Na vysoký krevní tlak vyzkoušejte celer!
Rada

Na vysoký krevní tlak vyzkoušejte celer!

Pokud znáte celer pouze jako přídavnou zeleninu do polévky, je nejvyšší čas se o něm přiučit něco nového!

Celer je skvělý nejen v kuchyni na skoro všechny způsoby, ale má také velmi pozitivní léčivé účinky. Například snižuje krevní tlak.

Celer obsahuje velkou spoutu vitamínů, listy jsou bohaté na vitamín A, kořeny pak na vitamín B1, B2, B6 a C. Je také dobrým zdrojem draslíku, kyseliny listové, hořčíku, vápníku, železa, fosforu, sodíku a mnoha aminokyselin. Celer má obrovskou výhodu, a to, že jej můžeme konzumovat jak v syrovém stavu, tak v tepelné úpravě. Dá se upéct, uvařit, či usmažit jako řízek. Narozdíl od ostatních druhů zeleniny snáší celer tepelné úpravy velmi dobře, takže z něj nevyprchají důležité vitamíny.

O celeru se ve svých básních zmiňuje již Homér, ale znali jej už ve starém Egyptě. Řekové a Římané znali i odrůdy naťové a jemné odrůdy řapíkaté, jejichž listové řapíky přihrnovali zeminou, aby k nim nemohlo světlo a zůstaly bílé. Tehdy byl celer symbolem smutku a smrti. Byl zasvěcen bohům podsvětí, pojídán na pohřebních hostinách a ve věncích pokládán na hroby. Ve středověku ho zahradníci pěstovali do polévek, pod hovězí pečeni či do salátu. V Evropě se začal pěstovat až po třicetileté válce.

Příprava a použití

Oloupejte slupku co nejtenčeji tak, abyste neoloupali to nejlepší z celeru. Pokapejte celer citrónovou šťávou, tím zabráníte zabarvení. Nakrájejte na plátky, kostky nebo nastrouhejte. Pokud používáte do salátu, rychle ponořte do vařící vody, počkejte pár vteřin a osvěžte ve vodě studené, to odstraní jemnou hořkou pachuť. Celer můžete vařit v páře nebo smažit stejně jako hranolky. Horký celer se může servírovat v rozpuštěném másle nebo s omáčkou Hollandaise. Přidává chuť do polévek a do sušených pokrmů. V České republice je důležitou součástí klenotu české kuchyně: svíčkové.

  

zajímavost
Léčivé účinky celeru

  1. Snižuje hladinu cholesterolu
  2. Snižuje vysoký krevní tlak
  3. Pomáhá od zácpy
  4. Snižuje riziko rakoviny žaludku a tračníku
  5. Zlepšuje funkci ledvin
  6. Detoxikuje organismus
  7. Pomáhá s ledvinovými kameny
  8. Zklidňuje nervový systém
  9. Zvyšuje plodnost
  10. Pomáhá hubnout

Hortim
Hortim 13. 06. 2018

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat