Přenesme se chvíli na pobřeží francouzského Nice a připravme si jejich tradiční zeleninovou dobrotu ratatouille. K základním ingrediencím patří rajčata, česnek, cibule, cukety, lilek, papriky, okurky a koření (zejména bazalka, majoránka a tymián). Na ratatouille je skvělé, že se nemusíte, co se týče výběru zeleniny, držet zpátky a můžete použít celou řadu další zeleniny. Pro tuto superzdravou večeři nebo oběd existuje více receptů, my jsme vybrali ten od známého kuchaře Jamieho Olivera.
Ingredience
- 2 červené cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lilky
- 3 cukety
- 3 červené nebo žluté papriky
- 6 zralých rajčat
- ½ svazku čerstvé bazalky (15 g)
- olivový olej
- pár větviček čerstvého tymiánu
- 1 plechovka krájených rajčat (400 g)
- 1 lžíce balzamikového octa
- ½ citrónu
Postup přípravy
- Než začnete, připravte si jednotlivé ingredience. Oloupejte a nakrájejte cibuli na klínky (cibuli rozkrojte na půlku a půlky pokrájejte na 4-5 dílků). Poté oloupejte a nakrájejte česnek najemno. Lilky, cukety a papriky nakrájejte zhruba na 2,5 cm kousky. Rajčata nakrájejte nahrubo.
- Na velké pánvi nebo v hrnci zahřejte 2 lžíce oleje a přidejte nasekané lilky, cukety, rajčata a papriky. Osmahněte zhruba 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Do druhé pánve přidejte cibuli, česnek, stonky bazalky a tymiánové listy. Pokapejte olejem. Smažte 10 až 15 minut dozlatova.
- Do takto připravené směsi přidejte vařenou zeleninu a vmíchejte do ní konzervovaná rajčata, balsamico a špetku soli a pepře.
- Dobře vše promíchejte a rajčata rozdrťte zadní částí lžíce. Zakryjte pánev a poduste na mírném ohni po dobu 30 až 35 minut.
- Dochuťte jemně nastrouhanou citronovou kůrou a podle potřeby přidejte koření.
- Podávejte s chlebem.
Už název napovídá, že tento tradiční zeleninový pokrm je francouzského původu. Připravuje se zejména v okolí města Nice a dodnes je nedílnou součástí francouzského regionu Provence. Jméno pochází z okcitánského (románského jazyka, používaného v jižní třetině Francie) slova “ratatolha”, což znamená míchaný pokrm. Název Ratatouille se celosvětově proslavil díky animovanému filmu, který v roce 2007 natočila společnost Pixar. Jeho tvůrci prý oslavovali úspěch svého filmu Hledá se Nemo v pařížské restauraci Taillevent a pochutnávali si na ratatouille, producent Brad Lewis byl natolik oslněn tamní atmosférou, že se o podobném podniku rozhodl udělat film.