Milovníci polévek pozor! Svůj oblíbený pokrm si nemusíte odpírat ani v létě. S námi si můžete připravit studenou polévku gazpacho. Je zdravá, zasytí, a co více, příjemně vás v parném horku osvěží.
Tato stálice španělské kuchyně se v každém koutě této země připravuje trochu jinak, základní ingredience však zůstávají stejné. Základem jsou čerstvá a zralá rajčata. Dobrá zpráva pro ne moc zdatného kuchaře je, že nebude potřebovat sporák a příprava je natolik snadná, že si s ní poradí doopravdy každý.
příprava je natolik snadná, že si s ní poradí doopravdy každý
Tento pokrm má dokonce i svůj mezinárodní den, který slavíme 25. listopadu. Stanovení tohoto data má na svědomí epizoda slavného britského seriálu Červený trpaslík Já na druhou, ve kterém byla polévka gazpacho příčinou znemožnění jedné z postav – Arnolda Rimmera, resp. fakt, že se podává studená. To se stalo právě 25. listopadu.[1] Teď už ale dost „omáčky“ kolem a pojďme se podívat na přípravu této slavné polévky.
Pro tuto pochoutku si nachystejte následující ingredience:
[1] Zdroj: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Gazpacho [online]. c2018 [citováno 16. 05. 2018].
Dostupný z WWW: <https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Gazpacho&oldid=16048663>
Ingredience
- 4 šálky rajčatové šťávy
- 1 nadrobno nakrájená cibule
- 1 zelená paprika zbavená jádřinců a nakrájená nadrobno
- 1 nadrobno nakrájená a oloupaná okurka
- 2 šálky nadrobno oloupaných a nasekaných rajčat
- 1 stroužek česneku
- 3 polévkové lžíce čerstvé citrónové šťávy
- 2 mladé nadrobno nakrájené cibulky
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1 čajová lžička sušeného estragonu
- 1 čajová lžička sušené bazalky
- ¼ šálku nakrájené čerstvé bazalky
- 1 čajová lžička moučkového cukru
- sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy polévky gazpacho
A postup? Ten je velice snadný a rychlý. Do mixéru vložte všechny předem nachystané ingredience a mixujte dohladka. Podle chuti přidejte sůl, pepř a cukr. Takto připravenou směs dejte alespoň na 2 hodiny do ledničky pořádně vychladit. Poté můžete servírovat na stůl.
Doporučení pro ještě chladivější efekt, přidejte malou feferonku. Pálivost v našem těle vyvolá pocení a pocením se vlastně tělo ještě více ochlazuje. 🙂