Ano, léto je stále tu a nechceme se ho ještě vzdát stejně jako venkovního stolování. Snad s námi souhlasíte, že každé pohoštění chutná o něco lépe, když si jej vychutnáme na čerstvém vzduchu. Neodmyslitelnou součástí většiny pikniků a grilování jsou saláty. V létě jsme raději venku jak v kuchyni, a proto jsou saláty skvělou volbou k přípravě pohoštění. Jejich příprava je snadná a rychlá. Jistě už jste jich vyzkoušeli nespočetně, ale saláty jsou kouzelné tím, že jejich kombinace chutí neberou konce. Máme pro vás snad nové a nevyzkoušené recepty. Pojďte je zkusit! Nebudete litovat!
Těstovinovo-ovocný salát
Už jste určitě ochutnali ovocný salát, určitě i těstovinový, ale spojení těstovin a ovoce?
Ingredience
- 1 balíček Rotini těstovin
- 1 šálek krájených jahod
- 1 šálek mandarinek
- 1 šálek červeného hroznu bez pecek, nakrájených na polovic
- 1 kiwi nakrájené na kostičky
- ½ čerstvé broskve nakrájené na kostičky
- Zálivka: 1 šálek vanilkového jogurtu, 2 lžíce majonézy, 1 lžička medu
Postup přípravy
Začněte vařením těstovin dle pokynů na obalu. Po uvaření těstoviny opláchněte a vložte do velké mísy a nechte zhruba 15 minut ochladit v lednici. Zatímco se těstoviny chladí připravte si zálivku. V malé misce rozšlehejte jogurt, majonézu a med. Po vychladnutí těstovin přidejte do mísy zbývající ovocné ingredience a zálivku. Salát je snadný, osvěžující a ideální pro každý letní piknik nebo jakoukoliv jinou událost.
Brokolicový salát
Seznamte se s lahodným brokolicových salátem s lehce krémovou zálivkou. Je svěží, zdravý a jen se za ním zapráší.
Ingredience
- 450 g brokolice
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce majonézy
- 1 ½ lžíce jablečného octa
- 2 lžíce Dijonské hořčice
- 1 lžička javorového sirupu nebo medu
- 1 stroužek drceného česneku
- špetka soli
- 1/3 šálku nakrájené červené cibule
- 1/3 šálku sušených brusinek
- ½ šálku mandlí
- ½ šálku dýňových jader
- 1 lžíce sójové omáčky
- ½ lžičky javorového sirupu
- ¼ lžička mleté papriky
Postup přípravy
Předehřejte si troubu na 180 °C. Brokolici nasekejte na drobné kousky. Ve velké míse rozmíchejte olivový olej, majonézu, jablečný ocet, hořčici, javorový sirup, česnek a sůl. Do směsi přidejte brokolici cibuli a brusinky. Připravte si plech vyplněný pečícím papírem a umístěte na něj mandle, dýňová jádra a promíchejte se sójovou omáčkou, javorovým sirupem a mletou paprikou. Vše rozprostřete do tenké vrstvy a pečte zhruba 10-15 minut, dokud nebudou mandle zlatohnědé. Vyjměte z trouby a nechte vychladnou po dobu 5 minut. Směs zamíchejte do salátů a ochuťte solí.
Salát s kuskusem a rajčaty
Tento recept z kuskusu a syrovými a pečenými cherry rajčátky, feta sýrem, cizrnou a bylinkami si zamilujete.
Ingredience
- 4 šálky cherry rajčátek (polovina na pečení, polovina syrová)
- extra panenský olej
- 1 šálek kuskusu
- 1 ½ šálku vařené cizrny
- ¼ lžičky mleté papriky
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 stroužek drceného česneku
- ¼ šálku čerstvé bazalky
- špetka tymiánů
- 2 perské okurky nakrájené na tenké plátky
- 1/3 šálku sýru feta
- Sůl a pepř
Postup přípravy
Jako první krok si opečte polovinu rajčat při teplotě 150 °C. Cherry rajčátka rozkrojte na polovinu, pokapejte olivovým olejem a posypte solí a pepřem a nakrájenou stranou položte na plech na pečení. Pečte 60 až 90 minut (čas pečení závisí na velikosti a šťavnatosti rajčat) dokud nezhnědnou kolem okrajů. Vyjměte z trouby a odložte stranou. Kuskus vařte dle pokynu v balení do al dente, asi 9 minut. Nechte vychladnout. Zvyšte teplotu trouby na 200 °C. Cizrnu vložte na plech vyložený pečícím papírem a pokapejte olivovým olejem a trochu osolte a opepřete. Pečte zhruba 20 minut do křupava. Vyjměte z trouby a promíchejte s mletou paprikou. Ve velké míse smíchejte 1 lžíci olivového oleje, citrónovou šťávu, česnek, tymián, sůl a špetku mleté papriky. Přidejte chlazený kuskus a promíchejte. Nakrájejte zbývající syrová rajčata na polovinu a přidejte je do mísy s pečenými rajčaty, cizrnou, bazalkou, okurkami a sýrem feta. Polijte kapkou olivového oleje a máte hotovo?.