Ať už jste fanoušci svátku Valentýn nebo ne, překvapte svou drahou polovičku něčím výjimečným. Nemusí to být na svátek zamilovaných, ale jen tak, ve všední den a z lásky. Vždyť co jiného udělá větší radost než vlastnoručně připravená dobrota. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem.
Srdíčkové lívance
Zamilovaná snídaně přímo do postele? Skvělá volba. Přichystejte sladké lívance s jahodami ve tvaru srdíčka.
Ingredience
- 1 hrst jahod
- 2 vejce
- trochu mléka (nejlépe mandlového)
- trochu pohankové mouky na zahuštění
Postup přípravy
Jahody nakrájejte na menší kousky a společně s mlékem rozmixujte ve vašem kuchyňském robotu. Přimíchejte ostatní ingredience. Připravte si formu na lívance ve tvaru srdce a osmažte těsto na troše oleje. Na talíř můžete mimo jahod přidat i další ovoce dle chuti.
Malinové muffiny
Nadýchané, jemné a sladké malinové muffiny. Nikdo jim neodolá. Věřte nám :).
Ingredience
- 150 g čerstvých malin
- 250 g hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 100 g moučkového cukru
- 75 g másla
- 1 vejce
- 175 ml mléka
- cukr na posypání
Postup přípravy
Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C. Ve velké míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a cukr, poté přimíchejte máslo. V jiné misce rozšlehejte mléko a vejce. Sypkou směs přidejte do směsi s mlékem. Opatrně vmíchejte maliny. Takto připravené těsto dejte do formiček na muffiny a pečte zhruba 20–25 minut, až se hezky nafouknou a zbarví se do zlata. Ještě teplé je posypte trochou cukru nebo vrch ozdobte bílou čokoládou a malinami.
Citronový cheesecake
Známá klasika, která nezklame! Připravte pro svou lásku voňavý citronový cheesecake.
Ingredience
Korpus:
- 200 g sušenek
- 80 g másla
Náplň:
- 200 g smetanového sýra (Philadelphia, Lučina, Buko)
- 500 g plnotučného tvarohu
- 100 ml smetany ke šlehání
- 200 g moučkového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 a ½ citronu
- 3 lžičky citronové šťávy
- 4 vejce a 1 žloutek
K ozdobení:
- 80 g smetany
- 4 plátky citronu (rozkrojené na polovinu)
Postup přípravy
Sušenky rozdrťte v mixéru a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs natlačte na dno dortové formy vyložené pečicím papírem a dejte alespoň na 20 minut do lednice.
Mezitím si připravte krém. Smetanu vyšlehejte do hladka a přidejte smetanový sýr, tvaroh, moučkový cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu. Vše smíchejte dohromady, dokud nebude směs spojená. Poté po jednom přidávejte vejce a vždy na nízké otáčky zašlehejte. Čím jste blíž konci, tím méně mixujte. Hladkou a jemnou hmotu opatrně vlijte na sušenkový základ a nechte pět minut odpočívat.
Předehřejte troubu na 160 °C. Na dno trouby umístěte nádobu s vodou, aby cheesecake nebyl vysušený. Pečte asi 45–60 minut. Pozor, na povrchu by cheesecake neměl zhnědnout! Koláč nechte ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky asi dvě hodiny vychladnout. Pak ho umístěte nejlépe do druhého dne do lednice.
Dozdobte dort vyšlehanou smetanou a plátky citronů.