Jaro chutná výjimečně. Vše začíná rozkvétat, slunce více svítí, plánujeme výlety, pikniky, grilovačky a ve vzduchu jde cítit pozitivní energie, možná výrazněji než v ostatních ročních obdobích. Přichystali jsme pro vás recepty na saláty s příchutí jara, které vám doporučujeme ochutnat. Nebudete litovat?.
1. Jarní salát s chřestem, kozím sýrem, citrónem a ořechy
Jednou z nejlepších věcí na jarní sklizni je chřest. Ať už máte v oblibě zelený nebo bílý chřest, zkuste jej zkombinovat s čerstvým kozím sýrem, křupavými lískovými oříšky, parmazánem, cuketou, čerstvým hráškem, ředkvičkami a hrstkou fazolek. Není to jen tak obyčejný jarní salát, je to salát nabitý energií.
Ingredience
- 1 svazek chřestu (dostatečně tlustého, aby se dal podélně rozřezat na polovinu)
- 1 šálek hrášku (nejlépe čerstvého, ale může být i mražený)
- ½ šálku vařených fazolí fava
- 5 ředkviček nakrájených na tenké plátky
- 2 středně velké syrové cukety nastrouhané na silné nudličky
- ½ hrsti listového salátu v kombinaci s rukolou
- 110 g kozího sýra
- ½ šálku opékaných lískových ořechů
- 1 citrón
- med, olivový olej na dochucení
- pár plátků parmazánu na vrchol salátu
Postup přípravy
Na začátek si připravíme chřest, který vložíme do pečící mísy, zalijeme olejem a necháme cca 5-10 min péct o teplotě 190°C. Poté jej nechte vychladnout a podélně rozkrájejte. V míse si připravte zálivku v poměru 2 díly čerstvé citrónové šťávy a 4 díly olivového oleje. V další misce si rozmačkejte kozí sýr a přidejte 2 lžíce citrónového dressingu. Do směsi přidávejte postupně nakrájený chřest, sůl a pepř. Na velkém talíři přichystejte hrášek, fava fazole, ředkvičky, cuketové nudličky a nahoře posypte kozím sýrem. Okolo posypte opečené ořechy a přidejte dle chuti citrónový dressing, a nakonec ozdobte parmazánovými hoblinkami. Tento salát je sice náročnější na přípravu, o to větší bude za vaši práci odměna?.
2. Jahodovo-špenátový salát s mákem
Když si představíte salát, který nejenom skvělé chutná, ale i báječně vypadá, tento salát je přesně to, na co byste měli myslet! Zahrnuje všechny nejlepší chutě jara, oplývá svěžími barvami a rozhodně si ho zamilujete.
Ingredience
Salát
- 3 lžíce nasekaných mandlí
- 500 g jahod nakrájených na plátky
- 1 středně velká okurka nakrájená na plátky
- 300 g baby špenátu
- 1 hrst sušených mátových listů
Zálivka
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- jemně strouhaná kúra z ½ citrónu
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
- ½ lžíce Dijonské hořčice
- ½ lžíce medu
- ½ lžíce máku
- ¼ lžičky soli (nejlépe mořské soli)
Postup přípravy
Nejprve vložte všechny přísady zálivky do mixéru a rozmixujte dohladka. Poté zálivku nalijte do připravené velké mísy se salátovými ingrediencemi. Ihned podávejte. Pokud chcete salát podávat později, uchovávejte přísady k zálivce a k salátu v oddělených miskách. Vše smíchejte až těsně před servírováním.
3. Zelený salát s quinoou a česnekovou zálivkou
Pokud opravdu chcete dát svému tělu maximum živin, zkuste tento salát. Brokolice, chřest, zelené fazolky, řeřicha, k tomu vařená quinoa a štiplavá česneková omáčka. Je zdravý, je báječný, cítíte se po něm plní energie!
Ingredience
Salát
- chřest
- zelené fazolky
- brokolice
- vařená quinoa
- řeřicha
- česneková omáčka (recept níže)
- sůl a pepř
pozn. množství ingrediencí vybírejte dle vašich chutí
Zálivka
- 1 šálek syrových kešu oříšků (namočené ve vodě po dobu 4 hod.)
- 2 velké stroužky česneku
- 2 lžíce citrónové šťávy
- špetka soli
- voda na zjemnění konzistence zálivky
Postup přípravy
Všechny přísady (kešu oříšky, česnek, citrónovou šťávu) vložte do mixéru zhruba na 40 sekund, dokud nebude směs hladká. Přidejte asi 1 šálek vody na zředění husté konzistence směsi. Dochuťte solí. Chřest a fazolky nakrájejte zhruba na 2 cm, přidejte brokolici a vše vložte do hrnce. Dolijte vodu a přiveďte zeleninu k varu. Poté snižte teplotu, zakryjte hrnec a nechte cca 5 minut povařit. Opláchněte pod studenou vodou a dejte do misky. Takto připravenou zeleninu posypte vařenou quinoou a hrstkou řeřichy. Vše zalijte dopředu připravenou česnekovou zálivkou a přiveďte své buňky do varu ?. Přejeme dobrou chuť!