Pasta primavera! Těstoviny s vydatnou dávkou čerstvé zeleniny
Recept

Pasta primavera! Těstoviny s vydatnou dávkou čerstvé zeleniny

Italské těstoviny? Nebo snad je to omyl?

Jak už název napovídá, dnešní článek bude o italských těstovinách, anebo ne? Ne tak docela! Název tohoto skvělého pokrmu nás může na první pohled zmást. Nejedná se o klasický italský pokrm, i když jej poprvé připravil italský rodák z New Yorku, restauratér Sirio Maccioni se svými dvěma nejlepšími kuchaři, je to americký pokrm. Maccioni toto jídlo poprvé uvařil v roce 1975 pro přítele v Novém Skotsku. Novinku pak přivezl zpět na Manhattan. Recept na těstoviny se později dostal do New York Times, a tím byla odstartována jeho sláva a oblíbenost. Jeho recept dodnes patří mezi základní kameny v dětském repertoáru. 

Vám, které by možná velké množství ingrediencí odradilo, chceme napsat, že recept je ve skutečnosti opravdu snadný. Čeká vás jen trochu více krájení, takže příprava nějakou dobu trvá, ale stojí za to!

Ingredience

  • 300 g penne těstovin
  • 60 ml olivového oleje
  • ½ středně velké červené cibule nakrájené na plátky
  • 1 velká mrkev nakrájená na tyčinky
  • 2 šálky brokolicových růžiček nakrájených na tyčinky
  • 1 středně velká červená paprika nakrájená na tyčinky
  • 1 středně velká dýně nakrájená na kostičky
  • 1 středně velká cuketa nakrájená na kostičky
  • 3-4 stroužky rozdrceného česneku
  • 1 šálek datlových rajčat podélně rozkrojených
  • 2 lžičky italského koření
  • ½ šálku těstovinové vody
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • ½ šálku strouhaného parmezánu
  • 2 lžíce nakrájené čerstvé petrželky
  • sůl

Postup přípravy

  1. Přiveďte velký hrnec vody k varu. Těstoviny penne vařte v osolené vodě dle pokynů na obalu. Odložte si ½ šálku těstovinové vody.
  2. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokém plamenu.
  3. Přidejte červenou cibuli a mrkev. Restujte zhruba 2 minuty.
  4. Poté vložte brokolici a papriku. Nechejte opět 2 minuty orestovat.
  5. Přidejte dýni a cuketu. Restujte, dokud zelenina téměř nezměkne (2-3 minuty).
  6. Přisypte také česnek, rajčata a italské koření. Restujte další 2 minuty.
  7. Zeleninu vložte do servírovací mísy, přidejte těstoviny a pokapejte citrónovou šťávou. 
  8. Dochuťte dle potřeby solí a promíchejte s těstovinovou vodou.
  9. Přidejte ¼ šálku parmezánu a petrželku. 
  10. Zbylým parmezánem ozdobte vrch mísy a můžete podávat na stůl.

Těstoviny primavera nejsou jen jarním nebo letním pokrmem. Je to skvělé vegetariánské jídlo, na kterém si můžete pochutnat celý rok. Je to doopravdy všestranný recept, u kterého se nemusíte bát přidat jakoukoliv zeleninu, kterou máte rádi.

Tip na závěr
Co se vám určitě bude líbit na těstovinách primavera?
  • Jsou vegetariánské.
  • Můžete do nich přidat jakoukoliv zeleninu.
  • Jsou velmi syté a chutné.
  • Je to vynikající způsob, jak přimět vaše děti jíst zeleninu!
  • Lahodí našemu oku.
  • Jsou ideální jako hlavní chod, ale také jako příloha k masu.
Nina Pešková
Nina Pešková 07. 03. 2021

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat