Co uvařit k obědu? Něco zdravého, chutného a rychlého!
Recept

Co uvařit k obědu? Něco zdravého, chutného a rychlého!

2 recepty, které si neuvaříte jen jednou 😉

Je ideální doba! Také máte za sebou maraton chlebíčků, jednohubek a cukroví? Vánoce i vítání nového roku vám možná dalo zabrat a přidalo vám spoustu kalorií navíc. Ale nezoufejte, do léta je ještě dost času a vedle pravidelného pohybu začněte i se zdravějším jídlem. Máme pro vás rychlé a chutné recepty. Vyzkoušejte je!

Plněné papriky a quinoa

Recept nabitý živinami a vhodný také pro vegetariány. Ideální pro váš zdravý oběd.

Ingredience

  • 180 g quinoy (opláchnuté a osušené)
  • 240 ml vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky drceného česneku
  • 1 cuketa nakrájená na kostičky
  • 1 malý lilek nakrájený na kostičky
  • 1 rajče nakrájené na kostičky
  • 225 g rajčatového protlaku
  • 6 paprik (s odříznutou vrchní částí a očištěné)
  • 220 g nastrouhaného sýru mozzarella nebo více dle chuti

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a přichystejte si hluboký pekáč
  2. Do hrnce vysypte quinou s vodou, nechte přivést k varu. Zakryjte hrnec, snižte teplotu a poduste, dokud quinoa nezměkne a voda se vstřebá. Zhruba 15 minut.
  3. Ve velké pánvi zahřejte olivový olej, přidejte cibuli a česnek. Vařte dokud nebudou voňavé, 5-7 minut.. Přidejte cuketu, lilek a rajče. Vařte dalších 3-5 minut. Do zeleninové směsi přidejte protlak a poduste, dokud zelenina nezměkne, ještě asi 10 minut.
  4. Do pánve přidejte quinou. Dochuťte solí a pepřem. Papriky naplňte zeleninovou směsí quinoa. Do připravené zapékací misky vložte papriky. Misku zakryjte hliníkovou fólií.
  5. Pečte v předehřáté troubě zhruba 18 minut. Papriky posypte sýrem mozzarella a pečte, dokud nebude sýr bublat, ještě asi 5 minut.
  6. A máte hotovo! Přejeme dobrou chuť.

Salátové wrapy s kuřecím masem

Říkáte si: ”Jen salát a maso? To mi žaludek nenaplní.” Opak je však pravdou! 

Ingredience

  • 2 lžíce nesoleného másla
  • 75 ml pálivé omáčky
  • 1 polévková lžíce medu
  • 300 g kuřecího masa
  • sůl a pepř
  • 8 velkých listů hlávkového salátu
  • 2 stonky nasekaného celeru
  • 230 g Nivy
  • 50 ml Farmářského dresinku
  • 1 polévková lžíce jemně nasekané pažitky

Postup přípravy

  1. Ve velké pánvi na středně vysoké teplotě rozpusťte máslo. Přidejte pálivou omáčku a med. Vše promíchejte. Přidejte nakrájené kuře a za občasného míchání vařte zhruba 2 minuty. Dochuťte solí a pepřem.
  2. Připravte si salátové listy na talíř a naplňte je masovou směsí a navrch přidejte celer a Nivu. Pokapte Farmářským dresinkem a ozdobte pažitkou.
  3. Můžete se s chutí a bez výčitek zakousnout.
Nina Pešková
Nina Pešková 05. 01. 2021

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat