Chuťové buňky ve varu!
Recept

Chuťové buňky ve varu!

3 osvěžující recepty na jarní saláty

Jaro chutná výjimečně. Vše začíná rozkvétat, slunce více svítí, plánujeme výlety, pikniky, grilovačky a ve vzduchu jde cítit pozitivní energie, možná výrazněji než v ostatních ročních obdobích. Přichystali jsme pro vás recepty na saláty s příchutí jara, které vám doporučujeme ochutnat. Nebudete litovat😊.

1. Jarní salát s chřestem, kozím sýrem, citrónem a ořechy

Jednou z nejlepších věcí na jarní sklizni je chřest. Ať už máte v oblibě zelený nebo bílý chřest, zkuste jej zkombinovat s čerstvým kozím sýrem, křupavými lískovými oříšky, parmazánem, cuketou, čerstvým hráškem, ředkvičkami a hrstkou fazolek. Není to jen tak obyčejný jarní salát, je to salát nabitý energií.

Ingredience

  • 1 svazek chřestu (dostatečně tlustého, aby se dal podélně rozřezat na polovinu)
  • 1 šálek hrášku (nejlépe čerstvého, ale může být i mražený)
  • ½ šálku vařených fazolí fava
  • 5 ředkviček nakrájených na tenké plátky
  • 2 středně velké syrové cukety nastrouhané na silné nudličky
  • ½ hrsti listového salátu v kombinaci s rukolou
  • 110 g kozího sýra
  • ½ šálku opékaných lískových ořechů
  • 1 citrón
  • med, olivový olej na dochucení
  • pár plátků parmazánu na vrchol salátu

Postup přípravy

Na začátek si připravíme chřest, který vložíme do pečící mísy, zalijeme olejem a necháme cca 5-10 min péct o teplotě 190°C. Poté jej nechte vychladnout a podélně rozkrájejte. V míse si připravte zálivku v poměru 2 díly čerstvé citrónové šťávy a 4 díly olivového oleje. V další misce si rozmačkejte kozí sýr a přidejte 2 lžíce citrónového dressingu. Do směsi přidávejte postupně nakrájený chřest, sůl a pepř. Na velkém talíři přichystejte hrášek, fava fazole, ředkvičky, cuketové nudličky a nahoře posypte kozím sýrem. Okolo posypte opečené ořechy a přidejte dle chuti citrónový dressing, a nakonec ozdobte parmazánovými hoblinkami. Tento salát je sice náročnější na přípravu, o to větší bude za vaši práci odměna😊.

2. Jahodovo-špenátový salát s mákem

Když si představíte salát, který nejenom skvělé chutná, ale i báječně vypadá, tento salát je přesně to, na co byste měli myslet! Zahrnuje všechny nejlepší chutě jara, oplývá svěžími barvami a rozhodně si ho zamilujete.

Ingredience

Salát

  • 3 lžíce nasekaných mandlí
  • 500 g jahod nakrájených na plátky
  • 1 středně velká okurka nakrájená na plátky
  • 300 g baby špenátu
  • 1 hrst sušených mátových listů

Zálivka

  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • jemně strouhaná kúra z ½ citrónu
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
  • ½ lžíce Dijonské hořčice
  • ½ lžíce medu
  • ½ lžíce máku
  • ¼ lžičky soli (nejlépe mořské soli)

Postup přípravy

Nejprve vložte všechny přísady zálivky do mixéru a rozmixujte dohladka. Poté zálivku nalijte do připravené velké mísy se salátovými ingrediencemi. Ihned podávejte. Pokud chcete salát podávat později, uchovávejte přísady k zálivce a k salátu v oddělených miskách. Vše smíchejte až těsně před servírováním.

3. Zelený salát s quinoou a česnekovou zálivkou

Pokud opravdu chcete dát svému tělu maximum živin, zkuste tento salát. Brokolice, chřest, zelené fazolky, řeřicha, k tomu vařená quinoa a štiplavá česneková omáčka. Je zdravý, je báječný, cítíte se po něm plní energie!

Ingredience

Salát

  • chřest
  • zelené fazolky
  • brokolice
  • vařená quinoa
  • řeřicha
  • česneková omáčka (recept níže)
  • sůl a pepř

pozn. množství ingrediencí vybírejte dle vašich chutí

Zálivka

  • 1 šálek syrových kešu oříšků (namočené ve vodě po dobu 4 hod.)
  • 2 velké stroužky česneku
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • špetka soli
  • voda na zjemnění konzistence zálivky

Postup přípravy

Všechny přísady (kešu oříšky, česnek, citrónovou šťávu) vložte do mixéru zhruba na 40 sekund, dokud nebude směs hladká. Přidejte asi 1 šálek vody na zředění husté konzistence směsi. Dochuťte solí. Chřest a fazolky nakrájejte zhruba na 2 cm, přidejte brokolici a vše vložte do hrnce. Dolijte vodu a přiveďte zeleninu k varu. Poté snižte teplotu, zakryjte hrnec a nechte cca 5 minut povařit. Opláchněte pod studenou vodou a dejte do misky. Takto připravenou zeleninu posypte vařenou quinoou a hrstkou řeřichy. Vše zalijte dopředu připravenou česnekovou zálivkou a přiveďte své buňky do varu 😉. Přejeme dobrou chuť!

Nina Pešková
Nina Pešková 27. 04. 2019

Čtěte také

Mohlo by vás zajímat