Když se odpoledne začne stmívat, ve vzduchu je zřetelný chlad, všichni se těšíme, jak za sebou zavřeme dveře domova a připravíme si něco dobrého na zub, co nás nejenom zasytí, ale také zahřeje na duši.
Plněná dýně
Mění se roční období a vy máte chuť na něco nového? Zkuste pečenou dýni s vynikající nádivkou. Naleznete v ní ingredience, které přímo dýchají podzimem.
Ingredience
- 1 dýně střední velikosti
- 4 lžíce olivového oleje
- 100 g divoké rýže
- 1 fenykl
- 1 jablko
- 1 citrón
- 1 lžíce fenyklových semínek
- ½ lžičky chilli
- 2 stroužky drceného česneku
- 30 g opečených nahrubo nasekaných pekanových ořechů
- 1 svazek nahrubo nasekané petržele
- 3 lžíce sezamového pesta Tahini
- Na posypání semena granátového jablka
Postup přípravy
- Zahřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Odřízněte horní část dýně, pomocí lžíce vyberte dýňová semínka. Dýni položte na pekáč, pokapejte 2 polévkovými lžícemi oleje (uvnitř i z vnější strany) a osolte. Pečte ve středu trouby po dobu 45 minut s „víkem“ na boku.
- Mezitím si opláchněte rýži a povařte ji dle pokynů na balení, poté ji rozprostřete na plech, aby vychladla. Na tenké plátky nakrájejte fenykl a jablka, na směs vymačkejte ½ citronové šťávy.
- Zbývající 2 lžíce oleje zahřejte na pánvi a osmahněte na ní fenyklová semínka s chilli kořením. Potom, co začnou semínka praskat, přidejte ½ stroužku drceného česneku a nakrájený fenykl. Vařte zhruba 5 minut doměkka.
- Přidejte jablko, pekanové ořechy a citrónovou kúru. Pánev si odložte a nechte chvíli vychladnout, přidejte vařenou rýži a nakrájenou petrželku. Směs vložte do vařené dýně a nechte ji po dobu 10–15 minut dopéct.
- Mezitím si rozšlehejte zbylou citrónovou šťávu, Tahini, zbytek česneku a vodu a vytvořte dresink.
Mrkvovo-fenyklová polévka
Jako druhý recept jsme si připravili sladkou a aromatickou polévku, která se skvěle hodí pro podzimní obědy i večeře.
Ingredience
- 1 kg mrkve
- 1 cibule
- 2 fenykly
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- 100 ml smetany na vaření
- Placky: 1 čajová lžička fenyklu, 250 g hrubé mouky, ½ čajové lžičky droždí, 1 lžička cukru
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C.
- Na plátky nakrájejte mrkev, cibuli a fenykl, rozprostřete je na pekáč a promíchejte společně s 2 polévkovými lžícemi oleje. Pečte 20 minut a poté přidejte neloupané stroužky česneku. Vše důkladně zamíchejte a nechte dalších 20 minut v troubě, dokud nebude zelenina měkká a nahnědlá.
- Česnek oloupejte a společně s další zeleninou vložte na pánev a přiveďte k varu. Zeleninu nechte jemně povařit po dobu 15 minut a pak ji rozmixujte dohladka.
- Teď přichází na řadu příprava placek. Opečte semena fenyklu na pánvi asi cca 30 sekund, dokud nebudou voňavá. Rozdrťte je, vložte do misky s moukou a ½ lžičky mořské soli. Droždí a cukr rozpusťte ve 100 ml horké vody (ne vroucí), poté ji přidejte do moučné směsi s olejem a 60 až 75 ml horké vody a míchejte, dokud nevytvoříte měkké, ale nelepivé těsto (cca 5 minut). Těsto vložte do mísy potřené olejem, přikryjte a odložte stranou na teplém místě zhruba na 30 minut. Následně rozdělte těsto na 8 ks a z každého z nich vytvarujte placku. Na zahřáté pánvi osmažte pár minut na každé straně.
- Jemně zahřejte polévku a podávejte s plackami.