Podzim: čas na hřejivé pokrmy!
Recept

Podzim: čas na hřejivé pokrmy!

Podzimní recepty

Když se odpoledne začne stmívat, ve vzduchu je zřetelný chlad, všichni se těšíme, jak za sebou zavřeme dveře domova a připravíme si něco dobrého na zub, co nás nejenom zasytí, ale také zahřeje na duši.

Plněná dýně

Mění se roční období a vy máte chuť na něco nového? Zkuste pečenou dýni s vynikající nádivkou. Naleznete v ní ingredience, které přímo dýchají podzimem.

Plněná dýně

Ingredience

  • 1 dýně střední velikosti
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 100 g divoké rýže
  • 1 fenykl
  • 1 jablko
  • 1 citrón
  • 1 lžíce fenyklových semínek
  • ½ lžičky chilli
  • 2 stroužky drceného česneku
  • 30 g opečených nahrubo nasekaných pekanových ořechů
  • 1 svazek nahrubo nasekané petržele
  • 3 lžíce sezamového pesta Tahini
  • Na posypání semena granátového jablka

Postup přípravy

  1. Zahřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Odřízněte horní část dýně, pomocí lžíce vyberte dýňová semínka. Dýni položte na pekáč, pokapejte 2 polévkovými lžícemi oleje (uvnitř i z vnější strany) a osolte. Pečte ve středu trouby po dobu 45 minut s „víkem“ na boku.
  2. Mezitím si opláchněte rýži a povařte ji dle pokynů na balení, poté ji rozprostřete na plech, aby vychladla. Na tenké plátky nakrájejte fenykl a jablka, na směs vymačkejte ½ citronové šťávy.
  3. Zbývající 2 lžíce oleje zahřejte na pánvi a osmahněte na ní fenyklová semínka s chilli kořením. Potom, co začnou semínka praskat, přidejte ½ stroužku drceného česneku a nakrájený fenykl. Vařte zhruba 5 minut doměkka.
  4. Přidejte jablko, pekanové ořechy a citrónovou kúru. Pánev si odložte a nechte chvíli vychladnout, přidejte vařenou rýži a nakrájenou petrželku. Směs vložte do vařené dýně a nechte ji po dobu 10–15 minut dopéct.
  5. Mezitím si rozšlehejte zbylou citrónovou šťávu, Tahini, zbytek česneku a vodu a vytvořte dresink.

Mrkvovo-fenyklová polévka

Jako druhý recept jsme si připravili sladkou a aromatickou polévku, která se skvěle hodí pro podzimní obědy i večeře.

Mrkvovo-fenyklová polévka

Ingredience

  • 1 kg mrkve
  • 1 cibule
  • 2 fenykly
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • Placky: 1 čajová lžička fenyklu, 250 g hrubé mouky, ½ čajové lžičky droždí, 1 lžička cukru

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C.
  2. Na plátky nakrájejte mrkev, cibuli a fenykl, rozprostřete je na pekáč a promíchejte společně s 2 polévkovými lžícemi oleje. Pečte 20 minut a poté přidejte neloupané stroužky česneku. Vše důkladně zamíchejte a nechte dalších 20 minut v troubě, dokud nebude zelenina měkká a nahnědlá.
  3. Česnek oloupejte a společně s další zeleninou vložte na pánev a přiveďte k varu. Zeleninu nechte jemně povařit po dobu 15 minut a pak ji rozmixujte dohladka.
  4. Teď přichází na řadu příprava placek. Opečte semena fenyklu na pánvi asi cca 30 sekund, dokud nebudou voňavá. Rozdrťte je, vložte do misky s moukou a ½ lžičky mořské soli. Droždí a cukr rozpusťte ve 100 ml horké vody (ne vroucí), poté ji přidejte do moučné směsi s olejem a 60 až 75 ml horké vody a míchejte, dokud nevytvoříte měkké, ale nelepivé těsto (cca 5 minut). Těsto vložte do mísy potřené olejem, přikryjte a odložte stranou na teplém místě zhruba na 30 minut. Následně rozdělte těsto na 8 ks a z každého z nich vytvarujte placku. Na zahřáté pánvi osmažte pár minut na každé straně.
  5. Jemně zahřejte polévku a podávejte s plackami.
Nina Pešková
Nina Pešková 20. 10. 2019

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat