Jeho aroma je přirovnáváno k shnilým potravinám, zápachu přezrálého sýru nebo ještě hůře použitým ponožkám, kanálu či dokonce veřejným záchodkům.
V jihovýchodní Asii je považován za krále ovoce
Ale i přesto je považovaný v jihovýchodní Asii za největší pochoutku a „krále ovoce“. Proč? Jednoduše pro jeho báječnou chuť. Durian si vás získá svojí vynikající chutí připomínající mandle a vanilkový pudink.
Jde cítit na metry daleko
Durian roste v tropickém pásmu jihovýchodní Asie a je velmi oblíbeným pokrmem v Malajsii, Thajsku, Vietnamu a Indonésii. Některé plody mohou dorůstat do délky 30 cm s hmotností až 5 kilogramů. Jde o jedno z největších ovocí na světě. V závislosti od druhu je plod podlouhlý až kulatý a ukrývá v sobě červenohnědá semena. Jedlá dužina plodu má na svědomí ostrý a tak charakteristický zápach durianu, který je cítit na metry daleko. Kvůli intenzivnímu puchu je v jihovýchodní Asii zakázán v některých hotelech, nesmíte si ho vzít do hromadné veřejné dopravy, taxiku, letadla či ho vést v zapůjčeném autě.
Jak se zbavit zápachu durianu?
Rady na zbavení se odéru durianu z rukou a úst jsou přinejmenším velice úsměvné. Na vodu a mýdlo zapomeňte. Překvapivě zničíte zápach tím, když do skořápky plodu nalijete vodu a v ní si umyjete ruce. Zdá se to jako ironie? Tak to na odstranění pachu z úst už nemáme slov J. Vodu ve skořápce totiž osolíte a poté vypijete. Přijde vám to zvláštní? Ovšem to je prý jediný zaručený způsob, který opravdu funguje!
Nemíchat s alkoholem!
Kuchaři durian využívají k ochucení desertů, zejména zmrzlin nebo i mléčných koktejlů. V Asii si jej můžete dopřát i jako hlavní chod s osmaženou cibulí a chilli papričkami s rýží. Vhodný je také do polévek. Toto ovoce obsahuje velké množství vitamínu C, významný je i jeho obsah životně důležitých aminokyselin tryptofanu, riboflavinu a niacinu. Snižuje horečku, může být využíván k léčbě kožních problémů a dokonce je považován za afrodiziakum. Na co byste si však měli dávat pozor je míchání durianu s alkoholem. Durian totiž obsahuje enzym, který brání lidskému tělu v jeho odbourávání.
Najít ten správný a chutný durian není až tak snadné. Měl by být na povrchu světle hnědý a s občasnými trhlinkami. Nezralý durian od toho zralého rozeznáte jednoduše, nejde vůbec cítit. Důležité je jím zatřást, abychom zjistili, jestli se semena uvolnila a jestli je zralý. Pokud vyberete nesprávně, nezoufejte, durian je také možno nechat dozrát, a to nejlépe na čerstvém vzduchu.
Na závěr přinášíme ještě 1 malý tip, jak durian správně otevřít. Pomocí nože najděte na jeho povrchu měkké místo a podélně zakrojte. Pod skořápkou se skrývá moučnatá hmota, která obaluje semena, která jsou jedlou částí plodu.