Už se těšíte na dovolenou? Ano, je ještě brzy, ale mnoho z nás už hledá místa na letní odpočinek. Pojďte si toto čekání zpříjemnit tradičním řeckým pokrmem a nasát trochu té prázdninové atmosféry. Původní pokrm musaka pochází z Balkánu a Blízkého Východu. Nejznámější variantou je musaka řecká. Z tamějších receptů je pak nejčastěji připravovaný ten, který sepsal šéfkuchař Nikólas Tselementes ve 20. letech 20. století ve své kuchařce. V dnešní době však existuje již nespočetné množství receptů, které si jednotlivé řecké rodiny upravily dle své chuti. My jsme pro vás přichystali náš oblíbený :).
Ingredience
- 2 velké lilky nakrájené na tenké plátky
- 2 velké brambory nakrájené na plátky)
- 800 g mletého hovězího masa (Řekové používají jehněčí)
- 200 g mleté klobásy
- 2 středně velké najemno nakrájené cibule
- 2 stroužky nakrájeného česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 4-6 rozdrcených rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1/4 lžičky skořice
- 1/8 lžičky nového koření
- 1/2 lžičky petrželky
- 1/2 lžičky oregana
- 1 lžička soli
- 1/4 čajové lžičky pepře
- 1 bobkový list
- 1/2 šálku červeného vína
- 1 vejce
- strouhanka na dno hrnce
Bešamelová omáčka
- 1/2 šálku másla
- 1/2 šálku hladké mouky
- 3 šálky plnotučného mléka
- 2 čajové lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
- 2 žloutky
Postup
Postup přípravy musaky je jeden z náročnějších, ale výsledek určitě stojí za to.
- Omyté lilky nakrájejte na plátky (zhruba 1 cm) a položte na papírový ubrousek, osolte a dejte je vypotit na 30 minut.
- Na pánvi osmažte plátky lilku, dokud nebudou lehce zbarvené. Poté je opět dejte na papírové ubrousky, abyste je zbavili přebytečného oleje.
- Nakrájené brambory uvařte v osolené vodě do měkka. Zhruba 5 minut. Pak je slijte a opláchněte studenou vodou.
- Cibuli a česnek najemno nakrájejte. Ve velké pánvi zahřejte olivový olej a vložte hovězí maso a klobásy. Orestujte do růžova, přidejte cibuli a česnek a vařte, dokud nebude cibule měkká, zhruba 5-7 minut. Přidejte drcená rajčata, rajčatový protlak, všechno koření, bobkový list i víno. Neustále směs míchejte, přiveďte k varu a potom snižte na nízkou teplotu, zakryjte a vařte 30 minut. Potom odstraňte pokličku a ještě maso dovařte dalších 10 minut, dokud se nevypaří veškerá voda. Po dovaření nechte směs trochu ochladit a poté přidejte rozšlehané vejce.
- Pro výrobu bešamelové omáčky rozpusťte máslo, vsypte na něj mouku a míchejte ji, dokud nezačne zlátnout. Za postupného míchání přilijte mléko, dokud není omáčka hladká. Přimíchejte také parmazán, sůl a muškátový oříšek. Pořádně směs rozšlehejte, abyste zabránili hrudkám. Vařte zhruba 3 minuty. A nechte vychladnout asi 20 minut. Pak přidejte žloutky a pořádně omáčku zamíchejte.
- Dno zapékací mísy posypeme tenkou, rovnou vrstvou strouhanky. To pomůže absorbovat přebytečnou vodu ze zeleniny. Posléze rozprostřete vrstvu brambor a přidejte vrstvu plátků lilku, které se mírně překrývají. Na lilky s brambory rovnoměrně rozložte masovou omáčku. Pokračujte další vrstvou plátků lilku a nakonec omáčkou z bešamelu.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů a pečte odkryté po dobu 1 hodiny.
- Hotovou musaku vyjměte a nechte 15 minut vychladnout a můžete podávat na stůl.
Tato výtečná musaka určitě zapůsobí na vaše hosty. Už nezbývá nic jiného než popřát dobrou chuť.