Rohlík se sýrem a šunkou, jogurt, sladký koláček, chleba s paštikou. A co dál? Jestli vám stejně jako většině rodičů dochází nápady na pestré svačinky, čtete správný článek. Připravili jsme pro vás pár rychlých, a hlavně zdravých svačinek, které si vaše děti zamilují…Minimálně alespoň jednu z nich ?.
Zábavné tousty
Toust nemusí být vždy se sýrem nebo šunkou nebo s oběma dohromady. Zkuste ho namazat například arašídovým nebo jablečným máslem a navrch dejte vaše oblíbené čerstvé ovoce.
O arašídovém másle jste už asi slyšeli a možná ho i vyzkoušeli, ale jablečné? To je asi neobjevená lahůdka. Jablečné máslo je ve skutečnosti něco mezi jablečným džemem a sirupem. Zatímco v Belgii, Německu a Nizozemsku jej běžně seženete, u nás je to složitější. Ale pokud máte čas a chuť, můžete si ho uvařit i doma.

Ingredience
- 1 kg jablek
- hrnek vody
- ½ hrnku jablečného octa
- lžička skořice
Postup přípravy
Z jablek vyřízněte jádřince a nakrájejte na osminky. Neloupou se, nechejte je ve slupce. V hrnci je zalijte hrnkem vody a jablečným octem. Přiveďte vše k varu a poté ztlumte a se zakrytou pokličkou nechte probublávat zhruba 2 hodiny. Občas jablka promíchejte. Směs po uvaření rozmixujte dohladka a přidejte skořici. Poté vše vložte opět na plotnu a nechte ještě 1 až 2 hodiny povařit. Jablečné máslo skladujte ve sklenici v ledničce. Doporučujeme však konzumovat během několika dní.
Nepečená ovocná pizza
Nejenže dobře chutná, ale můžete si ji připravit i s vašimi dětmi. Nepečená ovocná pizza se zcela jistě stane oblíbenou svačinkou vašich dětí.

Ingredience
- 1 velká celozrnná tortilla
- 1/3 šálku bílého jogurtu
- 1/2 lžičky hnědého cukru
- špetka skořice
- čerstvé ovoce dle vaší chuti, například: plátky jablek, banánů, kiwi, pomerančů
- na posypání: mandle, vlašské ořechy a arašídy, malé čokoládové lupínky a skořice
Postup přípravy
V malé misce smíchejte bílý jogurt, hnědý cukr a skořici. Jogurtovou směs rozložte na tortillu a přidejte ovoce, oříšky, případně další dobroty podle vašeho výběru. A můžete se s chutí zakousnout.
Hrachové placičky

Ingredience
- 1 a ¼ šálku hrášku (může být i mražený)
- 200 g nudlí Hokkien
- ¼ šálku hladké mouky
- ¼ šálku mléka
- 2 vejce
- ¼ strouhaného parmezánu
- 1 najemno nasekaná červená cibule
- ¼ rýžového oleje
- sůl a pepř
Postup přípravy
Pokud máte mražený hrášek, zalijte ho v misce vroucí vodou a nechte ho v ní zhruba 2 minuty, dokud nebude jasně zelený. Opláchněte ho pod studenou vodou. Poté ho v misce rozdrťte vidličkou, přidejte nudle, mouku, mléko, vejce, parmazán, cibuli a dochuťte solí a pepřem. Vše pořádně promíchejte. Jako další krok si na velké pánvi ohřejte olej na mírném ohni. Přilijte ¼ šálku těsta do pánve a rozprostřete do tvaru lívanců. Smažte asi 2 minuty z každé strany, dokud nejsou zlaté. Podávejte s cherry rajčátky, mrkví a celerem. A nám nezbývá už nic jiného dodat, jen to, že přejeme dobrou chuť.