Musaka: řecká specialita u vás doma na talíři!
Recept

Musaka: řecká specialita u vás doma na talíři!

Nalaďte se na letní atmosféru Řecka.

Už se těšíte na dovolenou? Ano, je ještě brzy, ale mnoho z nás už hledá místa na letní odpočinek. Pojďte si toto čekání zpříjemnit tradičním řeckým pokrmem a nasát trochu té prázdninové atmosféry. Původní pokrm musaka pochází z Balkánu a Blízkého Východu. Nejznámější variantou je musaka řecká. Z tamějších receptů je pak nejčastěji připravovaný ten, který sepsal šéfkuchař Nikólas Tselementes ve 20. letech 20. století ve své kuchařce. V dnešní době však existuje již nespočetné množství receptů, které si jednotlivé řecké rodiny upravily dle své chuti. My jsme pro vás přichystali náš oblíbený :).

Ingredience

  • 2 velké lilky nakrájené na tenké plátky
  • 2 velké brambory nakrájené na plátky)
  • 800 g mletého hovězího masa (Řekové používají jehněčí)
  • 200 g mleté klobásy
  • 2 středně velké najemno nakrájené cibule
  • 2 stroužky nakrájeného česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4-6 rozdrcených rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/8 lžičky nového koření
  • 1/2 lžičky petrželky
  • 1/2 lžičky oregana
  • 1 lžička soli
  • 1/4 čajové lžičky pepře
  • 1 bobkový list
  • 1/2 šálku červeného vína
  • 1 vejce
  • strouhanka na dno hrnce

Bešamelová omáčka

  • 1/2 šálku másla
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 3 šálky plnotučného mléka
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu
  • 2 žloutky

Postup

Postup přípravy musaky je jeden z náročnějších, ale výsledek určitě stojí za to.

  1. Omyté lilky nakrájejte na plátky (zhruba 1 cm) a položte na papírový ubrousek, osolte a dejte je vypotit na 30 minut.
  2. Na pánvi osmažte plátky lilku, dokud nebudou lehce zbarvené. Poté je opět dejte na papírové ubrousky, abyste je zbavili přebytečného oleje.
  3. Nakrájené brambory uvařte v osolené vodě do měkka. Zhruba 5 minut. Pak je slijte a opláchněte studenou vodou.
  4. Cibuli a česnek najemno nakrájejte. Ve velké pánvi zahřejte olivový olej a vložte hovězí maso a klobásy. Orestujte do růžova, přidejte cibuli a česnek a vařte, dokud nebude cibule měkká, zhruba 5-7 minut. Přidejte drcená rajčata, rajčatový protlak, všechno koření, bobkový list i víno. Neustále směs míchejte, přiveďte k varu a potom snižte na nízkou teplotu, zakryjte a vařte 30 minut. Potom odstraňte pokličku a ještě maso dovařte dalších 10 minut, dokud se nevypaří veškerá voda. Po dovaření nechte směs trochu ochladit a poté přidejte rozšlehané vejce.
  5. Pro výrobu bešamelové omáčky rozpusťte máslo, vsypte na něj mouku a míchejte ji, dokud nezačne zlátnout. Za postupného míchání přilijte mléko, dokud není omáčka hladká. Přimíchejte také parmazán, sůl a muškátový oříšek. Pořádně směs rozšlehejte, abyste zabránili hrudkám. Vařte zhruba 3 minuty. A nechte vychladnout asi 20 minut. Pak přidejte žloutky a pořádně omáčku zamíchejte.
  6. Dno zapékací mísy posypeme tenkou, rovnou vrstvou strouhanky. To pomůže absorbovat přebytečnou vodu ze zeleniny. Posléze rozprostřete vrstvu brambor a přidejte vrstvu plátků lilku, které se mírně překrývají. Na lilky s brambory rovnoměrně rozložte masovou omáčku. Pokračujte další vrstvou plátků lilku a nakonec omáčkou z bešamelu.
  7. Předehřejte troubu na 180 stupňů a pečte odkryté po dobu 1 hodiny.
  8. Hotovou musaku vyjměte a nechte 15 minut vychladnout a můžete podávat na stůl.

Tato výtečná musaka určitě zapůsobí na vaše hosty. Už nezbývá nic jiného než popřát dobrou chuť.

Nina Pešková
Nina Pešková 19. 01. 2019

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat