na jablečný koláč pochází z roku 1300, a to konkrétně z Anglie.
8. 7000 odrůd jablka
Abyste vyzkoušeli všech více jak 7000 odrůd jablka pěstovaných po celém světě, museli byste jíst alespoň 1 jablko denně a trvalo by vám to více než 20 let. To je docela výzva, nemyslíte?:)
7. Jablka plavou
Jablka ve vodě plavou, protože jsou z 25 % tvořeny vzduchem.
6. Eva možná nejedla jablko
Za vyhnání Evy a Adama z ráje nemusí být jablko. Apple, anglicky jablko, byl obecný termín používaný pro jakékoliv ovoce, které nebylo bobule, přinejmenším přes 1600 let, což je doba, kdy vznikly první anglické překlady Bible. To může být také důvod proč si lidé myslí, že Eva jedla jablko, ale nemuselo to tak být…
5. Pozor na jádra
Jablečná jádra skutečně obsahují kyanid, tedy smrtelně nebezpečný jed. Konkrétně obsahují amygdalin, který je známý kyanogenní glykosid. Ten má ochrannou funkci, ale když jadérka rozžvýkáte nebo rozdrtíte, amygdalin se v těle přemění na kyanovodík. Ten je pro vás toxický, protože brání buňkám správně využít kyslík, což vede k jejich smrti během několika minut při jeho vysokých dávkách. Museli byste však najednou sníst stovky takto rozdrcených jader.
4. Strach z jablka
Strach z jablka v jakékoliv formě, například i jedení jablka, se nazývá Malusdomesticaphobia.
3. Vliv na cholesterol
Středně velké jablko obsahuje zhruba 4 gramy pektinu, rozpustné vlákniny, která dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi. Pokud začnete jíst 2 až 3 jablka denně, může vám cholesterol klesnout až o 10 %.
2. Jablka zvyšují naši paměť
Díky 1 jablku denně budete chytřejší? Dalo by se to tak říct J. Jablko je totiž bohaté na acetylcholin, který má na starosti komunikaci mezi nervovými buňkami a povzbuzuje je k činnosti. Konzumací jablka si zvyšujete svou paměť a co více, obsahuje antioxidanty a flavonoidy, které dokážou předcházet zánětům v mozku, a také snižují přítomnost toxinu beta-amyloidu, který může za Alzheimerovu chorobu.
1. Přestanete mít chuť na cigaretu
Jablko jako nástroj proti kouření? Také velké ano! Ovocné kyseliny aktivují nikotin uložený ve střevech a mohou u kuřáků vyvolat nepříjemný pocit. Pokud však vydržíte jíst jablko alespoň 2 až 3 dny a překonáte počáteční trávící problémy (které se mohou vyskytnout po takovém vysokém příjmu jablek), vaše střeva se očistí od toxinů. Pak odborníci slibují, že přestanete mít chuť na cigaretu. Každopádně proč to alespoň nevyzkoušet? Přejeme hodně sil!