Zamilované dobroty nejen na Valentýna
Recept

Zamilované dobroty nejen na Valentýna

3 valentýnské recepty

Ať už jste fanoušci svátku Valentýn nebo ne, překvapte svou drahou polovičku něčím výjimečným. Nemusí to být na svátek zamilovaných, ale jen tak, ve všední den a z lásky. Vždyť co jiného udělá větší radost než vlastnoručně připravená dobrota. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem.

Srdíčkové lívance

Zamilovaná snídaně přímo do postele? Skvělá volba. Přichystejte sladké lívance s jahodami ve tvaru srdíčka.

Ingredience

  • 1 hrst jahod
  • 2 vejce
  • trochu mléka (nejlépe mandlového)
  • trochu pohankové mouky na zahuštění

Postup přípravy

Jahody nakrájejte na menší kousky a společně s mlékem rozmixujte ve vašem kuchyňském robotu. Přimíchejte ostatní ingredience. Připravte si formu na lívance ve tvaru srdce a osmažte těsto na troše oleje. Na talíř můžete mimo jahod přidat i další ovoce dle chuti.

Malinové muffiny

Nadýchané, jemné a sladké malinové muffiny. Nikdo jim neodolá. Věřte nám :).

Ingredience

  • 150 g čerstvých malin
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 100 g moučkového cukru
  • 75 g másla
  • 1 vejce
  • 175 ml mléka
  • cukr na posypání

Postup přípravy

Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C. Ve velké míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a cukr, poté přimíchejte máslo. V jiné misce rozšlehejte mléko a vejce. Sypkou směs přidejte do směsi s mlékem. Opatrně vmíchejte maliny. Takto připravené těsto dejte do formiček na muffiny a pečte zhruba 20–25 minut, až se hezky nafouknou a zbarví se do zlata. Ještě teplé je posypte trochou cukru nebo vrch ozdobte bílou čokoládou a malinami.

Citronový cheesecake

Známá klasika, která nezklame! Připravte pro svou lásku voňavý citronový cheesecake.

Ingredience

Korpus:

  • 200 g sušenek
  • 80 g másla

Náplň:

  • 200 g smetanového sýra (Philadelphia, Lučina, Buko)
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 200 g moučkového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 a ½ citronu
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • 4 vejce a 1 žloutek

K ozdobení:

  • 80 g smetany
  • 4 plátky citronu (rozkrojené na polovinu)

Postup přípravy

Sušenky rozdrťte v mixéru a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs natlačte na dno dortové formy vyložené pečicím papírem a dejte alespoň na 20 minut do lednice.

Mezitím si připravte krém. Smetanu vyšlehejte do hladka a přidejte smetanový sýr, tvaroh, moučkový cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu. Vše smíchejte dohromady, dokud nebude směs spojená. Poté po jednom přidávejte vejce a vždy na nízké otáčky zašlehejte. Čím jste blíž konci, tím méně mixujte. Hladkou a jemnou hmotu opatrně vlijte na sušenkový základ a nechte pět minut odpočívat.

Předehřejte troubu na 160 °C. Na dno trouby umístěte nádobu s vodou, aby cheesecake nebyl vysušený. Pečte asi 45–60 minut. Pozor, na povrchu by cheesecake neměl zhnědnout! Koláč nechte ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky asi dvě hodiny vychladnout. Pak ho umístěte nejlépe do druhého dne do lednice.

Dozdobte dort vyšlehanou smetanou a plátky citronů.

Nina Pešková
Nina Pešková 09. 02. 2021

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat