Elixír dlouhověkosti? Kořenová zelenina!
Tipy

Elixír dlouhověkosti? Kořenová zelenina!

Kořenovou zeleninu známe asi všichni a většina z nás ji nemá moc v oblibě. Když se řekne mrkev, celer, petržel, všichni si představíme cosi, co se dává do polévky a nelibě to chutná. Ale..

Kořenová zelenina není nic, co bychom jedli každý den. A to je dost velká škoda. Kořenová zelenina má totiž životabudící schopnosti!

1 mrkev = zdravé plíce

Už pouhá jedna mrkev denně nám pomůže předcházet rakovině plic! A pokud například pracujeme v prostředí, které je zasažené smogem, výpary z automobilů nebo továren, má mrkev přímo blahodárný účinek na naše plíce. Obsahuje totiž skupinu karotenoidů, kterých je více než 500 druhů, a které pomáhají předcházet kromě rakoviny plic například vzniku rakoviny prostaty, děložního čípku, močového měchýře, tlustého střeva, hrtanu či jícnu. Jednou ze známých látek v mrkvi je Beta karoten, o kterém všichni víme, že má pozitivní vliv na náš zrak. Kromě dobrého vidění si ale konzumací mrkve můžeme předejít i šedému zákalu nebo různým degeneracím zraku.

Celer na vysoký krevní tlak

Pokud vás trápí problém s vysokým krevním tlakem, doporučujeme zařadit do jídelníčku celer. Tato potravina je k nalezení nejen v polévce, naopak je velmi dobrý i syrový – nastrouhaný do různých druhů salátů, nebo připravený jako řízky. Za snížení vysokého krevního tlaku můžou tvz. ftalidy, což jsou látky, které napomáhají uvolnění svalové tkáně cévní stěny. To umožňuje krvi lepší průtok a tlak se tedy snižuje. Už i v Čínské medicíně se dlouhá staletí používá celer, a to například jako skvělá detoxikace. Pokud si chcete například teď na podzim pročistit organismus a dopřát mu trochu oddech, celer je správná volba. Celer také povzbuzuje játra v produkci žluči, takže pokud máme problém s tráveních mastnějších jídel, není nic lepšího. Upevňuje také zdraví našich ledvin a pomáhá jako přírodní antibiotikum.

Více o celeru v našem článku Na vysoký krevní tlak vyzkoušejte celer!

Petržel pročistí krev

Petržel se neřadí mezi superpotraviny pro nic za nic. Například už za dob starého Řecka se používala na pletení věnců, které dostávali sportovní vítězové a při Židovských slavnostech se jí vítalo jaro. Petržel má vzácnou schopnost čistit krev – obsahuje totiž extrémní množství chlorofylu, který krev čistí a dokáže vytvářet nové červení krvinky. Chlorofyl společně s flavonoidy umožňují se tělu lépe detoxikovat a efektivněji se hojit. Petržel má také 3x více vitamínu C než pomeranč – vitamín C má vliv na zdravou funkci imunitního systému, ale i na naše klouby a kůži. Petržel je také obrovskou zásobárnou kyseliny listové, které je důležitá pro těhotné ženy ke správnému vývoji plodu.

Hortim
Hortim 13. 06. 2018

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat